Αίτημα της Κύπρου για ευρωπαϊκή βοήθεια
Και επίσημα πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε πριν από λίγο αίτημα για να ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε.
Μετά την επίσημη επιστολή της Ισπανίας, σήμερα το πρωί, με την οποία ζητά βοήθεια από την ευρωζώνη τώρα και η Κύπρος αποφάσισε να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ).
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Προεδρικού, σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».
Όπως μεταδίδει το Reuters, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση αναφέρεται ότι το αίτημα διάσωσης θα αναχαιτίσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας της χώρας λόγω της έκθεσης στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε μία μόλις μέρα δύο χώρες υπέβαλαν αίτημα διάσωσης.
Η εφημερίδα «Αλήθεια», σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Έτοιμο το Μνημόνιο για την Κύπρο», αναφέρει ότι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες υπάρχει ήδη προσχέδιο μνημονίου για δάνειο μέχρι 10 εκατ. ευρώ, με αυστηρούς όρους δανεισμού από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Λευτέρη Αδειλίνη, η Κύπρος θα εισέλθει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) «με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που θα καταγράφονται επακριβώς σε μνημόνιο συναντίληψης, ώστε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξυπηρέτηση του χρέους τους».
Ήδη, όπως αναφέρεται η γερμανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει προσχέδιο του μνημονίου, το οποίο περιλαμβάνει τους όρους του δανεισμού, καθώς και τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί η Κύπρος για να αρχίσει η ροή του χρήματος προς τα κρατικά ταμεία.
Καθίσταται σαφές, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, ότι το μνημόνιο δεν θα αφορά μόνο χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αλλά και κονδύλια για την ευρύτερη οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι, επίσης, σαφές ότι παρά το μικρό σε σύγκριση με άλλες χώρες μέγεθος του δανεισμού, η Κύπρος θα τεθεί υπό την εποπτεία τρόικας, ανάλογης με αυτήν της Ελλάδος, αφού στο όλο εγχείρημα εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι 7 συστάσεις της Κομισιόν από πέρσι το καλοκαίρι περιλαμβάνονται ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», στο προσχέδιο μνημονίου που έχει καταρτισθεί. Δεν αποκλείεται, επίσης, να προστεθούν και άλλα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία για το νοικοκύρεμα της κυπριακής οικονομίας και τη σταθερή εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου