Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Κέντρα δεδομένων τροφοδοτούμενα από μπαταρίες ηλεκτροκίνητων;

Μια κοινοπραξία αποτελούμενη από επιχειρήσεις, πανεπιστημιακούς και φορείς του δημοσίου τομέα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει σε νέους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων και στη δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου, με ευρωπαϊκούς πόρους.
Πάνω από το 2% της ενέργειας που παράγεται στην Ευρώπη καταναλώνεται από τα κέντρα δεδομένων, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε αστικές περιοχές, δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της τεράστιας κατανάλωσης σε περιοχές, όπου η ζήτηση είναι ήδη μεγάλη.
Το πρότζεκτ ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ φιλοδοξεί να «πρασινίσει» τα κέντρα δεδομένων της Ευρώπης μειώνοντας την κατανάλωση, ενισχύοντας την τροφοδοσία τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τροφοδοτώντας τα με μπαταρίες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από «δεύτερο χέρι» - μια πρόταση της Nissan, η οποία συμμετέχει στο GreenDataNet, όπως ονομάζεται η κοινοπραξία.

«Οικονομικές και αξιόπιστες μπαταρίες θα μπορούσαν να πάρουν παράταση ζωής σε κέντρα δεδομένων και στο σπίτι, αρχίζοντας από το 2020», εκτίμησε μιλώντας στο TechWeek ο διευθυντής εταιρικού σχεδιασμού του ομίλου Ρέντμερ φαν ντερ Μερ. Κατά τον ίδιο, εάν ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο έχει κύκλο ζωής 14 ετών, η απόδοση της - 24kWh - μπαταρίας του θα έχει μειωθεί σημαντικά, διατηρώντας όμως περίπου 18kWh, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν.
Το στέλεχος του ιαπωνικού ομίλου αναγνώρισε ότι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν σήμερα πολύ μικρό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά και πως για να τροφοδοτηθεί ένα ενεργοβόρο κέντρο δεδομένων θα χρειάζονταν εκατοντάδες μεταχειρισμένες μπαταρίες, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.
Οι συμμετέχοντες στο GreenDataNet φιλοδοξούν επίσης να καλύψουν μέρος της ζήτησης με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, κοντά στα κέντρα δεδομένων, ώστε να περιορίζονται οι απώλειες. Ένας από τους στόχους του πρότζεκτ είναι η επίδειξη ενός έξυπνου δικτύου από διασυνδεδεμένα κέντρα δεδομένων, τα οποία θα αξιοποιούν τις τοπικές συνθήκες ηλεκτροπαραγωγής διοχετεύοντας ανά πάσα στιγμή εκεί, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου