Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012




Μπάμια


Το επιστημονικό όνομα της μπάνιας είναι ιβίσκος ο εδώδιμος (Abelmoschus esculentus).


Μπάμια Πυλαίας:

Κατάλληλη για καλλιέργεια στην βόρειο Ελλάδα.
Η γνωστή πεντάγωνη εγχώρια ποικιλία.
Ποικιλία με καρπούς κατάλληλους για νωπή κατανάλωση, κατάψυξη ή κονσερβοποίηση.
To φυτό είναι ζωηρό, ψηλό και σε αραιή σπορά διακλαδίζεται από χαμηλά.
Φύλλα με βαθιές εγκολπώσεις και κίτρινα άνθη.
Ο καρπός είναι όρθιος σε σχέση με το στέλεχος και έχει πράσινο χρώμα. Χνουδωτός σε σχήμα πυραμίδας με 

5 – 6 γωνίες.
 Η συγκομιδή ενδείκνυται να γίνεται όταν ο καρπός έχει μήκος 4 εκατ. , γιατί είναι πολύ τρυφερός.
Ποικιλία πολύ παραγωγική, ανθεκτική στις ασθένειες. Από τις πλέον εύγεστες ποικιλίες μπάμιας, με καλό και 
ομοιόμορφο φύτρωμα στο χωράφι.

Απόδοση:
    Στην χώρα μας (Ημαθία) οι αποδώσεις της μπάμιας κυμαίνονται από 400 έως 700 κιλά στης ξερικές καλλιέργειες και 
από 600 έως 1000 κιλά ανά στρέμμα στης ποτιστικές. Αν δεν μαζεύονται μικρά και τρυφερά και αφήνωντε π.χ. για 
παραγωγή σπόρου κάθε φυτό δίνει 25 με 35 καρπούς. Άν μαζεύονται μικρά και τρυφερά τότε δίνει από 50 έως 90 καρπούς.

Η συλλογή καρπών όταν είναι ηλικίας 3-4 ημερών, έχει ως επακόλουθο τη συνέχιση της 
καρποφορίας για ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο, ενώ εάν οι καρποί αφήνονται   να ωριμάσουν, τα φυτά θα 
σταματήσουν να καρποφορούν. Καθυστέρηση της συγκομιδής των καρπών οδηγεί στη χειροτέρευση της ποιότητάς τους.

Η μεταφύτευση είναι μια καλλιεργητική φροντίδα που παρουσιάζει πολλά
πλεονεκτήματα και μπορεί να εφαρμοστεί στην καλλιέργεια της μπάμιας. Ιδιαίτερα
για να πετύχουμε την πρώιμη φύτευση, ώστε να επιτευχθούν υψηλές τιμές πωλήσεως
του προϊόντος. Η σπορά γίνεται σε κιβώτια σποράς και στη συνέχεια τα νεαρά
φυτάρια μεταφυτεύονται σε ατομικά γλαστράκια στο στάδιο των κοτυληδόνων, μόλις
εμφανιστεί το πρώτο πραγματικό φύλλο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να
απομακρυνθούν πιο γρήγορα τα ακατάλληλα φυτά.
Επιπλέον το ποσοστό βλάστησης στο σπορείο είναι μεγαλύτερο λόγω των
ελεγχόμενων συνθηκών ανάπτυξης και ιδιαίτερα της θερμοκρασίας και της
χρησιμοποίησης καταλληλότερων εδαφικών μειγμάτων, όπως εμπλουτισμένη τύρφη
και περλίτης. Για φυτά όπως η μπάμια, τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία στη
βλάστηση των σπόρων, με τη μέθοδο της μεταφύτευσης επιτυγχάνεται υψηλότερο
ποσοστό βλάστησης στο σπορείο, ταχύτερη βλάστηση των σπόρων, ομοιομορφία
ανάπτυξης των φυτών εξαιτίας των ευνοϊκότερων συνθηκών που επικρατούν στο
σπορείο. Με τη μεταφύτευση παρέχεται προστασία στα φυτά από το ψύχος στα
πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους στο σπορείο, με σκοπό την πρωίμηση της
παραγωγής σε χρόνο που οι συνθήκες της περιοχής δεν επιτρέπουν την απευθείας
σπορά, κυρίως λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του εδάφους.

θέλει όμως φως πολύ φως.
___________________________________________________________________________________________________________
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΠΑΜΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
 eContetplus Project
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Organic.Edunet

Άλλες καλλιεργητικές φροντίδες: Απομακρύνουμε τα παλιά φύλλα, καθώς προσβάλλονται και 
καταστρέφονται πολύ εύκολα. Η ενέργεια αυτή συντελεί στην καλύτερη υγιεινή των φυτών.

Συγκαλλιέργεια: Η καλλιέργεια της μπάμιας μπορεί να συνδυαστεί με αγγούρι, κουνουπίδι και
καρότο.
Η ποιότητα των καρπών της μπάμιας υποβαθμίζεται ταχύτατα στην κοινή αποθήκευση και για το λόγο αυτό 
πρέπει να διατίθενται σύντομα στην αγορά ή για επεξεργασία. Μπορεί να αποθηκευτεί ικανοποιητικά για 7-
10 ημέρες στους 7-10 οC και σε σχετική υγρασία 85-90 % ή στους 12.5οCκαι 90-95% σχετική υγρασία, για να
αποφευχθεί ο μαρασμός των καρπών. Σε θερμοκρασίες αποθήκευσης κάτω από τους 7οC η μπάμια 
υπόκειται σε κρυοτραυματισμό (chilling injury), ο οποίος εκδηλώνεται με αποχρωματισμό της επιφάνειάς της, 
στιγμάτωση και τελικά σάπισμα.
Γενικά η μπάμια έχει τις ίδιες απαιτήσεις αποθήκευσης όπως τα πράσινα
φασολάκια, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Με αυτά τα
προϊόντα η μπάμια μπορεί να αποθηκευτεί μαζί χωρίς επιβλαβή επίδραση. Η μπάμια
δεν πρέπει να αποθηκεύεται στον ίδιο χώρο με πεπόνια, μπανάνες, μήλα ή άλλα
προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο.
____________________________________________________________________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου