Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Φουρτούνα από Δευτέρα οι ενστάσεις για τα δέντρα που έγιναν βοσκοτόπια


Το δρόµο των ενστάσεων παίρνουν από την ερχόµενη ∆ευτέρα οι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, καθώς το σύστηµα αλγόριθµων του ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε περισσότερα προβλήµατα απ’ ό,τι λύσεις στη διαχείριση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, όπως θα ενημερωθείτε από το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Wine Trails.
Ακόµα, αρκετοί από τους αγρότες που χάρηκαν µε την ανάρτηση των προσωρινών δικαιωµάτων (Πέµπτη βράδυ), απογοητεύτηκαν µε τα ποσά που είδαν να πιστώνονται στα βιβλιάριά τους (∆ευτέρα βράδυ), ενώ δεν είναι λίγοι κι αυτοί που είδαν τους λογαριασµούς τους να «ξεφουσκώνουν» γρήγορα λόγω της σπουδής που έδειξαν οι πιστωτές (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ κ.α.).
Ό,τι του φανεί του λωλοστεφανή με τις πληρωμές, αποκαλύπτουν τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda. Τσακισμένα τα δικαιώματα νέων και νεοεισερχόμενων για να σωθεί η «πελατεία», ενώ βάφτισαν τα δένδρα βοσκότοπο και ετοιμάζουν κι άλλο ψαλίδι με το «πρασίνισμα» το Φλεβάρη και κόπηκαν επιλέξιμα κτήματα για να κρατηθεί πιο ψηλά η επιδότηση ανά στρέμμα. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της σαββατιάτικης εφημερίδας, «είµαστε περήφανοι που καταφέραµε να εκδώσουµε προσωρινά δικαιώµατα και να πληρώσουµε προκαταβολή, καµιά άλλη χώρα δεν το κατάφερε αυτό», λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σημειωτέον ότι η οργή χωρίς τέλος ξεχειλίζει από τους αγρότες. Όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, με ενστάσεις, αγωγές και μπλόκα απαντούν οι αγρότες στην ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων και στις αλλοπρόσαλλες πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης.
Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:
Επενδύσεις
• Το παράδειγµα της ΚΑΣΕΛΛ χαράζει την υπεραξία στην παραγωγή
• «Χρυσός» αξίας 12 δις ο ελληνικός αγρός, λέει µελέτη της Εθνικής Τράπεζας

Προγράμματα
• Χαλαρώνουν έλεγχοι και κυρώσεις στις δράσεις Νέων Αγροτών
• «Ισόβιες» άδειες στάβλων προβλέπει το νοµοσχέδιο των βοσκότοπων

Εμπορεύματα
• Πίεση στις τιµές του σιταριού όλο το 2016, βλέπουν οι Αµερικανοί
• Αντέχει η τιµή της αγκινάρας, µε τις τιµές στα 1,20-1,30 λεπτά, το ζεύγος

Editorial
Όλα µπορεί να συγχωρούνται στην πολιτική διαχείριση των θεµάτων, όµως αυτό που έχει γίνει µε τα δικαιώµατα των νέων γεωργών είναι έγκληµα.
Το πολιτικό προσωπικό αρνήθηκε πεισµατικά να ανταποκριθεί στα κελεύσµατα των καιρών και επέλεξε να στηρίξει µε νύχια και µε δόντια το παλιό πελατειακό σύστηµα, να διαιωνίσει µια παρηκµασµένη γεωργία παλαιάς κοπής, η οποία δεν είναι σε θέση να στηρίξει το νέο παραγωγικό µοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα.
Το γιατί έγινε αυτό δεν είναι δύσκολο να το κατανοήσει κανείς. Οι παλιοί, βολεµένοι, µέσα στον µικρόκοσµό τους, αγρότες, είναι κατά πώς φαίνεται οι καλύτεροι υπηρέτες ενός πολιτικού συστήµατος, που αρνείται να αντικρύσει την πραγµατικότητα και οµφαλοσκοπεί ακόµη και την ώρα που η χώρα διέρχεται τις πιο δύσκολες συνθήκες της µεταπολεµικής περιόδου.
Η αγωνία των πολιτικά κρατούντων να σταθεροποιηθούν στην εξουσία, αλλά και ο αγώνας των προηγούµενων να γαντζωθούν απ’ αυτή, οδήγησε για µια ακόµη φορά σε «ξαναζεσταµένα» ιστορικά δικαιώµατα, τα οποία, πέρα από την αδικία και την αντινοµία που συχνά τα διακρίνει, στερούν από την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Για να ευνοηθούν οι παλιοί και να µην έχουν απαιτήσεις οι νέοι, επιλέχθηκε συνειδητά η δραστική µείωση των επιλέξιµων εκτάσεων, η προσέγγιση υψηλού µοναδιαίου συντελεστή (ενίσχυση κατά στρέµµα) και η διευκόλυνση της µεγάλης ψαλίδας ανάµεσα στην αξία του δικαιώµατος των παλιών και την αντίστοιχη των νέων.
 Αυτή είναι η βασική παράµετρος που διέπει τον τρόπο εφαρµογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα µας. Την ίδια στιγµή, η σαθρή βάση µηχανογραφική βάση επί της οποίας έγινε η εισαγωγή των νέων δεδοµένων, η έλλειψη του απαιτούµενου χαρτογραφικού και ψηφιακού υπόβαθρου, η ανάγκη να προστατευτεί ο µόνιµος προµηθευτής αυτών των συστηµάτων και η ανευθυνότητα µε την οποία  η δηµόσια διοίκηση συχνά χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις, οδήγησαν στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσµα σε ό,τι αφορά επί µέρους ζητήµατα.
Έτσι, επαγγελµατίας που συνιστά την επιτοµή του Έλληνα αγρότη µε 2.600 στρέµµατα δήλωση στον κάµπο της Πέλλας (σιτηρά, καλαµπόκια, αρακάδες και ακτινίδια) δεν είδε το όνοµά του στις λίστες µε τα προσωρινά δικαιώµατα και φυσικά δεν πληρώθηκε ευρώ προκαταβολής, γιατί ελέγχεται, λέει, αν είναι ενεργός αγρότης. Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωµιοί!     
Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου