Mελέτη που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του San Francisco, και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», επιβεβαιώνει ότι αν οι ηλικιωμένοι παίζουν ειδικά βιντεοπαιχνίδια στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση, βοηθούνται στο να διατηρήσουν πιο υγιή τον εγκέφαλό τους και να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της γεροντικής άνοιας.
Ακόμα και η Pfizer (NYSE: PFE) διεξάγει έρευνες με εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, την Akili Interactive Labs, για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια της νόσου του Alzheimer.
Η νόσος του Alzheimer, έχει δυσκολέψει την σύγχρονη ιατρική κοινότητα, καθώς η διάγνωση της νόσου σήμερα δεν διαφέρει και πολύ σε σχέση με το πως γινόταν 50 χρόνια πριν. Στο πέρασμα του χρόνου, η γνώση για την ασθένεια μπορεί να εξελίχθηκε, αλλά δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να καταστέλλει ή να σταματάει την νόσο.
Η βιοχημική εταιρεία Prana (NASDAQ: PRAN), που είναι εισηγμένη στον Nasdaq και στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, προχώρησε ένα βήμα μπροστά, και ίσως βρήκε το σκεύασμα κατά της νόσου του Alzheimer αλλά και της νόσου Huntington, με το βασικό της σκεύασμα, το PBT2.
Ένα εγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου, θα μπορούσε να επιφέρει 5 δισ. δολάρια έσοδα κατά μέσο όρο, καθώς δεν υπάρχει άλλο τέτοιο στην αγορά. Το LMTX της TauRx, το Crenezumab της Roche, και το PBT2 της Prana είναι τα πιθανά για να πετύχουν, με το τελευταίο να λένε αναλυτές ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες υπέρ του (το PBT2 ).
Η νόσος του Alzheimer προσβάλλει 5,2 εκατ. ανθρώπους στην Αμερική και 35 εκατ. παγκοσμίως. Υπάρχουν 5 θεραπείες κατά της νόσου, αλλά καμία δεν εστιάζει στην εξέλιξη της ασθένειας, αλλά μόνο στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων για 6 με 12 μήνες. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αν η Prana τα καταφέρει, ή οποιαδήποτε άλλη ανταγωνίστρια της (TauRx και Roche), το «market potential», θα είναι τεράστιο.
Μόνο στην Αμερική, το 2013, δαπανήθηκαν, πάνω από 200 δισ. δολάρια, για θεραπείες κατά της νόσου. Στα μέσα Φεβρουαρίου, έρευνα που διενεργήθηκε από την ομάδα μελέτης της νόσου Huntington, σε 109 ασθενείς με εκφυλιστικές εγκεφαλικές λειτουργίες, όσοι πήραν το PBT2 της Prana βελτίωσαν την γνωσιακές τους λειτουργίες σε σχέση με αυτούς που πήραν «εικονικό» φάρμακο (placebo).
Ο Craig Suvannavejh, αναλυτής της MLV & Co, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι η έρευνα που διενεργήθηκε, ήταν πολύ μικρή για να έχει αποτέλεσμα στατιστικής σημασίας. Ο Lon Schneider, καθηγητής στο University of Southern California του Los Angeles, σημείωσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το PBT2 απεδείχθη ασφαλές και ανεκτικό για τους ασθενείς, ώστε να προχωρήσει στο 3ο στάδιο, αλλά τόνισε ότι τα αποτελέσματα τη 2ης φάσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης της μελέτης.
Η αγορά όμως δεν φαίνεται καθόλου επιφυλακτική για την Prana και το «σωτήριο» φάρμακο της PBT2. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της έχει απόδοση της τάξης του 53,49% και 345,87% από τον Μάρτιο πέρσι!
Σε ένα report της η H.C. Wainwright & Co , στις 18 Φεβρουαρίου, ξεκίνησε κάλυψη για την μετοχή της Prana, με τιμή στόχου τα 20,50 δολάρια και σύσταση αγοράς ( 10,79 δολάρια κλείσιμο την Παρασκευή 21 Μαρτίου). Σύμφωνα με τον οίκο, τα επίσημα αποτελέσματα της τελικής 2ης φάσης της μελέτης του PBT2, κατά της νόσου Huntington΄s και Alzheimer θα είναι θετικά.
Τα αποτελέσματα, αναμένονται να ανακοινωθούν από την Prana μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η μετοχή εμφανίζεται αρκετά υπεραγορασμένη σε αυτά τα επίπεδα, και σε σχέση με τις άλλες μετοχές του κλάδου, όποτε δεν αποκλείεται διόρθωση στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη, με έναν πληθυσμό στις αναπτυγμένες χώρες που γηράσκει όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, η ανάγκη για περισσότερη υγειονομική περίθαλψη γίνεται όλο και μεγαλύτερη και πιο σημαντική για την οικονομία, οπότε και η πορεία της Prana να δείχνει αυτό.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου