Αφού το χαλάζι προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες της βόρειας Ελλάδας, οι αρχές δηλώνουν έτοιμες να ρίξουν στη «μάχη», εναντίον πιθανών νέων χαλαζοπτώσεων, τα αεροσκάφη της αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ, που παρέμεναν καθηλωμένα μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα έπρεπε να είχε ξεκινήσει στις 20 Μαρτίου, ωστόσο τρεις μήνες μετά δεν έχει πετάξει ούτε ένα αεροπλάνο και ο ανάδοχος λέει πώς μπορεί να διαθέσει μόνο ένα αεροπλάνο και όχι τρία, όπως υπαγορεύει η σύμβαση.
Συγκεκριμένα το ένα από τα τρία αεροσκάφη θα μπορεί να βρίσκεται στους αιθέρες στις 25 Ιουνίου. Τα άλλα δύο αεροπλάνα θα πετάξουν μετά από ένα μήνα επειδή βρίσκονται για συντήρηση.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, «δυσλειτουργίες» καθυστέρησαν την έναρξη του προγράμματος, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας (Σέρρες, Ημαθία, Πιερία κ.α.) να μετράνε τις καταστροφές στην παραγωγή τους. «Με ενόχλησε η καθυστέρηση, την οποία πληροφορήθηκα την ημέρα της ορκωμοσίας μου», τόνισε ο κ. Καρασμάνης, στο περιθώριο του 3ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη.
«Λέγαμε στον ΕΛΓΑ ότι μπορούμε να διαθέσουμε το ένα αεροσκάφος αμέσως, μετά την ημερομηνία υπογραφής της πενταετούς σύμβασης, στις 12 Ιουνίου, ωστόσο θέλανε και τα τρία μαζί και έτσι δεν ξεκινήσαμε την εφαρμογή του προγράμματος», δηλώνουν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της εταιρείας 3Δ ΑΕ που έχει αναλάβει το έργο.
Σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί στην Ημαθία. Ειδικότερα, τονίζουν θα γίνουν μηνύσεις κατά πρόσωπο και κατά του νομικού φορέα, ενώ υπάρχουν και φωνές που ζητάνε παραίτηση της διοίκησης του ΕΛΓΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύμβαση του προγράμματος θα προβλέπει επέκταση κατά 200.000 στρέμματα της έκτασης που θα καλύπτεται (δηλαδή συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα). Επίσης με τη νέα σύμβαση το πρόγραμμα θα ξεκινά κάθε έτος από 20 Μαρτίου και θα διαρκεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Η εφαρμογή του εθνικού προγράμματος περιλαμβάνει πρόγνωση εμφάνισης χαλαζόπτωσης, παρακολούθηση των καταιγίδων με τέσσερα ραντάρ καιρού, στις τοποθεσίες Φίλυρο, Λιόπρασο, Θεσσαλονίκη και Λάρισα και σπορά των καταιγίδων από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη με φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου.
http://www.agrotypos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου