Η μεταφύτευση είναι μια καλλιεργητική φροντίδα που παρουσιάζει πολλά
πλεονεκτήματα και μπορεί να εφαρμοστεί στην καλλιέργεια της μπάμιας. Ιδιαίτερα
για να πετύχουμε την πρώιμη φύτευση, ώστε να επιτευχθούν υψηλές τιμές πωλήσεως
του προϊόντος. Η σπορά γίνεται σε κιβώτια σποράς και στη συνέχεια τα νεαρά
φυτάρια μεταφυτεύονται σε ατομικά γλαστράκια στο στάδιο των κοτυληδόνων, μόλις
εμφανιστεί το πρώτο πραγματικό φύλλο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να
απομακρυνθούν πιο γρήγορα τα ακατάλληλα φυτά.
Επιπλέον το ποσοστό βλάστησης στο σπορείο είναι μεγαλύτερο λόγω των
ελεγχόμενων συνθηκών ανάπτυξης και ιδιαίτερα της θερμοκρασίας και της
χρησιμοποίησης καταλληλότερων εδαφικών μειγμάτων, όπως εμπλουτισμένη τύρφη
και περλίτης. Για φυτά όπως η μπάμια, τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία στη
βλάστηση των σπόρων, με τη μέθοδο της μεταφύτευσης επιτυγχάνεται υψηλότερο
ποσοστό βλάστησης στο σπορείο, ταχύτερη βλάστηση των σπόρων, ομοιομορφία
ανάπτυξης των φυτών εξαιτίας των ευνοϊκότερων συνθηκών που επικρατούν στο
σπορείο. Με τη μεταφύτευση παρέχεται προστασία στα φυτά από το ψύχος στα
πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους στο σπορείο, με σκοπό την πρωίμηση της
παραγωγής σε χρόνο που οι συνθήκες της περιοχής δεν επιτρέπουν την απευθείας
σπορά, κυρίως λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας του εδάφους.
θέλει όμως φως πολύ φως.
___________________________________________________________________________________________________________
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΜΠΑΜΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
eContetplus Project
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Organic.Edunet
Άλλες καλλιεργητικές φροντίδες: Απομακρύνουμε τα παλιά φύλλα, καθώς προσβάλλονται και
καταστρέφονται πολύ εύκολα. Η ενέργεια αυτή συντελεί στην καλύτερη υγιεινή των φυτών.
Συγκαλλιέργεια: Η καλλιέργεια της μπάμιας μπορεί να συνδυαστεί με αγγούρι, κουνουπίδι και
καρότο.
Η ποιότητα των καρπών της μπάμιας υποβαθμίζεται ταχύτατα στην κοινή αποθήκευση και για το λόγο αυτό
πρέπει να διατίθενται σύντομα στην αγορά ή για επεξεργασία. Μπορεί να αποθηκευτεί ικανοποιητικά για 7-
10 ημέρες στους 7-10 οC και σε σχετική υγρασία 85-90 % ή στους 12.5οCκαι 90-95% σχετική υγρασία, για να
αποφευχθεί ο μαρασμός των καρπών. Σε θερμοκρασίες αποθήκευσης κάτω από τους 7οC η μπάμια
υπόκειται σε κρυοτραυματισμό (chilling injury), ο οποίος εκδηλώνεται με αποχρωματισμό της επιφάνειάς της,
στιγμάτωση και τελικά σάπισμα.
Γενικά η μπάμια έχει τις ίδιες απαιτήσεις αποθήκευσης όπως τα πράσινα
φασολάκια, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Με αυτά τα
προϊόντα η μπάμια μπορεί να αποθηκευτεί μαζί χωρίς επιβλαβή επίδραση. Η μπάμια
δεν πρέπει να αποθηκεύεται στον ίδιο χώρο με πεπόνια, μπανάνες, μήλα ή άλλα
προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο.
____________________________________________________________________________________________________________________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου