Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση η Ελλάδα είναι να αφήσει το ευρώ»

FINANCIAL TIMES


«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση η Ελλάδα είναι να αφήσει το ευρώ»
«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση η Ελλάδα είναι να αφήσει το ευρώ». Αυτό αναφέρεται σε άρθρο των Financial Times με τον αρθρογράφο Wolfgang Münchau να τονίζει πως «η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωζώνη έφτασε αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές αλλά και στις επερχόμενες στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
«Οι εκλογές θα δείξουν εάν η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση θα λειτουργήσει πολιτικά ή όχι. Φυσικά, η πιθανότητα να γίνουν εστία ανάφλεξης και πολιτικής αναταραχής είναι πιθανή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία».
«Η επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική προς την Ελλάδα, και η πολιτική του Σαμαρά, είναι στην ουσία η αναγνώριση του προβλήματος χρέους και η αναβολή του αναπόφευκτου” τονίζει.
“Είναι η πολιτική του επιμηκύνουμε τα δάνεια και παριστάνουμε ότι μπορούμε να αποπληρώσουμε το χρέος. Αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι οι στρατηγικές αυτές έχουν δοκιμαστεί κι έχουν αποτύχει. Εάν σε αυτό προσθέσουμε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, εξαιτίας και της πτώσης του πετρελαίου, τότε αυτό θα σπρώξει το ελληνικό χρέος στο χείλος του γκρεμού” τονίζει ο Münchau.

“Δυστυχώς, το μόνο κόμμα που κάνει λόγο, και σωστά, για αναδιάρθρωση του χρέους, είναι το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όμως, δεν είναι ειλικρινές για το αποτέλεσμα εάν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αποτύχουν. Όταν κάποιος διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων αυτών. Οι επιλογές είναι είτε να καταφύγει πάλι στο παλαιό status quo, επομένως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να φύγει από την Ευρωζώνη και να προχωρήσει σε μονομερή στάση πληρωμών. Αλλά αυτό είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει” εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να έχει τα σωστά κίνητρα αλλά έχει λάθος πολιτικές.
Το πρόβλημα επίσης έγκειται και στο γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται να πείθεται από τη μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως μετέδωσε το Der Spiegel το Βερολίνο είναι έτοιμο να ρισκάρει ένα Grexit εάν ο επόμενος πρωθυπουργός αλλάξει τις τρέχουσες πολιτικές.
“Με άλλα λόγια ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση η Ελλάδα είναι να αφήσει το ευρώ” λέει ο Münchau, τονίζοντας ότι ο κόσμος πλέον είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση.
“Εάν κάτι είναι μη βιώσιμο συνήθως τελειώνει. Με βάση τις τρέχουσες πολιτικές η Ευρωζώνη είναι μη βιώσιμη, τουλάχιστον όσον αφορά τα σημερινά της σύνορα. Δεν βλέπω κανέναν τρόπο για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους. Και δεν βλέπω να γίνεται καμία αναδιάρθρωση όσο είναι μέσα στην Ευρωζώνη” καταλήγει.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου