Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Μήλα με ρουμπινί χρώμα δίνει το πρόγραμμα Stoller


Το αξίωµα αυτό της αγοράς –ό,τι ο βαθµός χρωµατισµού είναι το «νούµερο ένα» ζητούµενο ποιοτικό χαρακτηριστικό στο µήλο για να κάνει εµπορική καριέρα- και πώς θα επιτευχθεί, αποτελεί µόνιµο πονοκέφαλο για τους µηλοκαλλιεργητές. Τον προβληµατισµό τους, µάλιστα, επέτεινε η απαγόρευση χρήσης της χηµικής ορµόνης, που χρησιµοποιούσαν, προκειµένου να ενισχύουν το κοκκίνισµα, διότι διαπιστώθηκε, σε παρτίδες χυµού µήλου προς εξαγωγή, οι οποίες επιστράφηκαν άρον άρον, ότι το σκεύασµα παρουσιάζει υπολειµµατικότητα. 

Η ΕΚΕ (Ένωση Κονσερβοποιών Χυµοποιών Ελλάδος) ζήτησε µε επιστολή της (σ. σ. πριν περίπου ένα χρόνο) περισσότερη προσοχή και οι έµποροι, που παλαιότερα σχεδόν παρότρυναν τους παραγωγούς να κάνουν χρήση της επίµαχης ορµόνης, φέτος, όπως αναφέρεται από γεωπόνους και µηλοκαλλιεργητές, απέφυγαν να το κάνουν όπως «ο διάολος τα λιβάνι».

Ψάχνοντας λύση για κοκκίνισµα

∆ιέξοδο στο διαφαινόµενο αδιέξοδο φαίνεται να δίνει µια καινούρια, καινοτόµα, πρόταση, που έκανε πέρυσι τα πρώτα της δειλά βήµατα, σε πειραµατικές φυτείες και φέτος εξαπλώθηκε σε καίρια παραγωγικά κέντρα σε βόρεια και νότια Ελλάδα (Πέλλα, Καστοριά, Αγιά, Αρκαδία κα), καταγράφοντας πολύ καλά αποτελέσµατα. Πρόκειται για το πρόγραµµα «Stoller», µια συνδυαστική λύση ενός αµερικανικού προϊόντος θρέψης, που αξιοποιεί βόριο, µολυβένιο, ασβέστιο και κάλιο, σε µια φόρµουλα, που επιτυγχάνει την ενίσχυση του έντονου χρώµατος στα µήλα, χωρίς υπολειµµατικότητα. 


Παράλληλα υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι δρα θετικά στη µείωση της καρπόπτωσης, στην καλύτερη διατηρησιµότητα στο µετασυλλεκτικό στάδιο και στην προετοιµασία των οφθαλµών για την επόµενη ανθοφορία. 


Με τρεις εφαρμογές και κόστος 225 ευρώ 
Η συνιστώµενη παρέµβαση µε το πρόγραµµα Stoller, σύµφωνα µε τον γεωπόνο της Novafarm, Σπύρο Γαβριηλίδη, είναι τρεις εφαρµογές, µε την πρώτη 60 µέρες πριν τη συγκοµιδή, τη δεύτερη στις 45 και την τρίτη στις 30 µέρες, συνδυαστικά το σκεύασµα N-Balancer 5 λίτρων στον τόνο, µε άλλα 3 λίτρα SET, που είναι ένα ασβέστιο, µε εναλλαγή µε FOLI-K. Σχετικά µε το κόστος, ο κ. Γαβριηλίδης διευκρίνισε ότι «ανά 1.000 λίτρα ψεκαστικού υλικού, ανέρχεται στα 75 ευρώ και αντιστοιχεί στην ουσία στα 5 λίτρα ανά τόνο N-Balancer, διότι ασβέστιο και κάλιο έτσι κι αλλιώς ο παραγωγός θα βάλει. Με τρεις εφαρµογές κλείνει στα 225 ευρώ. 

∆ίνει καλύτερη συντηρησιµότητα µετασυλλεκτικά 
Εκτός από τον έντονο χρωµατισµό, το πρόγραµµα Stoller, σύµφωνα µε στελέχη των Novafarm και ORA, προσφέρει και πρόσθετα οφέλη στον παραγωγό, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθά στη βελτίωση της συντηρησιµότητας των µήλων στο µετασυλλεκτικό στάδιο, αλλά και στη συγκράτηση των καρπών πάνω στο δέντρο. «Το N-Balancer, που περιέχει ασβέστιο και βόριο, βοηθάει το µήλο να δηµιουργήσει ισχυρό ποδίσκο και να µειώνει την καρπόπτωση» επεσήµανε ο κ. Γαβριηλιδης, ενώ ο γεωπόνος και παραγωγός στο Ροδοχώρι Νίκος Κεσίδης επιβεβαίωσε τον ισχυρισµό, παραπέµποντας στους Ιταλούς παραγωγούς, οι οποίοι «πλέον χρησιµοποιούν ασβέστιο και βόριο για καρπόπτωση».

Μια άλλη θετική επίπτωση που διαφαίνεται είναι ότι το N-balancer αναστρέφει την κίνηση των φωτοσυνθετικών προϊόντων και από το φύλλο, το σηµείο δηλαδή όπου παράγονται, τα κατευθύνει στα σηµεία αποθήκευσης, που είναι το ξύλο, ο καρπός και η ρίζα. «Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα, ειδικά µε την εφαρµογή 60 µέρες πριν από τη συγκοµιδή, να δηµιουργούµε συνθήκες να πάνε σάκχαρα στους οφθαλµούς και να έχουµε νέους ανθοφόρους οφθαλµούς έτοιµους για την επόµενη χρονιά» εξήγησε και πρότεινε µια εφαρµογή και µετασυλλεκτικά προς αυτή την κατεύθυνση.




Μέρα με τη νύχτα φέτος τα μήλα, λένε οι παραγωγοί στο Μανιάκι  
Το stoller δοκιµάστηκε από µηλοπαραγωγούς στους Πύργους το Μανιάκι και την Άρνισσα Πέλλας, και όπως διαβεβαίωσαν -στη διάρκεια της εκδήλωσης «Field Day» που οργάνωσαν στις 13 Σεπτεµβρίου, η Novafarm και η ORA Services, θυγατρική της Φυτοθρεπτική που αντιπροσωπεύει τη Stoller στην Ελλάδα- είδαν διαφορά. Ο Νίκος Κουτσούγερας από τη Φυτοθρεπτική µίλησε για σηµαντικά πρακτικά αποτελέσµατα, όχι µόνο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά στη µηλοκαλλιέργεια διεθνώς.

«Τα µήλα, σε σύγκριση µε πέρυσι, µπορεί σε µέγεθος να είναι παρόµοια, στο χρώµα όµως είναι µέρα µε τη νύχτα. Φαίνεται και µε γυµνό µάτι», τόνισε ο Σάββας Τσακιρίδης, από το Μανιάκι, σε φυτεία 30 στρεµµάτων, µε ποικιλίες Jeromine και Scarlet, που διατηρεί. Ο παραγωγός, καλλιεργεί συνολικά, 160 στρέµµατα µε µήλα και όπως είπε «καµία προηγούµενη σεζόν δεν είχα τέτοιο χρώµα, σε αυτή την ένταση και από τόσο νωρίς».

Για θετική εµπειρία έκανε λόγο και ο Νίκος Τέγος από τους Πύργους, ο οποίος χρησιµοποίησε το πρόγραµµα Stoller σε κτήµα 20 στρεµµάτων, ηλικίας 20 ετών, µε ποικιλίες Retzif κι Imperial Golden, σε υψόµετρο 800 µ. «Ο χρωµατισµός είναι το Α και το Ω  για την εµπορία µήλου. Μπορεί να σου δώσει αύξηση της τιµής έως και 30% σε σύγκριση µε τα λιγότερο κόκκινα», όπως είπε.

Στον κάµπο της Άρνισσας, µε το Stoller πειραµατίστηκε κι ο Αλέξης Λιµπάρης, σε φυτεία 20 στρεµµάτων, ο οποίος ανέφερε ότι διαπίστωσε έντονο κοκκίνισµα και µάλιστα µε πρωιµότητα 5-7 ηµερών.
Λιάμης Λεωνίδας  http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου