Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Οικογένεια Kalafatis: Οι Ελληνες βασιλιάδες των... αχλαδιών!

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ο Βαγγέλης Καλαφάτης με τα αχλάδια του (Πηγή: Νέος Κόσμος)

Ο Βαγγέλης Καλαφάτης με τα αχλάδια του (Πηγή: Νέος Κόσμος)
Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής αχλαδιών στην Αυστραλία είναι ελληνική.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Νέου Κόσμου» πρόκειται για την εταιρία «Kalafatis Cold Stores», που προμηθεύει με αχλάδια τις κεντρικές αγορές όλων των μεγαλουπόλεων της Αυστραλίας.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως πάνω από μισό εκατομμύριο δέντρα καλλιεργούνται στους αχλαδώνες των Καλαφαταίων, που η έκτασή τους υπολογίζεται στα 5.000 στρέμματα.
Η οικογενειακή επιχείρηση, εκτός από την καλλιέργεια φρούτων, διαθέτει και συσκευαστήριο, και αυτό είναι το μεγαλύτερο της περιοχής. Μία άλλη δραστηριότητα της «Kalafatis Cold Stores» είναι η αγορά φρούτων από άλλους μικρότερους παραγωγούς και στη συνέχεια η μεταπώλησή τους.
Το μόνιμο προσωπικό της ομογενειακής επιχείρησης ξεπερνά τους 80 εργαζομένους, ενώ την περίοδο της συγκομιδής ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τους 300.
ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ
Η παραγωγή αχλαδιών είναι μία καθαρά οικογενειακή υπόθεση για την οικογένεια Καλαφάτη. Ο Τζιμ Καλαφάτης, ο αδερφός του Αντώνης, η γυναίκα του Τζιμ, και τα τρία του ανίψια κρατούν την επιχείρηση στα χέρια τους σήμερα.
Όλα αυτά, όμως, χάρη σε κάποιο άλλο Καλαφάτη, τον Βαγγέλη.

Ο Βαγγέλης Καλαφάτης, πατέρας του Τζιμ, άφησε την Καστοριά στις αρχές της δεκαετίας του '50 και με το που πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία αποφάσισε ότι ο δρόμος της αγροτιάς που έμαθε από παιδί να περπατά στο Μαυροχώρι που άφησε πίσω του, ήταν ένας δρόμος που γνώριζε καλά και ήθελε να τον ακολουθήσει και στην μακρινή Αυστραλία. Ήταν μόλις 19 ετών τότε ο Βαγγέλης.
Η απόφασή του, όμως, συμπεριελάμβανε και το να αγοράσει τη δική του γη. Και αυτό για τον φτωχό μετανάστη δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο με όνειρα και αποφάσεις. Έτσι για να καταφέρει να μαζέψει τα χρήματα που χρειαζόταν δούλεψε μεροκαματιάρης.
«Έκανε τα πάντα. Εγκαταστάθηκε στο Shepparton το 1956 και μάζευε φρούτα στις φάρμες από την ανατολή του ηλίου έως που νύχτωνε» μας λέει ο Τζιμ γιος του Βαγγέλη και γενικός διευθυντής της Kalafatis Cold Stores σήμερα.
Ο Βαγγέλης κατάφερε να αγοράσει μία κτηνοτροφική φάρμα, 80 περίπου στρεμμάτων.
«Ο πατέρας μου δεν ήθελε να μεγαλώσει αγελάδες, δεν ήξερε απ' αυτά, ήθελε να καλλιεργήσει τη γη γιατί αυτό ήξερε. Και άρχισε μόνος του να φυτεύει δέντρα. Αχλαδιές και μηλιές γιατί αυτά τα φρουτόδεντρα είχε στο χωριό του και αυτό ήξερε να κάνει» προσθέτει ο Τζιμ.
Ατελείωτες οι ώρες και ο ιδρώτας που έχυσε. Τα χέρια του έσκαψαν την σκληρή αυστραλιανή γη για να δεχθεί στα σπλάχνα της τις ρίζες των φρουτόδεντρών του. Ανάμεσά τους ο Βαγγέλης φύτευε και λαχανικά, τα οποία στη συνέχεια τα πουλούσε στις λαϊκές της Μελβούρνης.
«Την ημέρα δούλευε στα χωράφια και μόλις βράδιαζε φόρτωνε το φορτηγάκι του και ταξίδευε στη Μελβούρνη για να πάει ό,τι έβγαζε η γη του στην αγορά. Έτσι μας μεγάλωσε. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έτρεχα από αχλαδιά σε αχλαδιά, κουβαλούσα τελάρα, εκεί κοντά τους. Θυμάμαι τις ενοχές που ένοιωθα όταν γύριζα από το σχολείο και ήθελα να κάτσω στον καναπέ να δω τηλεόραση. Δεν μπορούσα να αντέξω πάνω από πέντε λεπτά. Έβλεπα τη μάνα και τον πατέρα μου να δουλεύουν έξω και έτρεχα να τους βοηθήσω. Δούλεψε πολύ σκληρά ο πατέρας μου. Πάντα έλεγε 'Τζιμ δεν υπάρχουν λέξεις για να σου περιγράψω πόσο δύσκολα ήταν όταν άρχισα τούτη τη φάρμα. Δεν μπορώ να τις βρω παιδί μου'» λέει ο Τζιμ.
Έτσι μεγάλωσε τα τέσσερα παιδιά του, την Μαρία, τον Τζιμ, τον Αντώνη και τον Νίκο, ο Βαγγέλης και οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι. Η υγεία του δεν είναι σε καλή κατάσταση σήμερα, αλλά τα έργα του χαίρουν άκρας υγείας.
Τα παιδιά του δέθηκαν με τη γη και, όπως αποδεικνύεται, το δέσιμο αυτό συνεχίζει να τους κρατά κοντά στα φρουτόδεντρα του πατέρα τους, εξασφαλίζοντας γι' αυτούς και τις οικογένειές τους όχι απλά τα προς το ζειν, αλλά πολύ περισσότερα.
Η καταλυτική στιγμή για τη μεγάλη σήμερα, αλλά κάποτε, μικρή παραγωγική μονάδα ήρθε πριν από 45 χρόνια, όταν ο Βαγγέλης πούλησε κάποια από τα αχλάδια του στα σουπερμάρκετ Woolworths. Η συνέπειά του και η ποιότητα των καρπών του κόπου του και της γόνιμης πεδιάδας Goulbourn «υπέγραψαν» στην ουσία ένα συμβόλαιο δεκαετιών με την Woolworths που μέχρι σήμερα βάζει στα ράφια της τα προϊόντα των Καλαφαταίων.
Με πληροφορίες από το neokosmos.com
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου