Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Εταιρία απο την Πτολεμαΐδα καινοτομεί κατασκευάζοντας ηλιακό αποξηραντή τροφίμων

Εταιρία απο την Πτολεμαΐδα καινοτομεί κατασκευάζοντας ηλιακό αποξηραντή τροφίμων
Μία «πράσινη» επιλογή για τον αγροτικό τομέα με προφανείς θετικές επιπτώσεις στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας είναι ο ηλιακός αποξηραντής τροφίμων από την ελληνική εταιρεία ΕΜΕΛΚΑΤ ΑΕ, που παρουσιάστηκε στη φετινή έκθεση Agrotica.
Η ΕΜΕΛΚΑΤ ιδρύθηκε το 1998 με έδρα την Πτολεμαϊδα και έχει ως βασικές αρχές της παραγωγής της την εξοικονόμηση ενέργειας, την οικολογική βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η εταιρεία το 2005 σχεδίασε και κατασκεύασε ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης τεχνολογίας κενού (high efficiency vacuum solar collectors).
Ο πολύ υψηλός βαθμός απόδοσής τους έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία τους ακόμη και τις ημέρες με ελάχιστη ηλιοφάνεια, ενώ οι μηχανικοί της επιχείρησης σχεδίασαν και ένα πρωτοποριακό σύστημα θέρμανσης χώρων οικίας με τη χρήση ηλιακών συλλεκτών.
Το σύστημα αυτό βραβεύτηκε σε δύο πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς καινοτομίας.

Το 2015 η ΕΜΕΛΚΑΤ ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αγοράς και των πελατών της δημιούργησε τον φούρνο ξήρανσης φρούτων-λαχανικών-αρωματικών φυτών με κύρια πηγή θέρμανσης τον ήλιο.
Ο φούρνος ξήρανσης απευθύνεται σε αγρότες που εμπορεύονται καρπούς που πρέπει να αποξηρανθούν πριν την πώληση τους ή που χρειάζεται να αποξηρανθούν για να μετατραπούν σε διαφορετικά προϊόντα (πχ σταφίδες από σταφύλια).
Ειδικότερα, οι φούρνοι ξήρανσης ECO-DrySol της ΕΜΕΛΚΑΤ έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
  • Ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και πολύ χαμηλά λειτουργικά έξοδα για τους αγρότες
  • Παραγωγή υψηλής ποιότητας αποξηραμένων φρούτων-λαχανικών-μυρωδικών και ξηρών καρπών
  • Διατηρούν το φυσικό τους χρώμα και άρωμα
  • Αντοχή των υλικών κατασκευής σε ιδιαίτερες συνθήκες (ειδικά ανοξείδωτα για τρόφιμα).
  • Αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας και υγρασίας
  • Μεγάλη χωρητικότητα
Όλα τα προϊόντα της εταιρείας μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη επαγγελματία ή και ιδιώτη, λόγω της ευελιξίας στον σχεδιασμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου