Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Χ. Θεοχάρης: Φεύγω με το κεφάλι ψηλά

«Δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ.Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ... Φεύγω με το κεφάλι ψηλά» δήλωσε ο απελθών γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Χάρης Θεοχάρης, αποχαιρετώντας, παρόντος του υπουργού Οικονομικών, τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Την ίδια ώρα το υπουργείο απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του ΓΓΔΕ.
«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι. Δεν νοιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά. Αυτοί που νοιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.
Ερωτηθείς εάν υποχρεώθηκε σε παραίτηση, δήλωσε ότι «δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ».

Απολογισμός
Επίσης ο κ. Θεοχάρης κλήθηκε να απαντήσει για το εάν πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε στη θητεία του, έκαναν καλό στον ελληνικό λαό.
«Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ. Πρέπει να στήσουμε θεσμούς και διοίκηση, που δεν πρέπει να ρωτάει εάν πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να την κάνει» απάντησε.
Επιπλέον αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της θητείας του λέγοντας ότι στο διάστημα αυτό στήθηκε από το μηδέν η φορολογική και η τελωνειακή διοίκηση.
«Η αποτίμηση του έργου μου θα είναι ασύγκριτα θετική» τόνισε.
Για το κυνήγι της φοροδιαφυγής
Σχετικά με το «κυνήγι» της μεγάλης φοροδιαφυγής, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι «έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια» ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο «κυνήγι» ως «το πιο δύσκολο πράγμα», δεδομένων, όπως είπε, τόσο των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης, όσο και του οπλοστασίου που διαθέτουν οι φοροδιαφεύγοντες.
Τόνισε, όμως, ότι επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, όπου έχουν βεβαιωθεί 270 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και έχουν καταλογιστεί πρόστιμα και φόροι ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Σημείωσε δε, ότι θεωρεί πως τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στις υπόλοιπες 130 υποθέσεις.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι «θα ήθελα να πηγαίναμε ακόμη καλύτερα. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο Θεοχάρης έκανε ό,τι μπορούσε».
Ο αποχωρισμός
Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, ενώ οι δύο άνδρες 
ασπάσθηκαν μεταξύ τους.
«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη στήριξη από τον κ. Στουρνάρα» είπε ο κ. Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι «εγώ ήμουν γενικός γραμματέας, είχα μία ημι-αυτονομία. Λογοδοτούσα στον υπουργό μου».
Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη για την πολύτιμη συνεργασία, το ήθος, την εντιμότητα και το σεβασμό προς το δημόσιο συμφέρον, όπως είπε.
«Δεν υπάρχει απομάκρυνση»
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σήμερα είχε μια συνάντηση πέντε ωρών με τον κ. Θεοχάρη, προτού ανακοινωθεί η αποδοχή της παραίτησης για προσωπικούς λόγους, διέψευσε ότι του  ζητήθηκε να του πει να παραιτηθεί.
«Δεν υπάρχει απομάκρυνση, άρα δεν υπάρχει εκτόνωση ». Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί οι εταίροι για την παραίτηση του γενικού γραμματέων Δημοσίων Εσόδων, από μια θέση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Για την κάλυψη της θέσης
Αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης αυτής, ο κ. Στουρνάρας, είπε «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης. Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη».
Ήδη το υπουργείο εξέδωσε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από 06/06/2014 έως 15/06/2014 για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
http://www.naftemporiki.gr/Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου