Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Δικαιώματα «αχταρμάς» με αγρότες που είχαν δέντρα και πήραν βοσκότοπο

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των παραγωγών ακόμη και μετά την ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων. Μεγάλοι χαμένοι από τη διαδικασία κατανομής εμφανίζονται οι δεντροκαλλιεργητές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είτε έλαβαν μειωμένη α’ δόση, είτε δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ.
Την ώρα που το υπουργείο  ψάχνει βοσκοτόπια να μοιράσει σε κτηνοτρόφους, υπάρχουν περιπτώσεις που κατανεμήθηκαν σε αγρότες.Την ώρα που το υπουργείο ψάχνει βοσκοτόπια να μοιράσει σε κτηνοτρόφους, υπάρχουν περιπτώσεις που κατανεμήθηκαν σε αγρότες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη που καταγγέλλει στο AgroNews τα ακόλουθα: «Δεν είναι μόνο η λάθος κατανομή δικαιωμάτων... Προσωπικά στην δική μου πράξη προσωρινών δικαιωμάτων ενώ στην αίτηση δηλώνω κανονικά 8,56 Ha με δενδρώδεις καλλιέργειες (τα οποία δήλωνα ανέκαθεν, χωρίς αλλαγές) τα χορηγούμενα ΔΒΕ είναι μόνο για τα 6,2Ha, εκ των οποίων τα 4,02 έχουν υπολογιστεί σαν βοσκοτόπια και αρόσιμες εκτάσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια εξωπραγματική διαφορά στο ποσό της ενίσχυσης που δικαιούμαι. Ότι να 'ναι έφτιαξαν... Τι κι αν δηλώνεις εσύ τις καλλιέργειες που έχεις, τι κι αν τις ορίζεις με την φωτοαπεικόνιση, τι κι αν κάνεις την δήλωσή σου χωρίς λάθη κι ελλείψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνουν ότι να 'ναι..
. Πως είναι δυνατόν να ορίζεται μια περιφέρεια ως αρόσιμη έκταση ή βοσκότοπος από την στιγμή που έχει ελαιόδεντρα; Ποιο χέρι είναι αυτό που στην φωτοαπεικόνιση των κτημάτων έβλεπε ελαιόδενδρα και όριζε βοσκοτόπους; Με τους καινούριους χάρτες δείχνουν ότι να 'ναι; Είναι άμεση ανάγκη να ξανανοίξει το σύστημα και να επιτραπεί στους αγρότες να κάνουν ενστάσεις, ώστε να γίνει πάλι ο προσδιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σωστά. Τώρα έστω και στο και πέντε να λυθούν τα προβλήματα γιατί δεν είναι κατάσταση αυτή... Είναι ντροπή όλο αυτό που γίνεται... Λυπάμαι για την χώρα μου και για την δουλειά που διάλεξα να κάνω... Καμιά ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει και κανείς δεν πρόκειται να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο. Μόνο δυσκολίες κι εμπόδια θα υπάρχουν για πάντα και καλά θα κάνουμε όλοι οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της χώρας να βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις μας, μήπως και τελικά καταφέρουμε κάτι για εμάς και τις οικογένειές μας... Καλή δύναμη και καληνύχτα Ελλάδα».
Ο συγκεκριμένος παραγωγός δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οργισμένοι αγρότες έφτασαν στο σημείο να αποστέλλουν μέχρι και τους κωδικούς τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ στο AgroNews, μήπως και βρουν το δίκιο τους.
Δεκάδες ελαιοπαραγωγοί  Πηλίου εκτός επιδότησης, γιατί δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα οι εκτάσεις τους, αν και τα προηγούμενα έπαιρναν κανονικά τα ποσά και φέτος δεν είχαν καμιά μεταβολή στη δήλωση ΟΣΔΕ
Άλλοι πάλι, τέλος, που μεταπήδησαν από τα καπνά σε ροδιές και ελιές και το 2014 ελέγχθησαν με τηλεπισκόπηση, καταγγέλλουν ότι απορρίφθηκαν από το σύστημα και έτσι δεν πήραν επιδοτήσεις.
http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου