Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

5 τροφές που προστατεύουν την όρασή σας

Πιθανότατα γνωρίζετε πως τα καρότα και άλλα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά συμβάλουν στην υγεία των ματιών και προστατεύουν την όρασή σας. Και πράγματι, η βήτα καροτίνη, η μορφή της βιταμίνης Α που δίνει στα τρόφιμα αυτά το πορτοκαλί τους χρώμα, βοηθά τον αμφιβληστροειδή κι άλλα μέρη του ματιού να λειτουργούν ομαλά. Υπάρχουν όμως κι άλλα συστατικά που προστατεύουν την όρασή σας και είναι σημαντικά για να έχετε για πολλά χρόνια υγιή μάτια. 
Φυλλώδη λαχανικά
Είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που σύμφωνα με μελέτες μειώνουν τον κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και καταρράχτη. 
Αβγά 
Ο κρόκος τους είναι βασική πηγή των δύο παραπάνω αντιοξειδωτικών -λουτεΐνης και ζεαξανθίνης- αλλά και ψευδαργύρου που επίσης μειώνει τον κίνδυνο για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο Paul Dougherty, MD.
Εσπεριδοειδή και φρούτα του δάσους
Τα φρούτα αυτά είναι σούπερ πηγές της βιταμίνης C, που έχει φανεί πως μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων όπως ο καταρράκτης. 
Αμύγδαλα 
Είναι γεμάτα βιταμίνη Ε η οποία συμβάλει πολύ στην υγεία των ματιών. Μία χούφτα εξασφαλίζει περίπου τη μισή από την ημερήσια συνιστώμενη δόση της συγκεκριμένης βιταμίνης. 
Λιπαρά ψάρια 
Ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα είναι πλούσια σε εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ, ένα είδος λιπαρών οξέων που βρίσκεται στον αμφιβληστροειδή. Τα χαμηλά του επίπεδα έχουν σχετιστεί με το σύνδρομο ξηρού ματιού, σχολιάζει ο Jimmy Lee, MD, διευθυντής διαθλαστικής χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη. 
http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου