Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Αντιδράσεις αγροτών για το κόστος των δηλώσεων ΟΣΔΕ και την εξουσιοδότηση που καλούνται να υπογράψουν

Επιστολή στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, απέστειλαν οι αγρότες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαβαρίου (Π.Ε. Ηλείας) σχετικά με το κόστος των δηλώσεων ΟΣΔΕ και την εξουσιοδότηση που καλούνται να υπογράψουν. Οι αγρότες αναφερόμενοι στην εξουσιοδότηση κάνουν λόγο για «εν λευκώ εξουσιοδότηση» στους πιστοποιημένους φορείς β΄ βαθμού και κατ’ επέκταση στον Φορέα Συντονισμού ενώ χαρακτηρίζουν «υπέρογκα» τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν. Επιπλέον καταθέτουν τις προτάσεις τους ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να λάβει «άμεσα μέτρα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα». Ειδικότερα, οι αγρότες ζητούν: 1) Να εξυπηρετούνται οι αγρότες από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, και τα Αγροτικά Κέντρα των Δήμων. 2) Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών κλπ. να διευκολύνονται από τα Κέντρα αυτά, υποδεικνύοντάς τους τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, ώστε και αυτά να βοηθήσουν τους αγρότες στην on line υποβολή της, με την υποδομή που διαθέτουν.

Gaia Επιχειρείν

Ο ΑγροΤύπος ως όφειλε επικοινώνησε και με την Gaia Επιχειρέιν η οποία είναι Φορέας Συντονισμού προκειμένου να καταγράψει τον αντίλογο στην επιστολή που δημοσιεύουμε. Στέλεχος λοιπόν της Gaia Επιχειρέιν που ασχολείται με την διαδικασία μας απάντησε: «Δεν υπάρχει εν λευκώ εξουσιοδότηση ούτε ζητάει την εξουσιοδότηση η Gaia Επιχειρείν. Αυτό συμπεριλαμβάνεται στην εγκύκλιο διαδικασιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να λάβει κάποιος τον κωδικό (κλειδάριθμο) υποβολής αίτησης ενιαίας ενίσχυσης από την φετινή χρονιά. Για να αποφευχθούν περιστατικά εξαπάτησης και υποκλοπής (στοιχείων και δεσμεύσεις χιλιάδων αιτήσεων που εν συνεχεία αποδείχθηκαν εικονικές) έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο διασφαλίζει ότι ο παραγωγός υποβάλει την αίτησή του εκεί που επιθυμεί. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει επιπλέον το απόρρητο καθώς και τα συμφέροντα του παραγωγού».
Σε ερώτησή μας σχετικά με το φετινό κοστολόγιο η απάντηση που λάβαμε είναι: «Επί της ουσίας υπάρχει μια ομαλοποίηση της εισφοράς. Πέρσι κάποιος ο οποίος είχε 100.000 ευρώ δικαιώματα και δήλωνε 1.500 καινούρια αγροτεμάχια με παράλληλες δράσεις πλήρωνε 30 ευρώ και ένα άλλος ο οποίος είχε ένα σταθερό αγροτεμάχιο πλήρωνε πάλι 30 ευρώ. Φέτος ομαλοποιείται αυτή η κατάσταση και το εύρος της πληρωμής κυμαίνεται από 30 έως 185 ευρώ. Έτσι λοιπόν για ένα μικρό παραγωγό ο οποίος δεν έχει αλλαγές το κόστος θα είναι το ίδιο με πέρσι. Ένας όμως μεγάλος παραγωγός θα πρέπει να εισφέρει και κάτι παραπάνω».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό:

Διαμαρτυρία – Καταγγελία
Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαβαρίου
Προς: Γραφείο Πρωθυπουργού
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Βουλή των Ελλήνων
Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ
Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριοι βουλευτές, κύριε Πρόεδρε του ΟΠΕΚΕΠΕ,
Με την επιστολή αυτή θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, σχετιά με την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2014 στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ως γνωστόν μέχρι πέρυσι (2013) τα έξοδα της υποβολής αιτήσεως επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου με κόστος 25 περίπου ευρώ ανά αίτηση, ποσό που και τότε θεωρείτο υπερβολικό, και διεκπεραιωνόντουσαν από τις κατά τόπους Ενώσει; Αγροτικών Συναιτερισμών, κατόπιν αναθέσεως σε αυτούς από την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ως γνωστόν πολλές ΕΑΣ ζητούσαν παρανόμως και ελάμβαναν και πέρυσι από τους αγρότες εκτός του άνω ποσού και πρόσθετο χρηματικό ποσό (χαράτσι) από 30 έως 50 ευρώ, πράγμα για το οποίο είχαν υποβληθεί καταγγελίες και διαμαρτυρίες.
Φέτος με την κατάργηση χρηματοδότησης από το Υπουργείο, την όλη δαπάνη και τα έξοδα καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι αγρότες από την τσέπη τους. Βέβαια ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει μόνος του την αίτηση ηλεκτρονικά. Πλην όμως ακόμα και ένας καταρτισμένος σχετικά με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα προσπαθήσει να υποβάλλει την αίτησή του on line, δεν θα τα καταφέρει διότι το εγχειρίδιο οδηγιών του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι δύσκολο να κατανοηθεί. Ειδικά από την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε υπολογιστή ούτε internet.
Συνεπώς οι πιο πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν να προσφύγουν στην εταιρεία “Gaia Επιχειρείν» και τα κατά τόπους ΚΕΑ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών) που έχουν δημιουργηθεί από την παραπάνω εταιρεία στην οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φροντίσει να χορηγήσει πιστοποίηση. Η άνω εταιρεία και τα ΚΕΑ ζητούν από τους αγρότες ΕΝ ΛΕΥΚΩ εξουσιοδότηση χωρίς οι αγρότες να γνωρίζουν και να κατανοούν το τελικό κοστολόγιο.
Για εμάς τους αγρότες αυτά δεν είναι Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών αλλά «Κέντρα Εκμετάλλευσης Αγροτών».
Παρακαλώ ενημερώστε μας ποιος άλλος υπάρχει πίσω και μέσα στην ανωτέρω εταιρεία Gaia Επιχειρείν και ποιος ο χρηματοδότης.
Επίσης πόσο νόμιμη είναι αυτή η εν λευκώ εξουσιοδότηση που απαιτούν να υπογράψουμε.
Διαμαρτυρόμαστε εντόνως:
  1. Για την εν λευκώ εξουσιοδότηση την οποία αυτοί απαιτούν
  2. Απαιτούν την άμεση υπογραφή της εξουσιοδότησης με διάφορους ισχυρισμούς, ανυπόστατες δικαιολογίες και εκφοβισμούς.
  3. Για τα υπέρογκα ποσά τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες με την υποβολή της αίτησης στα γραφεία ή στα συνεργεία που έχουν συστήσει και αποστέλλουν στα χωριά. Το τελικό κοστολόγιο δεν γνωστοποιείται στον κάθε αγρότη, και αν κάποιος το ζητήσει είναι δύσκολο να καταλάβει το τελικό κόστος. Το «άγνωστο» ολικό κόστος θα παρακρατείται από την επιδότηση, απευθείας από τον λογαριασμό μας από την τράπεζα, με την ανωτέρω εξουσιοδότηση.
  4. Για τα διάφορα κόλπα και τεχνάσματα καθώς και εκφοβισμούς, ότι όποιος δεν υποβάλει την αίτηση μέσω αυτών σε περίπτωση λάθους ή αλλαγής στοιχείων θα χάσει την επιδότησή του κλπ. Σας επισυνάπτουμε και το κοστολόγιο που μας απέστειλαν μετά από επίμονες ενοχλήσεις και που πρέπει να γνωρίζεις από αλγόριθμους για το κατανοήσεις. Το κοστολόγιο αυτό έχει εγκριθεί όπως λένε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν γνωρίζουμε αν είναι εις γνώσιν του Πρωθυπουργού ή του Υπουργού και των Ελλήνων Βουλευτών.
Σας στέλνουμε ένα παράδειγμα τελικής κοστολόγησης το οποίο έχει επιβεβαιωθεί από τον υπεύθυνο πωλήσεων της παραπάνω εταιρείας «Gaia Επιχειρείν» προς αποφυγή κάθε παρανόησης: ΑΦΜ 040757433 επιδότηση: 2400 ευρώ περίπου, καλλιέργειες: ελιές, σταφίδα, αροτραία. Το ακριβές κοστολόγιο είναι 137,40 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 30 ευρώ (παρανόμως όπως έχουμε προαναφέρει) δηλαδή 107,40 ευρώ επιπλέον για την ίδια ακριβώς αίτηση όπως πέρυσι χωρίς ούτε μια μεταβολή.
Ανάλογα ποσά καλούνται να πληρώσουν όσοι αγρότες αναγκαστούν να προσφύγουν στα ΚΕΑ αυτά επειδή δεν γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή δεν διαθέτουν.
Θεωρούμε ότι τα ποσά αυτά είναι ληστρικά και δυσβάστακτα για τον Έλληνα αγρότη και δεν υπάρχει δυνατότητα να τα αντέξει ο μέσος αγρότης εν μέσω κρίσης.
Γι’ αυτό προτείνουμε:
  1. Να λάβετε άμεσα μέτρα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
  2. Να εξυπηρετούνται οι αγρότες από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, και τα Αγροτικά Κέντρα των Δήμων.
  3. Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών κλπ. να διευκολύνονται από τα Κέντρα αυτά, υποδεικνύοντάς τους τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, ώστε και αυτά να βοηθήσουν τους αγρότες στην on line υποβολή της, με την υποδομή που διαθέτουν.
Παρακαλούμε να λάβετε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ μέτρα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, γιατί η προθεσμία εκπνέει στις 15 Μαΐου για την on line υποβολή των αιτήσεων.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση είμαστε στην διάθεσή σας.
Χάβαρι Αμαλιάδας 1 Μαΐου 2014
Μετά τιμής
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού
Σιαχάμης Ηλίας

Ακολουθεί το περιεχόμενο της Εξουσιοδότησης υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2014 που μας απέστειλέ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χαβαρίου:

Εξουσιοδότηση υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2014
Ο/Η εξουσιοδοτών/ούσα …., με ΑΔΤ…. και ΑΦΜ, κάτοικος…., με αριθμό…
Με την παρούσα εξουσιοδοτώ τον Πιστοποιημένο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ Φορέα Β΄ βαθμού …., της περιοχής… καθώς επίσης και τη Gaia Επιχειρείν Α.Ε. ως φορέα Συντονισμού, όπως στα πλαίσια της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2014 (ΕΑΕ 2014), παραλάβουν αναγνωριστικό/κωδικό πρόσβασης, υπογράψουν κάθε έγγραφο, αίτηση ή δήλωση και προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, με στόχο την εγγραφή μου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Φορέα Συντονισμού και την υποβολή της αίτησής μου (ΟΣΔΕ), σύμφωνα με τους Εθνικούς και Κοινοτικούς κανονισμούς. Τέλος αναγνωρίζω όλες τις πράξεις των ανωτέρω πιστοποιημένων φορέων ως νόμιμες, έγκυρες, ισχυρές και απρόσβλητες και ως έγιναν από εμένα τον/ην ίδιο/α.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου