Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Το Μάιο β’ προκήρυξη Κομφούζιο με μηλοειδή, αχλάδια, πυρηνόκαρπα

Κοντονής Γιώργος
Εντός του Μαΐου θα προκηρυχθεί για δεύτερη φορά το Κομφούζιο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με επιλέξιμες καλλιέργειες ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά ενώ έως τις 20 Μαρτίου υπάρχει δέσμευση εξόφλησης όσων εντάχθηκαν πέρσι. Το βαμβάκι όπως και το αμπέλι έμειναν εκτός, παρότι είχαν συμπεριληφθεί στον οδηγό εφαρμογής του Μέτρου κατά την 2η τροποποίηση των Προγραμμάτων.
Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του έτους 2018, το οποίο και θα αποτελεί και το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων.Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του έτους 2018, το οποίο και θα αποτελεί και το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων.
Η 1η προκήρυξη πάντως τσούλισε καλά, καθώς οι δικαιούχοι έλαβαν μία προκαταβολή (70%) στα τέλη του περασμένου έτους, ενώ έως 20 Μαρτίου, υπάρχει δέσμευση των αρμοδίων ότι θα εξοφληθούν. Η εξόφληση θα καλύψει και συνεταιρισμούς που λόγω γραφιοκρατείας δεν είχαν λάβει την προκαταβολή.
Σημειώνεται ότι όσοι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες και τα αγροτεμάχια τους είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης (ΕΑΕ) του έτους 2018 με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στη συγκεκριμένη δράση μπορούν με δική τους ευθύνη να ξεκινήσουν την εφαρμογή των αναφερόμενων παραπάνω δεσμεύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2018).

Βρείτε εδώ την Προδημοσίευση δεύτερης πρόσκλησης για το Κομφούζιο.pdf

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, με τη 2η πρόσκληση επεκτείνεται η εφαρμογή της δράσης και σε άλλες σημαντικές καλλιέργειες της χώρας μας όπως η μηλιά, η αχλαδιά και η
κυδωνιά. Συγκεκριμένα επιλέξιμες στο πλαίσιο της δράσης είναι οι καλλιέργειες ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά. Στόχος της δράσης είναι ο μετριασμός της επιβάρυνσης των περιοχών που καλλιεργούνται εντατικά με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες  από χημικά εντομοκτόνα. Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της δράσης είναι οι περιοχές όλης της χώρες στις οποίες καλλιεργούνται τα παραπάνω είδη. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ)  έτους 2018 (έτος αναφοράς). Το έτος 2018 θα αποτελεί και το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της δράσης.
Δικαιούχοι είναι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με τις επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες.
Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στη δράση πρέπει να πληρούν το ακόλουθο κριτήριο επιλεξιμότητας:
• να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του υποψηφίου του έτους 2018 με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά) ή με συγκαλλιέργεια των παραπάνω επιλέξιμων καλλιεργειών.
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας και η ημερομηνία έναρξης αυτών θα ορίζεται στη 2η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης, οι δικαιούχοι δεσμεύονται:
α.  Να εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) των μικρολεπιδοπτέρων εχθρών – στόχων, η οποία συνίσταται στην εγκατάσταση στον οπωρώνα ατμιστήρων-διαχυτήρων φερομόνης φύλου και φερομονικών παγίδων παρακολούθησης, μέσω της υλοποίησης Ετήσιου Σχεδίου Εφαρμογής. Στην περίπτωση αγροτεμαχίων με συγκαλλιέργεια επιλέξιμων στη δράση ειδών, η μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται για το σύνολο των συγκαλλιεργούμενων ειδών.
β.  Να διαθέτουν, εφαρμόζουν και, εφόσον απαιτείται, να αναθεωρούν Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής της ενισχυόμενης μεθόδου (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) στα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια για κάθε έτος εφαρμογής της δράσης. Προκειμένου να θεωρείται έγκυρο, το Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής πρέπει να καταρτίζεται, παρακολουθείται και, εφόσον απαιτείται, να αναθεωρείται από επιβλέποντα Γεωπόνο, ο οποίος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων. Ο αριθμός των ατμιστήρων-διαχυτήρων ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο ή στρέμμα) που προβλέπεται στο Ετήσιο Σχέδιο Εφαρμογής, δεν μπορεί να είναι μικρότερος από τον ελάχιστο αριθμό ατμιστήρων-διαχυτήρων ανά μονάδα επιφανείας (εκτάριο ή στρέμμα) που προβλέπεται για το εκάστοτε φυτοπροστατευτικό προϊόν στην άδεια έγκρισης διάθεσής του στην αγορά.
γ. Να κάνουν:
-μικτή χρήση φερομονών και, εφόσον απαιτείται, χημικών εντομοκτόνων τα δύο (2) πρώτα έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς και, αντίστοιχα, τα τρία (3) πρώτα έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς και
-αποκλειστική χρήση φερομονών τα τελευταία τρία (3) έτη εφαρμογής για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς και, αντίστοιχα, τα τελευταία δύο (2) έτη εφαρμογής  για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς
δ.  Να κατέχουν νόμιμα τα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων, οι δικαιούχοι πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των ενοικιαστηρίων να είναι τέτοιες ώστε να καλύπτουν ολόκληρο το εκάστοτε έτος εφαρμογής της δράσης.
ε.  Να διατηρούν σταθερά τα αγροτεμάχια με τα οποία έχουν ενταχθεί στη δράση, σε θέση και σε έκταση, καθώς δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι δεσμεύσεις της δράσης.
στ.  Να υποβάλλουν κατ’ έτος μέχρι 15 Μαΐου αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο της ΕΑΕ με αναγραφή του κωδικού παράλληλης δράσης για το σύνολο των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων.

Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται:
-στα 387 ευρώ ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για τα πρώτα δύο (2) έτηεφαρμογής και στα 454 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως για τα τελευταία τρία (3) έτη εφαρμογής, για τις καλλιέργειες της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς,
-στα 542 ευρώ ανά εκτάριο (Ha) ετησίως για τα πρώτα τρία (3) έτη εφαρμογής και στα 627 ανά εκτάριο ετησίως για τα τελευταία δύο (2) έτη εφαρμογής, για τις καλλιέργειες της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς.
Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντα Γεωπόνου) που ανέρχεται σε 14 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως.
Όσοι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες και τα αγροτεμάχια τους είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης (ΕΑΕ) του έτους 2018 με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης στη συγκεκριμένη δράση μπορούν ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ να ξεκινήσουν την εφαρμογή των αναφερόμενων παραπάνω δεσμεύσεων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2018).
http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου