Η Ελλάδα και οι πιστωτές της παλεύουν για άλλη μια φορά με το χρέος της χώρας και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία φορά, εφόσον εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο λάθος, η επόμενη συμφωνία δεν θα είναι περισσότερο επιτυχημένη από τις προηγούμενες, υποστηρίζει άρθρο του Bloomberg.
Πίσω στο 2010, χορηγήθηκε στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης στην ιστορία. Έλαβε δάνεια με αντάλλαγμα τη δημοσιονομική λιτότητα αλλά το χρέος της χώρας δεν μειώθηκε. Οι πιστωτές γλίτωσαν την όποια διαγραφή. Ειδικοί υποστήριζαν τότε ότι το πρόγραμμα εναπόθεσε πολύ μεγάλο βάρος στους ώμους των Ελλήνων φορολογούμενων, κάτι που δεν ήταν ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά βιώσιμο και οι πιστωτές θα έπρεπε να αναγκαστούν να δεχθούν απώλειες. Ήταν σωστοί τότε και εξακολουθούν να έχουν δίκιο και τώρα, σημειώνουν οι συντάκτες του ειδησεογραφικού πρακτορείου.
Έκτοτε έχει υπάρξει μια περιορισμένη συμμετοχή των πιστωτών, μια επέκταση της ωρίμανσης των δανείων και χαμηλότερα επιτόκια, αλλά το βασικό μοτίβο δεν έχει αλλάξει. Ως αποτέλεσμα, το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να αυξάνεται. Στην παρούσα βάση ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο στην ουσία είναι μη βιώσιμο, τονίζει το Bloomberg.
"Η νέα διόρθωση που είναι υπό συζήτηση, θα επιμηκύνει περαιτέρω τα δάνεια στα 50 χρόνια από τα 30 έτη και θα χαμηλώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πιθανή είναι επίσης η χορήγηση ενός ακόμη δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ. Όλα αυτά μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν τον «τροχό να γυρίζει» και να επιτρέψουν στην τρόικα να υποστηρίζει ότι η χώρα θα πετύχει το στόχο χρέος στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Εξάλλου, μετά από κάθε διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των δανειστών επίσης ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο".
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι συντάκτες του Bloomberg, η αριθμητική συνεχίζει να αποτυγχάνει όσο η πολιτική και η οικονομία αρνούνται να συμβαδίσουν. «Οι Έλληνες έχουν φτάσει σε σημείο να μισούν την τρόικα (ειδικά τη Γερμανία της οποίας η οπτική έχει μεγάλη βαρύτητα), κατηγορούν τα μέλη της όσο και τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς για την παρατεταμένη ύφεση η οποία έχει αφήσει χωρίς δουλειά το 60% των νέων» σημειώνεται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάπτυξη θα επιστρέψει φέτος στη χώρα, για πρώτη φορά μετά το 2007, αλλά η τρέχουσα προσέγγιση της λιτότητας και τα δεινά που αυτή συνεπάγεται θα συνεχιστούν για χρόνια. Η συγκυβέρνηση είναι εύθραυστη, τονίζει το δημοσίευμα. Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το νέο πρόγραμμα δεν έχει πιθανότητες να επιτύχει περισσότερο από τα προηγούμενα που εφαρμόστηκαν.
Η τρόικα έχει λόγους να αμφισβητεί την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις αλλαγές που απαιτεί η τρόικα όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και οι ομαδικές απολύσεις – θα είναι καλές για τη χώρα, υποστηρίζει το Bloomberg. Ωστόσο η απαιτούμενη στήριξη των πολιτών για τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Ένα μέτρο ρητής άφεσης χρέους, ακόμη και τώρα, μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει το κλίμα.
«Οι επενδυτές στην παρούσα φάση, δεν ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει του ευρώ, επομένως η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Κατά μία έννοια αυτό είναι ατυχές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται άφεση χρέους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να μαθαίνει από τα λάθη της» καταλήγει το άρθρο.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου