Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Ο Ντράγκι ανοίγει τις "στρόφιγγες"



Του Κωνσταντίνου Μαριόλη 
Όσο αποφεύγει ο Μάριο Ντράγκι να... αντιμετωπίσει κατά μέτωπο το “τέρας” του αποπληθωρισμού, τόσο ξεμένει από όπλα. Θα αναγκαστεί εντέλει να βγάλει από το οπλοστάσιο το μπαζούκα που όλο ακούμε αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε;

Η σωστή απάντηση στην παραπάνω ερώτηση αποτελεί σύνηθες θέμα συζήτησης στις ομάδες των αναλυτών των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων, αφού από την “κινητικότητα” και την ταχύτητα που θα επιδείξει ο Ιταλός τραπεζίτης θα κριθούν πολλά. Για τις αγορές, για την ανάπτυξη, για το μέλλον της Ευρωζώνης γενικότερα...

Το σίγουρο είναι ότι στην ΕΚΤ αρχίζουν και καταλαβαίνουν πως τα περιθώρια στενεύουν και ότι όσο συνεχίζουν να “χαϊδεύουν” τον πληθωρισμό, δύσκολα αυτός θα πάρει τα πάνω του. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, συζητούν... χωρίς αναστολές, πλέον, το ενδεχόμενο να αναβιώσουν την “αμαρτωλή” αγορά τιτλοποιημένων δανείων (ABS). 

Στην Φρανκφούρτη εκτιμούν ότι η εξασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες, μέσω της προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων – αφού οι συγκεκριμένοι τίτλοι έχουν ως εγγύηση πακέτα δανείων – μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γιατί γνωρίζοντας οι τράπεζες ότι μπορούν να πακετάρουν δάνεια για να αποκτούν ρευστότητα, θα δίνουν περισσότερα δάνεια. Αυτά στη θεωρία... 


Στην... πράξη τώρα, το σχέδιο που θέλει την ΕΚΤ να αγοράζει “απλά και διαφανή” ABS είναι έτοιμο και απομένουν οι “παρασκευαστικές λεπτομέρειες” για να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Διοικητικοί παράγοντες από την Φρανκφούρτη εκτιμούν πως “όλα θα κριθούν μέσα στο φθινόπωρο”.

“Θέλει ώθηση ο πληθωρισμός και μάλιστα με τρόπο που να μην αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης”, σχολιάζει από την πλευρά του, στο Capital.gr, οικονομικός αναλυτής ελβετικής επενδυτικής τράπεζας. “Θα μπορούσε να είναι το πρόγραμμα αγοράς ABS, θα μπορούσε είναι μία “straight” ποσοτική χαλάρωση, όμως σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ακόμη και αυτές οι κινήσεις θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα”, προσθέτει ο ίδιος για να συμπληρώσει: “Ίσως είναι αργά, αλλά αν δεν κινηθεί η ΕΚΤ δεν θα το μάθουμε ποτέ”. 

Η συζήτηση γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη καθώς σε λίγες ημέρες (8 Αυγούστου) ξεκινάει η διαδικασία για τα TLTRO, οι νέες στοχευμένες πράξεις φθηνού δανεισμού της ΕΚΤ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 1 τρισ. ευρώ. Πολλοί, μάλιστα, θυμούνται - και σχολιάζουν με δεικτικό τρόπο - ότι οι δύο πρώτες πράξεις με τις οποίες η ΕΚΤ έριξε στην αγορά πάλι περίπου 1 τρισ. ευρώ, το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει το... φιλί της ζωής στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στην αγορά τίποτα... 

Προσθέτοντας τη λέξη “στοχευμένες”, που συνοδεύεται από ρήτρες “σωστής εφαρμογής”, η ΕΚΤ ευελπιστεί να “σκοτώσει” τον αποπληθωρισμό, τονώνοντας τη ρευστότητα και αναγκάζοντας τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Οι ελληνικές τράπεζες, από την πλευρά τους, αναμένεται να έχουν περιορισμένη συμμετοχή, τουλάχιστον στις δύο πρώτες φάσεις, αφού όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη τα “ελεύθερα” ενέχυρα που διαθέτουν διαμορφώνονται μεταξύ 5-10 δισ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η ΕΚΤ δεν δείχνει πρόθυμη να προβεί σε αλλαγές για τα ενέχυρα, σε ότι αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, την αποτίμηση, τα “κουρέματα” και τους κανόνες χρήσης των επιλέξιμων τίτλων. Συνεπώς, ισχύει το υφιστάμενο πλαίσιο που εφαρμόζεται σε όλες τις υπόλοιπες πράξεις αναχρηματοδότησης.

Ενώ οι εκτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών για τη συμμετοχή τους στην πρώτη φάση των TLTRO δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, δεν ισχύει το ίδιο για την περίπτωση που αναβιώσει η αγορά τιλτοποιημένων δανείων. “Όταν έρθει εκείνη η ώρα, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. 

Επιστρέφοντας στη διαδικασία των TLTRO, οι τράπεζες που θα ηγηθούν τραπεζικών γκρουπ θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 8 Αυγούστου και στις 5.30μ.μ. (ώρα Ελλάδος) να καταθέσουν αίτηση ομαδικής συμμετοχής στην εθνική κεντρική τράπεζα που υπάγονται.

Τα “TLTRO γκρουπ” θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Στο τέλος Ιουλίου 2014 κάθε μέλος του γκρουπ θα πρέπει: α) να έχει “στενό σύνδεσμο” με ένα άλλο μέλος (να κατέχει 20% του κεφαλαίου, ή τρίτη τράπεζα να κατέχει πάνω από το 20% και στις δύο πρώτες), β) να διαθέτει υποχρεωτικό αποθεματικό με το Ευρωσύστημα μέσω άλλου μέλους του γκρουπ ή να χρησιμοποιείται από άλλο μέλος του γκρουπ για έμμεση τήρηση υποχρεωτικού αποθεματικού με το Ευρωσύστημα.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου