Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

«Επίτιμος Ζωγραφειώτης» ανακηρύχθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος απονέμει την τιμητική πλακέτα στον Διονύση Σαββόπουλο.
Σε  μία εκδήλωση που κυριάρχησε ο ενθουσιασμός και η μουσική, εκατοντάδες ομογενείς και Eλλαδίτες χειροκρότησαν στη σκηνή του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης τον Διονύση Σαββόπουλο, τον οποίο πλαισίωσαν μαθητές του Ζωγραφείου  και της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Οι μαθητές - με έναν πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο - υποδέχτηκαν τον Θεσσαλονικιό τραγουδοποιό, Κωνσταντινουπολίτη στην καταγωγή, Διονύση Σαββόπουλο, τραγούδησαν τραγούδια βγαλμένα από την κοινή παράδοση των δύο πόλεων αλλά και τραγούδια του αγαπημένου τραγουδοποιού.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγούδησε μαζί τους και μοιράστηκε μνήμες αγαπημένες και ιστορίες του Κωνσταντινουπολίτη πατέρα του, Γεώργιου Σαββόπουλου. Η ιστορία του «Ψωμαθιανού» λαϊκού τραγουδιστή, που μαγεύτηκε από τις νεράιδες και έχασε τη φωνή του, κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Διονύσης Σαββόπουλος ανακηρύχθηκε από τον διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου «Επίτιμος Ζωγραφειώτης», για την 50ετή προσφορά του στον ελληνικό τραγούδι. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.


Οι μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου και των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη μοιράζονται την σκηνή με τον Διονύση Σαββόπουλο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο Ζωγράφειο Λύκειο, που διανύει τα 121 χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο, τα Εισόδια της Παναγίας του Πέρα. Όπως τόνισε και ο διευθυντής του Ζωγραφείου στην ομιλία του:
«Στο Ζωγράφειο κάθε μέρα και κάθε στιγμή είναι αφορμή για γιορτή και κάθε εκδήλωση μια καλή  ευκαιρία να δώσουμε το μήνυμα ζωής, ύπαρξης και ελπίδας… Σήμερα μοναδικό μας πρόβλημα παραμένει ο αριθμός των μαθητών, χωρίς όμως να ανακόπτει την προοδευτική μας πορεία, χωρίς να περιορίζει τα όνειρα και τα σχέδιά μας, χωρίς να παγώνει την ελπίδα μας. Εξάλλου εμείς οι Ζωγραφειώτες πιστεύουμε πως και μια χούφτα χώμα αρκεί για να φτιάξουμε κήπο».

Ο κ. Δεμιρτζόγλου  κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους: «Να περάσετε όλοι καλά στο Ζωγράφειο και στην Πόλη και να φύγετε σιγοτραγουδώντας τη “Συννεφούλα” ή το “Ας κρατήσουν οι χοροί”. Γεμάτοι από το άρωμα της ιστορίας και της αρχοντιάς που η Πόλη αναδύει, να επιστρέψετε στην πατρίδα σας κουβαλώντας τη χαρά της ορθοδοξίας και την ελπίδα της αληθινής πίστης, έμπλεοι ονείρων και θαυμάτων».

Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν οι Σεβασμιότατοι Αρχιερείς Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Δέρκων κ. Απόστολος, ο πρέσβης κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης και γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ο βουλευτής Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας  κ. Κώστας Μπλιάτκας, ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, ο δικηγόρος και Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ κ. Λάμπρος Παπαϊωάννου, οι εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου της Παναθηναϊκής Οργάνωσης κα Σίση Παυλοπούλου και κα Σίκη Παπαϊωάννου, γονείς και συγγενείς των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων και πλήθος φίλων.



Οι μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου και των Εκπαιδευτηρίων  Μαντουλίδη μοιράζονται την σκηνή με τον Διονύση Σαββόπουλο.
Παρόντες ήταν και οι απόφοιτοι του Ζωγραφείου, της τάξης του 1964, οι οποίοι γιόρτασαν τη χρυσή επέτειό τους καθώς και οι απόφοιτοι της τάξης του 1974  για τα σαράντα χρόνια από την αποφοίτησή τους. Για τους αποφοίτους  του 1964 μάλιστα  πραγματοποιήθηκε  ειδική τελετή την επόμενη μέρα, πήραν πτυχία και αναμνηστικά, μοιράστηκαν αγαπημένες θύμησες και συγκινήσεις, διασκέδασαν μέχρι πρωίας  υπό τους ήχους του Τέρη Ιερεμία, μουσικού του γνωστού συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60 Charms,  του μουσικού Σταύρου Αυγερινού και της Πολίτισσας ερμηνεύτριας Ήβης Δερμαντζή και αφέθηκαν στη μαγεία της βοσπορινής αύρας.



Η Άσπα Χασιώτη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο  Γιάννης Δερμιτζόγλου και ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.







και τρεις δικές μας φωτογραφίες από επίσκεψη του Μικρασιατικού συλλόγου Πτολεμαΐδας στο Ζωγράφειο 10/3/2005.

Στην ξεχωριστή εκδρομή τους οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη  μαζί με τους μαθητές του Ζωγραφείου αλλά και τους καλεσμένους είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό των Εισοδίων της Παναγίας της Κοινότητας Σταυροδρομίου - Πέρα και να επισκεφθούν τον ιστορικό Αθλητικό Σύλλογο του Πέρα, που ιδρύθηκε το 1886. Επίσης είδαν την προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τότε οι νεκροί πεθαίνουν, όταν τους λησμονούν», με θέμα το Κοιμητήριο Σισλί Κωνσταντινουπόλεως. Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη και πλαισίωσε με τη μουσική του ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν  στην Αγια-Σοφιά, στο Μπλε Τζαμί, στη Βυζαντινή Κινστέρνα και στο Aquarium.

Το ταξίδι τελείωσε στη μαγευτική Κοινότητα Μέγα Ρεύματος, όπου περίμεναν πολλές, ευχάριστες εκπλήξεις όσους είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί, αντάξιες της πολίτικης φιλοξενίας και της ρωμαίικης αρχοντιάς.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου