Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

τα σπορεία και η εγκατάσταση τους. -Ή Στρωμάτωση

Αποτέλεσμα εικόνας για Σπορείων στρωμάτωση
Ή Στρωμάτωση Είναι ή τοποθέτηση των σπόρων πού δύσκολα φυτρώ­νουν μέσα σε καθαρή άμμο πού θα διατηρεί πολύ λίγη υγρασία ώστε να προκαλέσουμε την αρχή του φυτρώματός τους πού σύντομα θα συνεχίσουν τη βλάστηση τους όταν τους σπείρουμε σε σπορείο ή και επί τόπου.

Σε ένα κασόνι (ή σε πολλά κασόνα) τοποθετούμε στο βάθος του ένα στρώμα καθαρής άμμου, σε πάχος λίγων πόντων ισοπεδώνουμε και τοποθετούμε τους σπόρους πού θα προβλαστήσουμε, κανονικά σε σχετικά μικρές αποστάσεις μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με άλλο στρώμα άμμου όπου να κάνουμε την ‘ίδια δουλειά με τους σπόρους και συνεχίζουμε ώσπου να γεμίσει το κασόνι. Ή δουλειά της συρμάτωσης γίνεται για τους πολύ σκληρούς σπόρους από το φθινόπωρο (Ροδάκινο, κεράσι, βύσσινο, δαμά­σκηνο) και για το αμύγδαλο μήλο, αχλάδι, βερίκοκο, από το Δεκέμβριο. 
Τα κασόνια τοποθετούνται σε μέρος προφυλαγμένο. Δεν χρειάζονται πολύ φως. Το μέρος να μη είναι πολύ υγρό αλλά ούτε και ξερό και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας να μη είναι μεγάλες κατά το δυνατό. Να διατηρείται δε ή άμμος συνεχώς νοτερή. Όταν οι σπόροι ξεμυτίσουν τους φυτεύουμε στο προετοιμασμένο σπορείο.
τα σπορεία και η εγκατάσταση τους.
Ό τόπος πού θα σπείρουμε τους σπόρους για να βλαστήσουν και αναπτυχθούν τα μικρά δεντράκια τόσο όσο να μπορούμε να τα μεταφέρου­με στο Φυτώριο, στον τόπο όπου θα πάρουν αρκετή ανάπτυξη για να μπολιασθούν - εάν τα μπολιάσουμε στο φυτώριο και όχι στον οριστικό τους τόπο - 
Για την εγκατάσταση του σπορείου ό τόπος πρέπει να είναι προσήλιος ή και με λίγη σκιά και να προστατεύεται από τους βορεινούς ανέμους. Στο έδαφος γίνεται ένα καλό σκάψιμο και καθάρισμα και ισοπέδωση. Εάν το χώμα είναι σφιχτό το διορθώνουμε με καλά χωμένη κοπριά, μόνη ή και με άμμο γιατί δεν πρέπει να κρατά μεγάλη υγρασία αλλά τόση όση είναι απαραίτητη για το φύτρωμα των σπόρων.
Τον τόπο τον χωρίζουμε σε βραγιές πού δεν πρέπει να έχουν μεγαλύτερο πλάτος από 120 πόντους για να είναι δυνατό το βοτάνισμα και από τις δύο πλευρές. Τις βραγιές τις περιορίζουμε με σαμάρια από χώμα σε ύψος 15 - 20 πόντων. Η σπορά γίνεται σε γραμμές πού τις χαράζουμε με μικρό σκαλιστήρι ή και με ένα ραβδί με κάποια πίεση για να σχηματίζεται μικρό αυλάκι. Το κάθε αυλάκι να απέχει 15-25 πόντους από το άλλο και σε μικρό βάθος. Οι σπόροι ανάλογα με το μέγεθος τους πρέπει μετά το σκέπασμα να βρεθούν σε ορισμένο βάθος - Όταν σπείρουμε στα αυλάκια σκεπάζουμε με το χώμα των αυλακιών. Για τα βερίκοκα τα κεράσια τα δαμάσκηνα σε βάθος 4-5 πόντους. Για τα καρύδια, κάστανα αμύγδαλα, ροδάκινα σε βάθος 6-7 πόντων, και για τους πιο μικρούς σπόρους σε βάθος 2-3 πόντων, αχλάδια μήλα ξινόδεντρα, κυδώνια.  Ο προβλαστημένος σπόρος με τη μύτη προς τα κάτω. Οι σπόροι πάνω στις γραμμές Θα απέχουν, για τους μεγάλους σπόρους 25 - 40 πόντους ό ένας από τον άλλον για δε τους μικρούς 5-8 πόντους. Η σπορά για τους πολύ μικρούς σπόρους πού τους ανακατεύουμε με στεγνή άμμο μπορεί να γίνει στα πεταχτά και τους σκεπάζομε με κοσκινισμένο χώμα και καλά χωνεμένη κοπριά, τόσο ώστε να μη βρίσκονται πολύ βαθιά. Το χώμα τού σπορείου κατά τη στιγμή της σποράς πρέπει να έχει μέτρια υγρασία. Μπορεί να ποτίζεται πρώτα και αφού στραγγίσει να γίνει ή σπορά. Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι, για να βρεθούν οι σπόροι σε ευνοϊκές συνθήκες για το φύτρωμά τους, εκτός από τη μέτρια υγρασία πού είναι απαραίτητη, θα πρέπει και ή θερμότητα να είναι πάνω από 15 βαθμούς γύρω στους 18° και ή θερμοκρασία τού περιβάλλοντος να είναι 20 - 28 βαθμούς. Θερμοκρασία κάτω των 10 - 12 βαθμών και πάνω από 35 - 40 δεν ευνοεί το φύτρωμα. Θα σημειώσουμε ακόμη εδώ ότι οι προβλασητμένοι σπόροι φυτρώνουν σε 7 - 8 μέρες και οι μη προβλασητμένοι από ένα μήνα και μέχρι τρεις μήνες. Σπόροι πού καθυστερούν πολύ το φύτρωμά τους είναι οι σπόροι της ελιάς. Αυτοί οι σπόροι μπορεί να αργήσουν και ένα και δύο χρόνια να φυτρώσουν. Για το λόγο αυτό συνηθίζεται, να χτυπιούνται τόσο όσο να ραγίσουν. Σ' αυτή τη περίπτωση φυτρώνουν αρκετά πιο γρήγορα. Άλλα και κάτι ακόμη. 'Επειδή οι σπόροι της ελιάς θα είναι λαδεροί συνηθίζεται να πλένονται με ποτάσα για να καθαρίσουν τελείως.


Οι φροντίδες πού θα ακολουθηθούν μετά τη σπορά είναι τα προσεκτικά ποτίσματα, τα βοτανίσματα και το αραίωμα των φυτών (Η δουλειά όμως τού αραιώματος άφορα την περίπτωση πού ή σπορά γίνεται στα πεταχτά - κακός τρόπος και πολλά φυτά βρίσκονται πολύ πυκνά φυτρωμένα).
Τα μικρά δεντράκια μετά ένα χρόνο πού θα χουν αποκτήσει κάποιο ύψος θα μεταφυτεύσουμε στο προετοιμασμένο Φυτώριο (όπως προετοι­μάσαμε και το σπορείο ).



ΙΓΝΑΤΙΟΥ Μ. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου