Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και τα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (7/3/2014) στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία κ. Δημήτρη Κούρκουλα, με τη συμμετοχή επιχειρηματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία. Τα φρούτα και λαχανικά αποτελούν ένα από τα βασικότερα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται προς την Ουκρανία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί τη βασική δίοδο των ελληνικών φορτίων που πάνε προς τη Ρωσία. Ετησίως προς τις δύο αυτές χώρες εξάγονται περίπου 200.000 τόνοι φρούτων και λαχανικών.
Αυτή την εποχή τα κυριότερα προϊόντα που εξάγονται είναι οι φράουλες, τα ακτινίδια και τα αγγούρια. Το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο όταν θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια κ.α.) από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Επίσης σε περίπτωση που αποφασιστούν οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, είναι σίγουρο ότι η ρωσική κυβέρνηση θα ψάξει αν βρει τρόπους να «μπλοκάρει» τις ευρωπαϊκές εξαγωγές (και των ελληνικών), όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, με τη βοήθεια της Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής υπηρεσίας – Rosselhoznadzor.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο ειδικός Σύμβουλος του συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Γιώργο Πολυχρονάκης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, «ήδη οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας παρουσιάζουν μια υποκατανάλωση αυτή την εποχή. Η υποτίμηση του ουκρανικού και ρωσικού νομίσματος θα αποτελέσει πρόσθετο πρόβλήμα. Θα πρέπει άμεσα η Ελλάδα να διασφαλίσει κάρτες διέλευσης οδηγών αυτοκινήτων από Λευκορωσία ή κάποια άλλη εναλλακτική διαδρομή, για τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία και παράλληλα να εξασφαλιστεί η ασφάλιση των εξαγόμενων φορτίων προς Ουκρανία και Ρωσία».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα, αυτήν τη στιγμή οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουκρανία αναπτύσσονται σε πολλούς και σημαντικούς τομείς, όπως στο τραπεζικό σύστημα, στη βιομηχανία των τροφίμων και του αλουμινίου, καθώς επίσης και στον τομέα του τουρισμού, αφού τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το ενδιαφέρον και ο αριθμός των Ουκρανών επισκεπτών προς την Ελλάδα.
Στο ζήτημα των διεθνών μεταφορών από την Ουκρανία, αλλά και προς τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, καθώς και των εξαγωγών αναφέρθηκε στη σύσκεψη και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κούρκουλας. Όπως παρατήρησε, «το μεγαλύτερο πρόβλημα, που κλήθηκαν αρχικά να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην περιοχή ήταν η οικονομική κρίση που είχε πλήξει την Ουκρανία πριν από την εκδήλωση της πολιτικής κρίσης, αλλά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αστάθειας, το οποίο είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για την ανάπτυξη και επιτυχία των επιχειρηματικών δράσεων».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, «ούτε έχουμε επισημάνει μεγάλο πρόβλημα στις μεταφορές, πέραν από μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε την κατάσταση, καθώς η κρίση στην περιοχή δεν έχει λήξει ακόμα». Ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι η οικονομική διπλωματία και η προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Ελλάδας αποτελούν εθνικό καθήκον και βασική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
info@agrotypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου