Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Παραιτήσεις στελεχών «τρίζουν» τα θεμέλια του ΕΛΓΑ

Τριγμούς και παραιτήσεις φέρνει στον ΕΛΓΑ το θέμα των οδοιπορικών των γεωπόνων του οργανισμού, που έχει σταματήσει πάνω από τρεις μήνες τη διαδικασία των εκτιμήσεων, ενώ θέτει σοβαρό ζήτημα και για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Δεδομένου πως οι εκκρεμείς εκτιμήσεις αφορούν ήδη ζημιές έκτασης πάνω από 1 εκατ. στρέμματα, πολλοί αγρότες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο ΕΛΓΑ θα μπορέσει να φέρει αφενός σε πέρας το έργο και αφετέρου να πληρώσει δίκαια και έγκαιρα τους δικαιούχους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων του ΕΛΓΑ την Τετάρτη έξω από τη Βουλή, ημέρα ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων του ΕΛΓΑ την Τετάρτη έξω από τη Βουλή, ημέρα ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας.
Την ίδια ώρα βόμβα στα θεμέλια του ΕΛΓΑ αλλά και στους αγρότες αποτελεί η μαζική κατάθεση παραιτήσεων των εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης στον Οργανισμό, ακολουθώντας το κάλεσμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη 6 Ιουλίου, νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εξαιρείται ο ΕΛ.Γ.Α. από τις διατάξεις του μνημονιακού νόμου 4336/2015.
Ρύθμιση που αποτελεί μία ακόμη απαξίωση του έργου των εκτιμητών με στόχο τη διάλυση του ΕΛΓΑ, αναφέρουν Λαρισαίοι αγρότες, ενός Οργανισμού ο οποίος έχει την αυτοδιαχείρισή του καθώς χρηματοδοτείται από λεφτά των ίδιων των αγροτών.

Μάλιστα, το γεγονός ότι οι γεωπόνοι απέχουν 3 μήνες από τα καθήκοντά τους, καθότι θεωρούν αδύνατη την υλοποίησή του με την υπάρχουσα νομοθεσία (ν.4336/2015) που περιορίζει τις μετακινήσεις τους και μειώνει σημαντικά τις απολαβές τους, έχει σταματήσει το εκτιμητικό έργο, το οποίο κατ’ επέκταση καθυστερεί και τις αποζημιώσεις των παραγωγών.
Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, κατά την οποία θα καθορισθούν οι επόμενες κινήσεις, με αφορμή την ψήφιση τελικά της τροπολογίας που κατέβασε στη βουλή, ο Βαγγέλης Αποστόλου.
Η τροπολογία δεν επιλύει συνολικό το πρόβλημα
Σημαντική καθυστέρηση στο έργο των εκτιμήσεων, γεγονός που θα αποδειχθεί πολύ σύντομα,  και δραματική αύξηση των λειτουργικών δαπανών θα επιφέρει η τροπολογία που προωθείται αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΛΓΑ, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου. Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι η τροπολογία δεν επιλύει συνολικά το πρόβλημα των μετακινήσεων των εκτιμητών, ενώ η μόνη λύση θεωρείται η υιοθέτηση της πρότασης που έχει κατατεθεί, εδώ και μήνες, από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ.
Αναλυτικότερα, μετά τη σύσκεψη ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Εν τω μεταξύ την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. ευρεία σύσκεψη της Διοίκησης με τους Προϊσταμένους των περιφερειακών Υποκαταστημάτων και της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α..
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τους τελευταίους μήνες σχετικά με το καθεστώς των μετακινήσεων των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ και τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην διενέργεια των εκτιμήσεων.
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης αυτής είναι τα εξής:
- Η τροπολογία που δρομολογείται για ψήφιση στις 6/7/2016 δεν επιλύει συνολικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των μετακινήσεων για τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.
- Η μόνη λύση για την επίλυση των προβλημάτων είναι η υιοθέτηση της πρότασης που έχει κατατεθεί, εδώ και μήνες, από τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ.
«Παρ’ όλα αυτά, ο ΕΛΓΑ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον αγροτικό κόσμο, θα προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών επισημαίνοντας, όμως, ότι με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν και αυτών που προωθούνται, θα υπάρξει δραματική αύξηση των λειτουργικών δαπανών και σημαντική καθυστέρηση στο έργο των εκτιμήσεων, γεγονός που θα αποδειχθεί πολύ σύντομα».

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ
Κρίνοντας πως αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική για τη συνέχιση λειτουργίας του ΕΛΓΑ, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α. μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης την Παρασκευή 1 Ιουλίου, αποφάσισε:
«1. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων του Οργανισμού την Τετάρτη 6-07-2016 και ώρα 9:30 π.μ. έξω από την Βουλή, ημέρα ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας.
2. Έκτακτη Γεν. Συνέλευση την Τετάρτη το απόγευμα ( ο χρόνος και ο τόπος θα γίνουν γνωστά με νεώτερη ανακοίνωση).
3. Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α. με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες Αγρότες και στους εργαζόμενους του Οργανισμού και με δεδομένη την αδυναμία εκτέλεσης του εκτιμητικού έργου καλεί τα μέλη του Συλλόγου που κατέχουν θέσεις  ευθύνης (επιπέδου διεύθυνσης, τμήματος, γραφείου)  να θέσουν την Δευτέρα 04-06-2016 τις παραιτήσεις τους στην διάθεση της Διοίκησης.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Σωματείου μας για την συνέχιση της λειτουργίας του Οργανισμού και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους
Έλληνες αγρότες, η Κυβέρνηση δια των συναρμόδιων υπουργών της, με τις πολιτικές της, ωθούν τον ΕΛ.Γ.Α. στο τέλμα, εμπαίζοντας τους αγρότες και τους εργαζόμενους, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας για την διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».
Παραιτήσεις από τον ΕΛΓΑ Λάρισας
Υπό την πίεση αυτής της κατάστασης, η πλειοψηφία των εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης υπέβαλλε την παραίτησή τους στη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία δεν τις έκανε δεκτές. Ένας εκ των παραιτηθέντων είναι και ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΛΓΑ νομού Λάρισας Σπύρος Σπυρόπουλος, ο οποίος επικαλείται λόγους ευθιξίας, δηλώνει την πράξη του ως ύστατη αντίδραση στα πολλά συσσωρευμένα προβλήματα και στις αρκετές δυσκολίες με τις μετακινήσεις για τις εκτιμήσεις ζημιών και σε επιστολή του επισημαίνει ότι:
«Επειδή από 1/1/2016 το σύνολο των διαδικασιών του εκτιμητικού έργου, με το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να εκτελεστεί, παρόλο που και μέχρι τον Απρίλιο εκτελούσα το εκτιμητικό έργο, ουσιαστικά χωρίς νομικό – κανονιστικό πλαίσιο, πιστεύοντας στην υλοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης που είχατε υποσχεθεί κατ΄ επανάληψη
Επειδή από 1/1 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο χώρο δικαιοδοσίας μου περί τις 3.000 δηλώσεις ζημιάς, πολλές εκ΄των οποίων έχουν καταστεί πλέον λόγω παρέλευσης του χρόνου άνευ εκτιμητικού αντικειμένου, με αποτέλεσμα να έχουμε οδηγηθεί ήδη στην κατάρρευση της αξιοπιστίας του Οργανισμού απέναντι στους ασφαλισμένους αγρότες
Καθώς, ούτως ή άλλως, όλο αυτό το διάστημα αδυνατώ να εκτελέσω οποιαδήποτε από τα περιγραφόμενα στο κανονισμό καθήκοντά μου και συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί προς τον Οργανισμό και τους ασφαλισμένους αγρότες, σας υποβάλλω την παραίτησή μου.»
Να δοθούν τα οδοιπορικά στους εκτιμητές για να αρχίσουν οι εκτιμήσεις ζητά η ΕΟΑΣΝΛ
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι:
«Για μια ακόμη φορά τη φετινή χρονιά, ισχυρό μπουρίνι και χαλάζι έπληξε καλλιέργειες στο νομό Λάρισας το Σάββατο 2 Ιουλίου, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στην παραγωγή. Συγκεκριμένα μεγάλες ζημιές που φτάνουν στο 100% της παραγωγής έχουν υποστεί καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, φασολιών και τομάτας στα δημοτικά διαμερίσματα Αγ. Γεωργίου, Βρυσιών, Κατωχωρίου, Ανωχωρίου του δήμου Φαρσάλων.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί που για μια ακόμη φορά βλέπουν τον κόπο τους και τα πολλά χρήματα που έχουν ξοδέψει στις καλλιέργειες τους να χάνονται και αναγκάζονται να ζήσουν χωρίς εισόδημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και η προηγούμενη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ από το 2011, παρότι υποχρεούνται να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% του προϋπολογισμού του. Και σαν να μην έφτανε αυτό δεν καλύπτει τα οδοιπορικά των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για μια σειρά από ζημιές και να μην αποζημιώνονται οι αγρότες. Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση αυξάνει τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ σε κάθε καλλιέργεια και έτσι και πληρώνουν αυξημένα ασφάλιστρα οι αγρότες και ούτε εκτιμήσεις γίνονται, ούτε αποζημιώσεις λαμβάνουν. Η κυβέρνηση συνειδητά απαξιώνει τον ΕΛΓΑ, ώστε να ανοίξει τον δρόμο για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να ασφαλίζουν την παραγωγή ενισχύοντας τα κέρδη τους».
Η ΕΟΑΣΝΛ  και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής απαιτούν και διεκδικούν από την κυβέρνηση:
-Να δοθούν τα οδοιπορικά στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των εκτεταμένων ζημιών. Στο κάτω-κάτω δικά μας χρήματα είναι από τις ασφαλιστικές εισφορές μας.
- Να αποζημιωθεί στο 100% η ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειες και να δοθούν έγκαιρα τα χρήματα, αφού οι αγρότες δεν έχουν άλλο εισόδημα για να καλύψουν τα έξοδα και τις ανάγκες τους.
- ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και τις νόσους για ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή, αλλά και στο κεφάλαιο.»
http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου