Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Κινδυνεύουμε λόγω ασχετοσύνης




Η Ευρώπη έχει plan B για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ξέρουν ακριβώς τι θα απαντήσουν όταν οι δικοί μας θα ζητάνε κούρεμα του χρέους, αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης και άλλα τέτοια. Θα "απαιτήσουν" ό,τι ακριβώς ζητούσαν και με το plan A: Να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα. Το ερώτημα είναι αν οι δικοί μας θα έχουν τότε plan B. Να μην σας κουράζουμε! Η Ευρώπη έχει τιμολογήσει τις επιπτώσεις μιας κρίσης στην Ελλάδα. Τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία;

Αν κινδυνεύουμε από κάτι, αυτό το κάτι δεν είναι οι κακές προθέσεις των εγχώριων πρωταγωνιστών, αλλά το απίστευτο βάθος της ασχετοσύνης. Λένε πολλά λόγια δίχως να καταλαβαίνουν ποιές ακριβώς είναι οι επιπτώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Κι αναφερόμαστε τόσο στην Ν.Δ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ας έχουν όλοι υπόψη τους ότι με τσαμπουκάδες, με νταούλια και με πιστόλια πάνω στο τραπέζι δεν κάνει μια σοβαρή χώρα εξωτερική πολιτική. Ούτε και αντιμετωπίζει κρίσεις σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Στις κανονικές χώρες οι άνθρωποι κάνουν σχέδια για κάθε ενδεχόμενο. Τι θα κάνουν αν τους συμβεί αυτό ή εκείνο. Γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι άλλοι πρωταγωνιστές της Ευρώπης έχουν εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουν μία αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα. Μία άρνηση, για παράδειγμα, της αυριανής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα!

Αν ήμασταν μία κανονική χώρα το θέμα του χρέους θα ήταν ήδη σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Θα υπήρχε μία εθνική γραμμή πλεύσης και με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, που θα έδειχνε προς τα έξω αποφασιστικότητα και σοβαρότητα. Αν ήμασταν ένα κανονικό κράτος θα έπρεπε να είχαμε ήδη τελειώσει με την κρίση εδώ και καιρό και να μην συζητάμε έπειτα από έξι χρόνια αιματηρών θυσιών για το τι πρόκειται να συμβεί.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει κόκκινη κάρτα στην Ελλάδα. Κι έχουν δίκιο. Όπως υπάρχουν κι άλλοι που λένε ότι στην Ευρώπη δεν θα ανεχτούν συμπεριφορές που αρμόζουν σε χώρα του τρίτου κόσμου. Κι αυτοί έχουν δίκιο. Ναι μεν δεν μπορούν να μας πουν να περάσουμε έξω από την Ένωση, αλλά μπορούν κάλλιστα να μας αναγκάσουν σε έξοδο δια της οδού της οικονομικής ασφυξίας. Ξέρω ότι αυτά τα έχετε ακούσει πολλές φορές. Ότι έχετε υπερκαταναλώσει δόσεις φόβου και ότι αρχίζετε πλέον να πιστεύετε ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα σε ένα πλαίσιο κάποια στρατηγικής για να σας υφαρπάξουν την ψήφο σας.

Κι όμως, το Grexit υφίσταται ως σενάριο! Η Γερμανία έχει αλλάξει στάση εδώ και έξι μήνες, από την ώρα που και ο κ. Σαμαράς άρχισε κι εκείνος να σκίζει τα μνημόνια. Ήταν τότε που ο πρεσβευτής μας στο Βερολίνο επέμενε να μην γίνει το ταξίδι, αλλά δεν εισακούστηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν από εκείνη την ώρα ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συναντούσαν αργά ή γρήγορα την άρνηση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει το πρόγραμμα. Θα ήταν παράλογο να μην έχουν υπόψη τους ένα Plan B για εκείνη την ώρα...

Ως Έλληνας εύχομαι η αυριανή κυβέρνηση να καταφέρει ένα καλό αποτέλεσμα με την Ευρώπη. Είτε πρόκειται για την Νέα Δημοκρατία είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο αυτή την στιγμή. Δεν πιστεύω στις λογικές της "αριστερής παρένθεσης" και δεν με ενδιαφέρει το σενάριο να έχουμε μία παρένθεση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τίμημα την καταστροφή της χώρας και με έπαθλο την επάνοδο στην εξουσία μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Αν οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν αλλάξουν θέσεις και εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες απόψεις που έχουν και σήμερα, τότε τα περιθώριά μας θα είναι μικρά. Κι όσοι πιστεύουν ότι θα υπάρξει χρόνος για "κωλοτούμπα", θα πρέπει να ξέρουν ότι η Ευρώπη είναι εκείνη που δεν έχει χρόνο! Αλλά ούτε και διάθεση υπαναχώρησης! Φοβάται η Ευρώπη ότι μπορεί να αποτελέσουμε το κακό παράδειγμα για τις άλλε χώρες του Νότου και προτιμά να μας χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα προς αποφυγή από το να μας χαρίσει δίχως νόημα μερικά ακόμη δισεκατομμύρια.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για μία πιθανή νέα κυβέρνηση Σαμαρά! Δεν πρόκειται να ανοίξουν σαμπάνιες στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επειδή ο Μεσσήνιος πολιτικός θα κερδίσει μία εκλογική μάχη. Μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα, αφού γνωρίζουν τον κ. Σαμαρά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό το ζητούμενο! Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την Ελλάδα. Είτε έτσι είτε αλλιώς! Και ξέρουν ότι με την πολιτική των προηγούμενων μηνών η μόνη εγγύηση που τους δίνεται από την Ελλάδα είναι η πρόσκρουση στα βράχια.

Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θέλουν να συζητούν επί των ουσιαστικών θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η προεκλογική μάχη έχει βαλτώσει σε επιχειρήματα του τύπου αν υπάρχουν λεφτά στις τράπεζες ή όχι! Αυτό βολεύει τους πάντες. Δεν θέλουν να "αποκαλύψουν" τι θα κάνουν για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη. Ούτε και τι θα κάνουν αν βρεθούν μπροστά σε αδιέξοδο. Ξέρουν ότι η τρόικα θα απαιτήσει νέα μέτρα για να δώσει το πράσινο φώς και να συνεχιστεί έτσι απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας και των τραπεζών της. Δεν θέλουν να πάρουν τα μέτρα, αλλά θέλουν τα λεφτά της Ευρώπης. Δεν είναι τόσο ανόητοι για να μην γνωρίζουν ότι και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Είτε έχουν κρυφή ατζέντα και δεν μας την λένε είτε δεν υπολογίζουν το παραμικρό στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία.

Μας περιμένουν δύσκολες μέρες. Όχι γιατί κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο, αλλά διότι κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούμε εντελώς απροετοίμαστοι την ώρα που θα ... πέφτουν τα τείχη της σιωπής. Σήμερα ζούμε στις μέρες της πλάνης και της παραπλάνησης, όπως και σε κάθε προεκλογική περίοδο. Την επόμενη ημέρα των εκλογών θα επανέλθουμε βίαια στην σκληρή πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι ο νικητής των εκλογών. Μία πραγματικότητα που σήμερα επιμελώς τα δύο μεγάλα κόμματα μας την κρύβουν κι η οποία δεν θα αρέσει στους περισσότερους ή καλύτερα σε εκείνους που πιστεύουν ότι με συνταγές Σοβιετίας μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες.


Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου