Πέμπτη 9 Μαΐου 2013


Ζημιές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες και κερασοκαλλιέργειες στην Εορδαία Κοζάνης 


Μεγάλες καταστροφές σε μηλοκαλλιέργειες και κερασοκαλλιέργειες, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 80%-90% της προσδοκώμενης παραγωγής, προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε, το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα, τις καλλιέργειες μήλων και κερασιών στον Πύργο και στο Μεσοβούνου του δήμου Εορδαίας, στην Κοζάνη. 


Το χαλάζι διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και στο πέρασμά του άφησε πίσω του εικόνες βιβλικής καταστροφής σε μια έκταση που ίσως να ξεπερνά ακόμη και τα 7.000 στρέμματα καλλιεργειών, προκαλώντας απόγνωση στους αγρότες της περιοχής.

Μια πρώτη αυτοψία των ζημιών από τη χαλαζόπτωση πραγματοποίησε την Τρίτη, συνεργείο γεωπόνων του Δήμου Εορδαίας, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης, Στέφανο Μπίγγα, όπου και επιβεβαιώθηκαν οι μαρτυρίες των κατοίκων για πολύ μεγάλες ζημίες στις τοπικές καλλιέργειες.

«Η ζημία στο αγρόκτημα των Πύργων θα προξενήσει μεγάλα προβλήματα στο εισόδημα των κατοίκων», εκτίμησε ο κ. Μπίγγας και προανάγγειλε ότι η δημοτική αρχή Εορδαίας θα χρειαστεί να κάνει πολιτική παρέμβαση προς τον ΕΛΓΑ».

Στην περιοχή αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να διενεργηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και να αρχίσει η διαδικασία της αναγγελίας των ζημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου