Τα εδώδιμα μέρη στα λαχανικά
Τα λαχανικά είναι μια μεγάλη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τα εδώδιμα μέρη τους και τα οποία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.
Καλλιεργούμε την τομάτα για τους ώριμους καρπούς της, το κρεμμύδι για τους βολβούς της, το μπρόκολο για τις ανώριμες ταξιανθίες της και το λαχανάκι Βρυξελλών για τους οφθαλμούς που σχηματίζονται στις μασχάλες των φύλλων.
Η γνωριμία με τα λαχανικά και η γνώση του εδώδιμου τμήματος κάθε λαχανικού είναι βασική πρωταρχική εργασία για την καλλιέργεια του λαχανόκηπου. Για παράδειγμα, το φθινόπωρο ή το χειμώνα θα καλλιεργήσουμε βολβώδη λαχανικά ή λαχανικά που το εδώδιμο τμήμα τους είναι τα ανώριμα άνθη όπως το κουνουπίδι, μπρόκολο. Αντίστοιχα, το καλοκαίρι θα προτιμήσουμε λαχανικά που το εδώδιμο τμήμα τους είναι οι καρποί.
Καρποί | Ανώριμοι |
Πιπεριές (πράσινες)
Μελιτζάνες
Κολοκυθάκια
Αγγούρια
Μπάμιες
Φασολάκια |
Ώριμοι |
Τομάτες
Πιπεριές (κόκκινες)
Πεπόνι
Καρπούζι
Φράουλες |
Φύλλα ή
τρυφερός μίσχος |
Λάχανο
Μαρούλι
Ραδίκι
Σπανάκι
Σέλινο
Μαϊντανός
Μάραθο (φινόκιο) |
Βολβοί |
Κρεμμύδι
Σκόρδο
Πράσο |
Κόνδυλοι | Πατάτα |
Ριζοκονδυλώδη |
Καρότο
Παντζάρι
Ραπανάκι
Γλυκοπατάτα |
Ανώριμα άνθη |
Κουνουπίδι
Μπρόκολο
Αγκινάρα |
Οφθαλμοί | Λαχανάκι Βρυξελλών |
|
Κήπος 4 Εποχές
τεύχος 19
Οκτώβριος 2007- Μάρτιος 2008
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου