Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Οδηγός συγκομιδής για ποιοτικά μήλα


Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με ανακοίνωσή του δίνει τα βήματα για τη σωστή γεωργική πρακτική που εξασφαλίζει καλή ποιότητα στα μήλα και ασφαλή προϊόντα.
Ο οδηγός των εργαστηρίων του Κέντρου βασίζεται στη 15ετή παρατήρηση και τις μετρήσεις σακχαροπεριεκτικότητας και αντοχής της σάρκας στην πίεση( οι μετρήσεις των οποίων μπορούν να προσδιοριστούν για τον παραγωγό  από εργαστήρια του Κέντρου).

Έτσι τα αποτελέσματα δείχνουν πως η συγκομιδή των μήλων, και δη της ποικιλίας «Στάρκιν», πρέπει να υλοποιηθεί το χρονικό διάστημα από 14/9 έως 10/10 ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο της περιοχής που φιλοξενεί την καλλιέργεια. Ο χρόνος συγκομιδής είναι πολύ σημαντικό θέμα γιατί εφόσον πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο βαθμό εμπορικής ωρίμανσης προσδίδει ποιότητα στο μήλο ενώ εξυπηρετεί την αποφυγή μετασυλλεκτικών ασθενειών.

Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται στους παραγωγούς πως οφείλουν να εφαρμόζουν τους κανόνες που προβλέπει η σύσταση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη μείωση της μόλυνσης από πατουλίνη στο χυμό μήλων. Έτσι ,οι παραγωγοί καλούνται να συλλέγουν ξεχωριστά τους καρπούς από οπωρώνες με ιστορικό υψηλών επιπέδων σήψης και να μην τους αποθηκεύουν.

Επίσης, όσον αφορά τη συγκομιδή είναι αναγκαίο να αποφεύγεται η συγκομιδή  σε βροχερό καιρό και ιδανικά να γίνεται εφόσον οι καρποί είναι στο κατάλληλο στάδιο και υπό συνθήκες ξηρού καιρού. Μετά τη συγκομιδή τους οι καρποί πρέπει να τοποθετηθούν σε καθαρά μέσα συσκευασίας και τελάρα ούτως ώστε να μεταφερθούν και να διατηρηθούν έως ότου αποθηκευτούν.

Οι καρποί με εκτεθειμένη σάρκα ή με κατεστραμμένο φλοιό όμως  δεν πρέπει να συλλέγονται καν, και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει με τους καρπούς που έχουν πέσει στο έδαφος ή έχουν βραχεί (από τη βροχή), ενώ καλό είναι να αποφεύγεται και να ελαχιστοποιείται το χτύπημα των καρπών.

Ένα άλλο θέμα που χρίζει προσοχής είναι αυτό της αποθήκευσης. Για να φτάσουν οι καρποί στην αποθήκη πρέπει να έχουν συλλεχθεί δίχως  φύλλα ή κλαδάκια για να μπορέσουν στη συνέχεια να φυλαχτούν σε αποθήκες- ψυγεία για 18 ώρες κατόπιν της συγκομιδής κι έπειτα να ψυχθούν στις  συνιστώμενες θερμοκρασίες για 3 με 4 ημέρες κατόπιν της συλλογής.

Όσο διαρκεί η αποθήκευση, αλλά και κατά τη μεταφορά των καρπών απαιτείται προσεκτικός χειρισμός και των μέσων μεταφοράς και των καρπών ούτως ώστε να αποφευχθούν η ενδεχόμενη μόλυνση των καρπών από το έδαφος και τα χτυπήματα των καρπών.

Τέλος,  υπενθυμίζεται πως οι καρποί μετά τη συγκομιδή δεν παραμένουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον οπωρώνα αλλά προβλέπεται να μεταφερθούν σε σταθερή και καλυμμένη επιφάνεια.
http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/85692/odigos-sugomidis-gia-poiotika-mila-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου