Μια σχετικά νέα μέθοδος άρδευσης, πρωτοποριακή με πολλά πλεονεκτήματα είναι η υπόγεια στάγδην άρδευση. Η μέθοδος αναπτύχθηκε από την παγκόσμια γνωστή εταιρεία NETAFIM – ΙΣΡΑΗΛ που αποτελεί μεγάλη δύναμη στον χώρο των αρδεύσεων.
Η μέθοδος εφαρμόζεται στο γκαζόν, στα καλλωπιστικά φυτά αλλά και σε γεωργικές καλλιέργειες δίνοντας θαυμάσια αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα από την στάγδην υπάρδευση του γκαζόν είναι:
1. Σοβαρή μείωση των απαιτούμενων ποσοτήτων νερού λόγω μείωσης των απωλειών.
2. Καμία παρενόχληση για όσους βρίσκονται πάνω στο γκαζόν κατά την ώρα της άρδευσης.
3. Ιδιαίτερα καλή λύση για παρτέρια μικρών διαστάσεων και πολύπλοκων σχημάτων.
4. Άρδευση ανεπηρέαστη από ανέμους (εξάλειψη των κινδύνων ατυχημάτων σε παρακείμενους δρόμους-διαδρόμους και βεράντες).
5. Δυνατότητα ακίνδυνης άρδευσης με επεξεργασμένο νερό βιολογικού καθαρισμού αστικών λυμάτων.
6. Σύστημα άρδευσης τελείως προστατευμένο από βανδαλισμούς αφού βρίσκεται ολόκληρο κάτω από το έδαφος.
7. Είναι το σύστημα που πετυχαίνει την μεγαλύτερη ομοιομορφία άρδευσης.
Μειονέκτημα του συστήματος είναι το υψηλότερο κόστος εγκατάστασης του καθαυτού συστήματος αν και έχουμε μείωση κόστους στα συνεργαζόμενα συστήματα
Α) δικτύου μεταφοράς (μικρότερες διατομές)
Β) πιεστικού συγκροτήματος άρδευσης (μικρότερης ιπποδύναμης )
Γ) αυτοματισμού (λιγότερες στάσεις)
Δ) αυτοκαθαριζόμενων φίλτρων (μικρότερο μέγεθος)
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι
1) ειδικός αυτορυθμιζόμενος σταλλακτηφόρος σωλήνας με παροχή σταλλάκτη 1,6 λιτ/ωρα χρώματος μοβ
2) σωλήνες ΡΕ διανομής και αποχέτευσης
3) ειδικό φίλτρο για την προστασία του συστήματος από ρίζες
4) βαλβίδες εξαερισμού
5) βαλβίδες αποχέτευσης.
Οι σωληνώσεις τοποθετούνται σε ισαποχή 0,3 εκατ σε βάθος ανάλογο με το
είδος γκαζόν και την σύσταση του εδάφους.
To σύστημα λειτουργεί ως εξής:Το νερό εφόσον δοθεί εντολή στην αντίστοιχη ηλεκτροβάνα εισέρχεται στον δευτερεύοντα αγωγό ΡΕ και από αυτόν στον ειδικό σταλλακτηφόρο TECHLINE.Από τον σταλλακτηφόρο αυτόν το νερό εφαρμόζεται στο προς άρδευση γκαζόν με ρυθμό 1,6 λιτρα/ώρα και σταλλάκτη.Εφόσον η άρδευση ολοκληρωθεί και η ηλεκτροβάνα κλείσει το εναπομείναν νερό μέσα στο δευτερεύον και τριτεύων δίκτυο αποχετεύεται μέσω του αγωγού αποχέτευσης ΡΕ που είναι συνδεδεμένος στα άκρα των σωλήνων εφαρμογής.Η αποχέτευση επιτυγχάνεται μέσω της ειδικής βαλβίδας αποχέτευσης η οποία είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να ανοίγει σε χαμηλή πίεση (< 0.1 ΑΤΜ).Η βαλβίδα αποχέτευσης είναι τοποθετημένη στον αγωγό αποχέτευσης και συνεργάζεται με την βαλβίδα εισαγωγής αέρα που είναι συνδεμένη στον δευτερεύοντα αγωγό.Και οι δύο προαναφερόμενες βαλβίδες είναι υδραυλικές (δεν απαιτούν ξεχωριστή ενέργεια από την υδραυλική) και είναι τοποθετημένες μέσα σε μικρά πλαστικά πράσινα φρεάτια.Η αποχέτευση του νερού γίνεται για να αποφευχθούν προβλήματα που θα δημιουργούνταν στο δίκτυο από την εξάπλωση του ριζικού συστήματος προς σημεία που περιέχουν νερό. Το πρόβλημα λύνεται αφενός με την αποχέτευση του νερού και αφετέρου με την ειδική κατασκευή του σταλλακτηφόρου αλλά και με την βοήθεια του φίλτρου υπάρδευσης. Το φίλτρο υπάρδευσης εισάγει στο νερό άρδευσης πολύ χαμηλή αλλά σταθερή συγκέντρωση του χημικού treflan η οποία είναι ακίνδυνη για φυτά και ανθρώπους αλλά παίζει το ρόλο του ριζωαποθητικού. Το σύστημα εφόσον εγκατασταθεί σωστά και δέχεται νερό κατάλληλα καθαρισμένο έχει εγγύηση από την NETAFIM (εταιρεία παραγωγής του) για 8 χρόνια.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου