Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Τσίπρας: Δεν θα μείνουν εκτός προγράμματος οι υπεράριθμοι Νέοι Αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας

  • ΑποστολήΤην υπόσχεση ότι δεν θα μείνουν εκτός του προγράμματος Νέων Αγροτών οι 359 της Δυτικής Μακεδονίας που κρίθηκαν υπεράριθμοι, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μ κατά την ομιλία του στο πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη την Τετάρτη 12 Ιουλίου.
  • Εκτύπωση
Μάλιστα, όπως είπε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη των Νέων Αγροτών υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει βρει τον τρόπο για να μην μείνουν εκτός οι υπεράριθμοι της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν αυτή η επιλογή αφορά τους συνολικά 3.000 ανά τη χώρα.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για νησίδες αποδοτικής και ανταγωνιστικής αγροτικής παραγωγής με συμβολαιακή λογική και για τις αναξιοποίητες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του αγροτικού τομέα.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νησίδες αποδοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής που μπορούν να επεκταθούν και να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και την αύξηση της απασχόλησης. Ο κρόκος είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Αρωματικά φυτά, όσπρια, μήλα, κεράσια, ροδάκινα και πιπεριές, καρύδια, φουντούκια ή αμύγδαλα, το κρασί, και τώρα πλέον το ελαιόλαδο, έχουν δοκιμαστεί και υπάρχουν επιτυχημένες παραγωγικές δραστηριότητες, με συνεργατική ή συμβολαιακή λογική, που είναι ήδη πιστοποιημένες.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε .
- Στη σημαντική συμβολή των 50.000 περίπου στρεμμάτων που θα παραδοθούν από τη ΔΕΗ για γεωργικές δραστηριότητες μετά την αποκατάσταση τους και η παραχώρηση γης προς εκμετάλλευση σε ακτήμονες αγρότες, ή αγρότες με μικρές ιδιοκτησίες, θα αποτελέσει έναν καθοριστικό επιπλέον παράγοντα, αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί από ευνοϊκές μορφές χρηματοδότησης, και υποστήριξης.
- Στη δημιουργία ενός πρότυπου αγροκτήματος 1.500 στρεμμάτων που θα διατεθεί σε νέους αγρότες, άνεργους και ακτήμονες.
- Στην σημασία που έχει η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας για την προστασία της ελληνικής Φέτας, προσπάθεια που θα συνεχιστεί και σε άλλες χώρες.
- Στο σχεδιασμό για την στήριξη της γουνοποιίας στην Καστοριά και την ενίσχυση του τοπικού brandname, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γούνας στη διεθνή αγορά, μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο.
- Την τόνωση συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων για την δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη μεταποίηση των προϊόντων και τη διάθεση τους στην αγορά.
- Στη δημιουργία αναγνωρισμένου σήματος ποιότητας για τα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής.
- Στην εντατικοποίηση των ελέγχων στις αγορές κτηνοτροφικών προϊόντων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των παράνομων εισαγωγών.
-Στην επαναπόδοση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ζήτημα το οποίο πρόκειται να ρυθμιστεί νομοθετικά και το πρόγραμμα αποκατάστασης εδαφών, σχέδιο πολύ σημαντικό για την στήριξη και την διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα.
http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου