Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Τα μήλα στο μικροσκόπιο

Written By Alexandros Moumtzis
Τα μήλα λαμβάνονται από το μεσαίου μεγέθους δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae . Ο καρπός της μηλιάς έχει οβάλ  ή σφαιρικό σχήμα ή και σχήμα ανάλογο του αχλαδιού .Ο χρωματισμός της φλούδας του ποικίλει  ανάλογα με το τύπο της ποικιλίας του. 
Η σάρκα του φρούτου έχει χρώμα λευκό ή υπόλευκο και γεύση του κυμαίνεται από ξινή μέχρι ελαφριά γλυκιά ανάλογα με τη ποικιλία ή την ωριμότατα του, για παράδειγμα, τα Golden και Red Delicious μήλα έχουν  ήπια και γλυκιά γεύση , ενώ  τα μήλα της ποικιλίας Pippins και Granny Smith έχουν  ιδιαίτερα έντονη και ξινή γεύση .
Η ξινή γεύση που παρατηρείται στα άγουρα μήλα αλλά και σε ορισμένες ποικιλίες τους οφείλεται στο μηλικό οξύ .Με την ωρίμανση του φρούτου η ποσότητα του μηλικού οξέος μειώνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα τα μήλα να γίνονται πιο γλυκά.

Προέλευση –μυθολογικά ιστορικά στοιχεία

Η μηλιά προέρχεται  από τις οροσειρές του Καζακστάν , και πλέον καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο θρύλος λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος τα ανακάλυψε  το 300 π.Χ. 
Για κάποιους άλλους τα μήλα προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια των αιώνων , και ανάλογα με τη γεωγραφική θέση, είτε ύστερα από αρκετές διασταυρώσεις κατορθώσατε να έχουμε  πλέον 7.000 ποικιλίες μήλου.
Το μήλο αναφέρεται στη βιβλική ιστορία του Αδάμ και της Εύας ως το καρπό του δέντρου της γνώσης .Η κατανάλωση του οδήγησε τους πρωτόπλαστους μακριά από το Παράδεισο. Ένα χρυσό μήλο ήταν και η αφορμή του Τρωικού πολέμου .  

Προκαταρκτικές παρατηρήσεις επί της ποικιλίας μηλιάς Fuji




των κ.κ. Θ. Σωτηρόπουλου (Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων), Δ. Στυλιανίδη (επίτ. Δ/ντή Ι.Φ.Δ), Μ. Kουκουρίκου-Πετρίδου, Α. Πετρίδη (Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ)

Η ποικιλία Fuji προήλθε από τη διασταύρωση των ποικιλιών Ralls Janet και Red Delicious το 1939, ενώ την ονομασία Fuji πήρε το 1962 από τον Σταθμό Έρευνας Morioca της Ιαπωνίας. Η Fuji είναι σήμερα η κυριότερη ποικιλία μήλου στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Αυστραλία καθώς και σε άλλα κράτη.
Στη χώρα μας καλλιεργείται τόσο η κλασσική Fuji όσο και ορισμένοι κλώνοι της, όπως η Fuji Red, η Fuji Spur, η Naga-Fu 2 και η Naga-Fu 12. Τα τελευταία χρόνια διαδόθηκε η ποικιλία Fuji Kiku 8, που έχει φυτευτεί σε περίπου 1.600 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, και οι καρποί της διακινούνται τυποποιημένοι με το λογότυπο Kiku Hellas. Πρόσφατα ξεκίνησε να διαδίδεται και ο κλώνος Fuji Aztec.
Η ποικιλία Fuji φαίνεται ότι μπορεί να έχει μια αξιόλογη θέση στην ελληνική μηλοκαλλιέργεια. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι όχι απλά αποδεκτή, αλλά και προωθούμενη και ο κλώνος, ο οποίος τείνει να κυριαρχήσει, είναι ο Kiku 8, που κρίθηκε ότι συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα.
Στην Ιαπωνία υπάρχουν τουλάχιστον 128 κλώνοι της ποικιλίας Fuji, οι οποίοι διαφέρουν ως προς τον χρωματισμό, τη μορφή του χρώματος (ομοιόμορφο ή ριγωτό), τη ζωηρότητα του δένδρου, την ποιότητα των καρπών και την εποχή συγκομιδής. Στη συγκεκριμένη χώρα προτιμώνται κυρίως οι κλώνοι που έχουν το κόκκινο επίχρωμα υπό μορφή ραβδώσεων (ριγωτό), αν και οι κλώνοι που έχουν ομοιόμορφο χρωματισμό μπορεί να αποκτήσουν καλύτερο χρωματισμό όταν καλλιεργούνται σε ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες. 

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΜΑΝΟΥ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  ΠΡΩΙ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΜΑΝΟΥ. Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ
ΝΑΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ)

http://www.eordaia.org/



Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν τη δική τους Ευρώπη

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΕΝΟ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν τη δική τους Ευρώπη
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ

Η σημερινή Ευρώπη δεν μοιάζει με τίποτε στην Ευρώπη που σχεδιάστηκε στο Μάαστριχτ. Πέραν του γεγονότος ότι όλοι έχουν παραβεί τα κριτήρια του Μάαστριχτ περισσότερο ή λιγότερο, η ευρωπαϊκή πολυφωνία έχει σιωπήσει και ακούγεται πλέον μόνο η φωνή της Γερμανίας είτε ευθέως είτε με «εξημερωμένους» Ευρωπαίους. Όμως η φωνή της Γερμανίας ακούγεται μόνο στα οικονομικά θέματα που έχουν επισκιάσει όλα τα άλλα. Η φωνή είναι ιδιαίτερα δυνατή όταν θίγονται θέματα που κινδυνεύουν να δείξουν μια αδύναμη πτυχή της γερμανικής οικονομίας, όπως είναι οι τράπεζές της.
Τότε οι Γερμανοί, όπως στην περίπτωση ευρωπαϊκού ελέγχου των τραπεζών, καταφέρνουν να επιβάλουν τη δική τους άποψη παρ' όλο που είναι κατάφωρα άδικη και αντιευρωπαϊκή. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν η Γερμανία είναι ο ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η απάντηση είναι όχι. Η Γερμανία ενδιαφέρεται όλο και λιγότερο για την Ευρώπη. Όπως διαπιστώνει η Sonia Alonso του LSE εξετάζοντας τα πολιτικά μανιφέστα των γερμανικών κομμάτων, οι θετικές δηλώσεις για την Ευρώπη έχουν κατέβει σε χαμηλό όλων των εποχών και οι αρνητικές δηλώσεις έχουν ανεβεί σε αρνητισμό όλων των εποχών.

Κλεοπάτρα. Η βασίλισσα της Αιγύπτου, με καταγωγή από την Πτολεμαίδα που γοήτευσε τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο... Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/kleopatra-i-vasilissa-tis-egiptou-me-katagogi-apo-ti-makedonia-pou-goitefse-ton-ioulio-kesara-ke-ton-marko-antonio/

kleopatra 1


Το τέλος της ελληνιστικής περιόδου

Η Κλεοπάτρα Ζ’ βασίλευσε για πρώτη φορά σε ηλικία 17 χρόνων. Ο πατέρας της Πτολεμαίος ΙΒ’ Αυλητής είχε δυσαρεστήσει την πλειονότητα του λαού με τον τρόπο διακυβέρνησής του. Η διαφθορά και η αποσάθρωση κυριαρχούσαν στην πολιτική και κοινωνική σκηνή της Αιγύπτου, ενώ αρκετές στρατηγικές επαρχίες όπως η Κύπρος και η Κυρήνη είχαν χαθεί. Έτσι, όταν τον διαδέχθηκε στον θρόνο του η μεγαλύτερή του κόρη, τίποτα δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει την μεγάλη δυναστεία των Πτολεμαίων. Η Κλεοπάτρα ήταν απόγονος του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου Α’ και θεωρείται η τελευταία βασίλισσα της αρχαίας ελληνιστικής Αιγύπτου, προτού γίνει επισήμως επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Στα τρία χωρίζονται τα νέα Σχέδια Βελτίωσης

Σε τρία βασικά κοµµάτια µε ξεχωριστές και πολλαπλές προσκλήσεις, διαφορετικά κριτήρια προτεραιότητας και ενισχύσεις θα χωριστούν τα Σχέδια Βελτίωσης τη νέα προγραµµατική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda, µε το πρώτο κοµµάτι να αφορά τα τρακτέρ και τον µηχανολογικό εξοπλισµό, το δεύτερο τις γεωτρήσεις και το τρίτο τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.


Συλλογικά σχήµατα, Nέοι Aγρότες και ολοκληρωµένα έργα πριµοδοτεί το Μέτρο 4 με συν 20% για κάλυψη των δαπανών τους.

Κύριο σηµείο που χαρακτηρίζει και τα τρία αυτά κοµµάτια, αποτελεί η προσαύξηση του ύψους ενίσχυσης κατά 20% αν το Σχέδιο Βελτίωσης υλοποιήσουν συλλογικά σχήµατα, νέοι αγρότες ή αφορά σε ολοκληρωµένες επενδύσεις.
Αγορά γης και µηχανηµάτων
Η πρώτη δράση «4.1.1 Υλοποίηση επενδύσεων που συµβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκµετάλλευσης» αφορά το µηχανολογικό εξοπλισµό, κτίρια, στάβλους και για πρώτη φορά αγορά γης δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα σε αιγοπροβατοτροφία, οπωροκηπευτικά και ζωοτροφές. Φάκελο ενίσχυσης µπορούν να υποβάλλουν οι οµάδες παραγωγών για σχέδια προϋπολογισµού έως 2 εκατ. ευρώ και οι αγρότες µε προϋπολογισµό έως 500.000 ευρώ. Το ποσοστό στήριξης θα κυµαίνεται από 40%-75%, ανάλογα την περιοχή.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ενημερωτική ημερίδα διοργανώνει στις 3 Δεκεμβρίου το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας






















Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων, με θέμα την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των κυριότερων εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς και της καρπόκαψας της μηλιάς, καθώς και ενημέρωση πάνω στα τελευταία δεδομένα των πειραματικών εργασιών αναφορικά με την καταπολέμηση του βοτρύτη της ακτινιδιάς. Προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναπτύξουν θέματα που ενδιαφέρουν τους παραγωγούς και τους γεωτεχνικούς.

Υπεύθυνος οργάνωσης/επικοινωνίας: Δρ. Θωμάς Σωτηρόπουλος (τηλ.: 2332041548, e-mail: thosotir@otenet.gr).

Πρόγραμμα ημερίδας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ξεπέρασε το μήλο το σοκ του ρωσικού εμπάργκο

Γιαννακοπούλου Φανή
Μειωµένη 7% στους 11,2 εκατ. τόνους εκτιµάται ότι θα είναι η παραγωγή µήλων της ΕΕ τη σεζόν 2015-2016 σε σύγκριση µε τα επίπεδα ρεκόρ και τους 11,99 εκατ. τόνους το 2014-2015, σύµφωνα µε προβλέψεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA), και παρά το ρωσικό εµπάργκο βρέθηκαν νέες αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Καλές εμπορικές προοπτικές προδιαγράφονται για τα µήλα της ΕΕ των 28 κρατών µελών το 2015/2016 σε σχέση µε πέρσι, σύµφωνα µε τους αναλυτές του USDA. Και αυτό γιατί αναµένεται συνολικά µείωση παραγωγής πάνω από 7%, ενώ την ίδια ώρα ο µεταποιητικός τοµέας θα απορροφήσει σε ικανοποιητικό ποσοστό το προϊόν και σε αυξηµένες τιµές καθώς υπάρχει έλλειµµα στα αποθέµατα συµπυκνωµένου χυµού µήλου. Από την άλλη το ρωσικό εµπάργκο, σύµφωνα µε το USDA, οδήγησε τους εξαγωγείς σε άλλους προορισµούς.     

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Πρωταθλήτρια κόσμου η Νομική Σχολή Αθηνών

Την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2015 (FDI Moot - http://www.fdimoot.org ) στο Λονδίνο (29 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2015) κατέκτησε η ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ομάδα των φοιτητών της Νομικής ξεπέρασε πανεπιστήμια όπως, μεταξύ άλλων, το Harvard University, το Georgetown University, το King's College London, το University of Hong Kong, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa, το Johannes Gutenberg-Universität Mainz, το Lomonosov State University of Moscow, το National Law School of India University (Bangalore), το University of Helsinki και το University of Oslo (PluriCourts).

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

«Η ΑΡΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΩΣ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ (IAGS) του Μιχάλη Ραμπίδη


«Η ΑΡΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΩΣ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ  (IAGS)- Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης  Μια ημέρα μετά την νίκη του κόμματος του Ερντογάν (ΑΚΡ) που στηρίχθηκε στην τρομοκρατία  τον φόβο των ψηφοφόρων και στον απροκάλυπτο περιορισμό της ελευθεροτυπίας, ο Υπ. Παιδείας Ν. Φίλης εκτός χρόνου και τόπου; κάνει ένα απρόσμενο δώρο στον Τούρκο Πρόεδρο. Αμφισβητεί ισχύουσα νομοθεσία (Ν.2093/94 & ΠΔ 99/94) την απόφαση της βουλής των ελλήνων και την βούληση των Ελλήνων, για την Γενοκτονία των Ποντίων.
Σύμμαχος του κ Φίλη η γνωστή κ Μαρία Ρεπούση που ερμηνεύει κατά το δοκούν τον Μπρεχτ και  θέλει να έχει την αποκλειστικότητα της επιστημονικής γνώσης (όλοι οι άλλοι λανθάνουν) επί του θέματος.
Όμως με θεσπισμένα νομικά κριτήρια και ιστορικά ντοκουμέντα η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (IAGS) που θεωρείται διεθνώς ως ο πλέον έγκυρος οργανισμός που ασχολείται με θέματα γενοκτονιών σε όλο τον κόσμο, αποφασίζει ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίων των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας μεταξύ των ετών 1914 &1923 συνιστά γενοκτονία εναντίων Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολίας. Αποφασίζει επίσης να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας, να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίων αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγνώμη και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση!
Η γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας συστηματικά, με μεθόδους όπως ξεριζωμός, εξάντληση στις κακουχίες, βασανιστήρια, πείνα, δίψα και στρατόπεδα θανάτου.

Ισραήλ: Στο φως το ελληνιστικό φρούριο της Άκρας

Τα ερείπια ενός φρουρίου της ελληνιστικής περιόδου, το οποίο αποτελούσε κάποτε κέντρο εξουσίας στην Ιερουσαλήμ και οχυρό για την αντιμετώπιση εβραϊκής εξέγερσης που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι ότι βρήκαν έπειτα από έρευνες που διήρκεσαν έναν αιώνα.
Οι ερευνητές συζητούσαν εδώ και καιρό για τη θέση του οχυρού της Άκρας, που οικοδομήθηκε πριν από περισσότερο από 2.000 χρόνια από τον Αντίοχο Επιφανή, βασιλιά της δυναστείας των Σελευκιδών κατά την ελληνιστική περίοδο.
Πολλοί υποστήριζαν πως βρισκόταν εκεί όπου βρίσκεται τώρα η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σε σημεία όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου ή η κορυφή του λόφου όπου βρίσκονταν άλλοτε οι δύο εβραϊκοί ναοί και όπου βρίσκεται τώρα το συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα.