Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Αγωγές κατά ΕΛΓΑ από μεταποιητές για ζημιές από το χαλάζι στο ροδάκινο


Μηνυτήριες αναφορές και αγωγές αποζημίωσης κατά του νομικού προσώπου του ΕΛΓΑ και των νομίμων εκπροσώπων του για τις ζημιές εκατομμυρίων που έχουν υποστεί ή πρόκειται να υποστούν εφεξής οι αγρότες και οι βιομηχανίες, από την επιδειχθείσα βαριά αμέλεια της μη έγκαιρης ενεργοποίησης του συστήματος της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, θα καταθέσει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ). Ζητά επίσης και την αντικατάσταση, άμεσα, της διοίκησης του ασφαλιστικού φορέα.

H EKE μιλά για επιζήμια αμέλεια του ΕΛΓΑ , που προκάλεσε βλάβες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το ροδάκινο.H EKE μιλά για επιζήμια αμέλεια του ΕΛΓΑ , που προκάλεσε βλάβες πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το ροδάκινο.
Η σχετική απόφαση, που επιβεβαιώνει πλήρως πρωινό ρεπορτάζ του Agronews, λήφθηκε σε σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Ιουνίου στα γραφεία της ΕΚΕ, μία ημέρα μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση στο νομό Ημαθίας, που προκάλεσε ζημίες από 80% έως 100% σε χιλιάδες στρέμματα ροδάκινων και νεκταρινιών στον κάμπο της Βέροιας και μια σειρά από άλλα χωριά του νομού, με τη συμμετοχή και της διοίκησης της κοινοπραξίας ομάδων παραγωγών της περιοχής.
Αποτέλεσμα της σύσκεψης αυτής, ήταν η σύνταξη μιας επιστολής από την ΕΚΕ με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον οποίο καλεί να παρέμβει άμεσα στον πρωθυπουργό για να ξεκινήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, με όποια αεροσκάφη είναι διαθέσιμα, η αντιχαλαζική προστασία, η οποία κατά παράδοση καθίσταται επιχειρησιακά λειτουργική από τις 20 Μαρτίου κάθε χρόνο, ενώ τώρα έχουμε φθάσει ήδη 19 Ιουνίου και ακόμη παραμένει άδηλο το πότε θα ενεργοποιηθεί.
Επίσης, τον καλεί να προχωρήσει στην άμεση αντικατάσταση της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, λόγω βαριάς και επιζήμιας αμέλειας που επέδειξε στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία προκάλεσε βλάβες πολλών εκατομμυρίων Ευρώ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κονσερβοποιοί «παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, τις πρωτοβουλίες μας και τη διαρκή άσκηση πιέσεων να ενεργοποιηθεί η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, για να προστατεύσει την παραγωγή φρούτων στην Κεντρική Μακεδονία από τις χαλαζοπτώσεις, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Η παραγωγή αφέθηκε απροστάτευτη στο έλεος των καταιγίδων, το παραγωγικό σύστημα κινδυνεύει για δεύτερη συνεχή χρονιά να πληγεί, αυτή τη φορά ανεπανόρθωτα και οι προσπάθειες και οι ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων και δεκάδων επιχειρήσεων είναι αφημένες στην τύχη τους. Ο τομέας των φρούτων της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας καθαρά εξαγωγικός τομέας, υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης για εξωστρέφεια και η έλλειψη προστασίας από την κρατική πλευρά των προϊόντων μας πλήττει το διεθνές επιχειρηματικό πρόσωπο της χώρας, αφήνοντάς το εκτεθειμένο σε μια σκληρή, αναποτελεσματική γραφειοκρατία που θυμίζει χώρα υπαρκτού σοσιαλισμού. Δυστυχώς, τα αεροσκάφη της αντιχαλαζικής προστασίας, χάρη στη διοίκηση του ΕΛΓΑ μετά από πολλά χρόνια, εφέτος δε θα πετάξουν», σημειώνει στην επιστολή της η ΕΚΕ.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική Ανακοίνωση ΕΚΕ για την αντιχαλαζική προστασία.pdf
 http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου