Τετάρτη 22 Μαΐου 2013


60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Η ημέρα που Ελλάδα και Ισπανία έσωσαν τη Γερμανία

Η ημέρα που Ελλάδα και Ισπανία έσωσαν τη Γερμανία
Στη συμφωνία του Λονδίνου και τη διαγραφή των χρεών της Γερμανίας, ακόμη κι από χώρες που σήμερα δοκιμάζονται, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, κάνει σήμερα λόγο η ισπανική εφημερίδα ABC.
"Όλα συνέβησαν το 1953, όταν η Γερμανία, μετά τον Β Παγκόσμιο βυθίστηκε σε βαθιά κρίση, αδυνατώντας να πληρώσει τα χρέη της που ανέρχονταν σε 38.800.000 μάρκα εκείνη την εποχή. Το κράτος ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι βασικοί "πιστωτές" του γερμανικού έθνους, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ αλλά και χώρες όπως ο Καναδάς, η Δανίας, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και Ισπανία, συναντήθηκαν στο Λονδίνο για την εξέυρεση λύσης σε αυτό το πρόβλημα.

Οι διαπραγματέυσεις διήρκεσαν από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Αυγούστου του 1953 και κατέληξαν στη λεγόμενη «Συμφωνία του Λονδίνου», με την οποία το γερμανικό χρέος μειώθηκε κατά 62,6 τοις εκατό. Αυτό όχι μόνο επέτρεψε στη χώρα να ανακάμψει γρήγορα, αλλά σύντομα την τοποθέτησε στην κεφάλή της οικονομικής ανάπτυξης της ηπείρου.
Ωστόσο, οι Γερμανοί ηγέτες φαίνεται πως είναι ανιστόρητοι και αντί να ανταποδώσουν τη γενναιοδωρία με την οποία σώθηκαν πριν από έξι δεκαετίες, έχουν αποφασίσει να φερθούν σκληρά σε χώρες που τους επέτρεψαν να αναγεννηθούν και να αποφύγουν την πτώχευση.
Είναι κρίμα, που αυτό το κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας δεν διδάσκεται στα ισπανικά, τα ελληνικά αλλά και τα γερμανικά σχολεία" σχολιάζει το δημοσίευμα.
Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου