Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ετοιμάζουν ελληνικό φάρμακο που μπορεί να γιατρέψει 7 είδη καρκίνου!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Ετοιμάζουν ελληνικό φάρμακο που μπορεί να γιατρέψει 7 είδη καρκίνου!

Στη δημιουργία ενός ισχυρού αντικαρκινικού φαρμάκου που θα ενδείκνυται για τη θεραπεία του σαρκώματος, του μελανώματος, του καρκίνου των ωοθηκών, του μαστού, των νεφρών, του προστάτη καθώς και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, στοχεύει καινοτόμος έρευνα που γίνεται στο Εργαστήριο Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, από τον αναπληρωτή καθηγητή Πλάτωνα Μαγκριώτη.

 Η ιδέα για τη σύνθεση αυτού του φαρμάκου στο εργαστήριο, βασίζεται σε μία ουσία που απομονώθηκε πριν περίπου 48 χρόνια από έναν θαλάσσιο μικροοργανισμό της Καραϊβικής, ο οποίος μοιάζει με καλαμάρι και εκτοξεύει μία ουσία, την Ecteinascidia turbinate (Et-743), η οποία είναι μια από τις πιο ισχυρές κυτταροτοξίνες και η αντινεοπλασματική της δραστικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των γνωστών αντικαρκινικών φαρμάκων. Σημειώνεται ότι η Et-743, είναι το πρώτο θαλάσσιο φυσικό αντικαρκινικό φάρμακο που εγκρίθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θεραπεία πρώτης γραμμής του σαρκώματος μαλακού ιστού.
«Παρ'όλο που πολλά φυσικά προϊόντα έχουν συντεθεί, με πρώτο την ουρία, από τον Wöhler το 1828, η σύνθεση κάθε νέου φυσικού προϊόντος παραμένει μία σημαντική πρόκληση για τους πανεπιστημιακούς ερευνητές. Η Et-743 έχει συντεθεί στο εργαστήριο πέντε φορές και η πρώτη της σύνθεση έγινε από τον νομπελίστα Χημείας καθηγητή Corey, ο οποίος ήταν ο επιβλέπων καθηγητής μου στις μεταδιδακτορικές μου σπουδές το Πανεπιστήμιο του Harvard. Εμείς στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσπαθούμε να αναπτύξουμε μία νέα μέθοδο σύνθεσης της φαρμακοφόρου ομάδας της Et-743, που είναι η πιπεραζίνη. Πρόκειται για κάτι πολύ καινοτόμο σε σχέση με τις προηγούμενες συνθέσεις και ευελπιστώ ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων» ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μαγκριώτης.
 Όπως εξηγεί ο κ Μαγκριώτης η Et-743 προκαλεί βλάβη στο DNA των καρκινικών κυττάρων και αναχαιτίζει το μονοπάτι επιδιόρθωσης αυτής της βλάβης παρατείνοντας επιπλέον την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
   «Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο συγκριτικά με αυτά που έχουν γίνει και να δημιουργήσουμε ένα φάρμακο με πιο απλή δομή από αυτή της Et -743 και ευελπιστούμε ότι θα ενδείκνυται για περισσότερους καρκίνους . Είμαι αισιόδοξος , είναι το όνειρο ζωής και της επιστημονικής μου καριέρας. Η έρευνα είναι σε καλό δρόμο και ελπίζω σχετικά σύντομα να πετύχουμε» πρόσθεσε.
ΑΠΕ
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου