ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ |
Kαθαρισμός και συντήρηση - δύο λέξεις αλληλένδετες, που προκαλούν πανικό, με νερά να τρέχουν, χαλίκια να αδειάζονται και μία φασαρία… άνευ προηγουμένου!
Και τέλος πάντων, αν όλα αυτά ήταν για το καλό του ενυδρείου, «καλώς» να γίνουν, όμως πολλά από αυτά είναι άχρηστα και άκρως επικίνδυνα και για το ενυδρείο και για τους κατοίκους του.
Nα είστε δηλαδή βέβαιοι πως, από κανένα σοβαρό έντυπο και από κανέναν σωστό επαγγελματία δε θα δείτε να γίνεται αναφορά στο άδειασμα του ενυδρείου, το πλύσιμο του πυθμένα και του υποστρώματος (χαλικιού), εκτός από σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης του νερού από χημικά κλπ.
Το ενυδρείο, είναι ένας μικρός «βιότοπος» που όσο περνάει ο καιρός και διατηρούμε κάποιες ισορροπίες, λειτουργεί τέλεια όπως ακριβώς και η φύση. Αν όμως διαταράξουμε αυτές τις ισορροπίες, τότε το ενυδρείο μας δε θα δουλεύει σωστά με τα γνωστά επακόλουθα. Kαι αν δεν πειστήκατε, δείτε τί έχει πάθει η φύση από τις επεμβάσεις του ανθρώπου, που χαλάει την ισορροπία (μόλυνση περιβάλλοντος κλπ).
Mη σας φανεί λοιπόν παράξενο πως το ενυδρείο μπορεί να διδάξει, σε μικρούς και μεγάλους, το σεβασμό της φύσης και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε.
«ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ (ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ) ΤΟ ΕΝΥΔΡΕIΟ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ NA ΔΙΑΤΑΡΑXΘEI O ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΣ!»
1. Ξεκινάμε με την αφαίρεση των αλγών (πρασινάδας) που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό μέρος του ενυδρείου επάνω στο κρύσταλλο. Αυτό γίνεται εύκολα με κάποια ειδική ξύστρα (που στην άκρη της διαθέτει ξυράφι), ή με κάποιους ειδικούς διπλούς μαγνήτες, ή με ειδικά σφουγγαράκια (για μίνι ενυδρειάκια) που μπορείτε εύκολα να προμηθευτείτε από το γειτονικό σας κατάστημα κατοικίδιων.
2. Εάν υπάρχουν διακοσμητικά μπορείτε, εάν δε σας αρέσουν με την πρασινάδα που πιθανόν να έχει κολλήσει επάνω τους, να τα βγάλετε από το ενυδρείο και να τα καθαρίσετε με μια καθαρή από απορρυπαντικά βούρτσα, βάζοντάς τα, ενώ τα τρίβετε, κάτω από τη βρύση. (Προσωπικά δεν το βρίσκω απαραίτητο, γιατί θεωρώ πως είναι απολύτως φυσιολογική η πρασινάδα, χώρια ότι τη βρίσκω όμορφη αλλά αυτά είναι γούστα)!
3. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε επίσης να ψαλιδίσετε τα φυσικά φυτά του ενυδρείου, εάν προεξέχουν ή έχουν αναπτυχθεί σε μέρη όπου καταλαμβάνουν κάποιο συγκεκριμένο χώρο. Τα φύλλα που αιωρούνται στο νερό, τα μαζεύουμε απλά με μία απόχη. >
Συμβουλή: για την καλύτερη ισορροπία του ενυδρείου, συνιστάται η έντονη παρουσία φυσικών φυτών που επίσης συντελεί στη φυσική του ομορφιά.
4. Eάν τώρα ο πυθμένας (πάτος) του ενυδρείου έχει διάφορα εμφανή υπολείμματα ακαθαρσιών, τροφών κλπ, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές σκούπες οι λεγόμενες «σκούπες βυθού», με τις οποίες μπορείτε να ρουφήξετε από την επιφάνεια του υποστρώματος (χαλικιού) αυτά τα υπολείμματα, χωρίς να αναταράξετε το υπόστρωμα καταστρέφοντας τα ωφέλιμα βακτηρίδια. Πολλές τέτοιες σκούπες έχουν αυτόματο μηχανικό σύστημα εκκίνησης και κατόπιν λειτουργούν με το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων, επιτρέποντας την εξαγωγή του ακάθαρτου νερού από το ενυδρείο. Έτσι επιτυγχάνουμε την απαραίτητη μηνιαία ανανέωση του νερού, συμπληρώνοντας αυτό που χάσαμε κατά τον καθαρισμό. Καλό θα είναι να προσέξουμε αυτή η αλλαγή να μην υπερβαίνει το 1\2 της συνολικής ποσότητας. Η ιδανικότερη ποσότητα αλλαγής νερού υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι το 1\4 του ενυδρείου.
Συμβουλή: σε ένα δοχείο μπορείτε να φυλάξετε λίγο από το εξερχόμενο νερό, μέσα στο οποίο μπορείτε να καθαρίσετε τα σφουγγάρια των φίλτρων σας γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να τα πλένετε κάτω από τη βρύση, μια και έτσι καταστρέφονται τα ωφέλιμα βακτηρίδια.
5. Καθαρισμός φίλτρων.
Συμβουλή: εάν έχει έλθει ο καιρός να αλλάξετε τα βιολογικά υλικά, πάντα πρέπει να αλλάζετε τα μισά! Τα άλλα μισά πρέπει να παραμένουν εντός, για να τροφοδοτήσουν τα νέα υλικά με βακτηρίδια.
6. Συμπληρώνουμε το νερό που χάσαμε κατά τον καθαρισμό προσθέτοντας οπωσδήποτε το ειδικό υγρό για την προστασία των οργανισμών από το χλώριο, χαλκό και λοιπές ουσίες.
7. Tώρα μπορούμε με ένα απαλό πανάκι ή χαρτί κουζίνας να σκουπίσουμε το κρύσταλλο από την έξω μεριά, χρησιμοποιώντας αγνό νεράκι και να απολαύσουμε την πραγματικά όμορφη θέα του βιότοπου μας.
Προσοχή: πρέπει όλοι να γνωρίζουμε, κυρίως εκείνος που ασχολείται με τον καθαρισμό του σπιτιού ή γενικά του χώρου στον οποίο βρίσκεται το ενυδρείο, πως, κοντά στο ενυδρείο, επάνω και γύρω από αυτό δεν ψεκάζουμε ποτέ μα ποτέ με απορρυπαντικά καθαριστικά! Τα σταγονίδια και η έντονη μυρωδιά (που δεν είναι τίποτε άλλο από μικροσκοπικά σταγονίδια) θα εισέλθουν στο νερό και θα γίνει ζημιά!
Έτσι απλά μπορούμε να καθαρίσουμε και να διατηρήσουμε ένα ενυδρείο χωρίς ιδιαίτερο κόπο και υπερβολές. Aρκεί να ασχοληθούμε μία φορά το μήνα με τον καθαρισμό του, προκειμένου να χαρούμε όλα όσα μπορεί να μας χαρίσει ένας μικρός «βιότοπος» στο σπίτι μας.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΣΤΡΑ, ΕΙΔΙΚΟ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΥΔΡΕΙΩΝ
|
Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου