Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

Ποιες τροφές αυξάνουν το υαλουρονικό οξύ

Ποιες τροφές αυξάνουν το υαλουρονικό οξύ στον οργανισμό μας;
Το φυσικό αυτό συστατικό του δέρματος και του οργανισμού μας μπορούμε να το συναντήσουμε και σε κάποιες τροφές ή να το ενισχύσουμε με άλλες που καλό είναι να υπάρχουν στο διατροφικό μας πλάνο.

Usekeys to navigate

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινοπρωτεϊνη που βρίσκεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας και είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματος, που το διατηρεί ενυδατωμένο και ανθεκτικό, δίνοντάς του υγιή και νεανική όψη.
Εκτός από το δέρμα, το υαλουρονικό οξύ είναι απαραίτητο στη θεραπεία πληγών, στους χόνδρους και τη λειτουργία των αρθρώσεων, στη διαχείριση του πόνου, στην επιδιόρθωση των ιστών και την εσωτερική και εξωτερική αναζωογόνησή μας. 

Το κακό είναι ότι με το πέρασμα των χρόνων τα επίπεδα του υαλουρονικού οξέος μειώνονται αναπόφευκτα και συντίθεται σε μικρότερες ποσότητες στο σώμα μας από αυτές που απαιτούνται. Το καλό είναι ότι υπάρχουν τροφές που είτε το περιέχουν ή βοηθούν στη σύνθεσή του και μπορούν να μας κάνουν καλό.
Βιολογικό κρέας
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη (προσχηματισμένη βιταμίνη Α) περιέχουν υψηλές ποσότητες υαλουρονικού οξέος σύμφωνα με μελέτη του 2008 που πραγματοποιήθηκε από στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο τμήμα Συστημάτων Υγείας. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ένα μείγμα από υαλουρονικό και ρετινοϊκό οξύ μπορεί να αποδειχτεί πολύ ωφέλιμο για την ανάπλαση της επιδερμίδας και την αναγέννηση του κολλαγόνου, χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους και το nutritiondata.com παρέχει μια μεγάλη ποικιλία βιολογικών κρεάτων τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη, συμπεριλαμβανομένων μερών όπως τα νεφρά, το συκώτι και η καρδιά και κρεάτων όπως το μοσχάρι, η γαλοπούλα, το αρνί, η πάπια και η… χήνα. Γενικότερα, τα κρέατα με μεγάλα ποσοστά δέρματος παρέχουν και το περισσότερο υαλουρονικό, γι’ αυτό προσθέστε τα στα πιάτα σας.

Πατάτες και γλυκοπατάτες
Υπάρχουν κάποια λαχανικά που περιέχουν μικροποσότητες υαλουρονικού οξέος, αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα, όμως, είναι οι αμυλώδεις και βολβώδεις ρίζες. Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες αποτελούν πολύ καλές πηγές, με τις γλυκοπατάτες να έχουν το πλεονέκτημα των υψηλών επιπέδων μαγνησίου, το οποίο συμβάλλει στην υγεία των οστών, ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση και βοηθάει στις ημικρανίες. Δοκιμάστε τον πουρέ τους ή μαγειρέψτε τες, αποφεύγοντας το τηγάνισμα.

Ιχθυέλαια
Μέχρι τώρα τα ιχθυέλαια μας ήταν γνωστά ως πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία επίσης βοηθούν στην υγεία και τη λάμψη της επιδερμίδας. Τα έλαια από το συκώτι του μπακαλιάρου, όμως, περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α και ρετινόλης, που σημαίνει, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, ότι μας παρέχει και υαλουρονικό οξύ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το nutritiondata.com, τα 30 γραμμάρια του εν λόγω ιχθυελαίου αποδίδουν περίπου 8.400 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α και ρετινόλης, δηλαδή 560% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μπανάνες
Από τα λίγα φρούτα που περιέχουν κάποια ποσότητα υαλουρονικού οξέος, οι μπανάνες μπορούν να αποτελέσουν σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ περιέχουν και μαγνήσιο που βοηθάει το υαλουρονικό οξύ να δράσει πιο σωστά στον οργανισμό μας. Εκτός από τις μπανάνες, αυξήστε και την κατανάλωση πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ, ακτινιδίων και άλλων φρούτων με βιταμίνη C, καθώς η βιταμίνη αυτή τονώνει τον οργανισμό και τον βοηθά να συνθέσει το υαλουρονικό οξύ που χρειάζεται.

Βότανα και μπαχαρικά
Την αξία της βιταμίνης C μπορείτε να την αξιοποιήσετε και μέσω της κατανάλωση βοτάνων και μπαχαρικών. Δοκιμάστε φρέσκο θυμάρι που περιέχει 45mg βιταμίνης C στα 30 γραμμάρια, δηλαδή 75% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, ενώ και ο φρεσκοκομμένος μαϊντανός αποδίδει 80mg της βιταμίνης σε ποσότητα 1 φλιτζανιού. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έχουν επίσης ο άνηθος, το κόλιαντρο, ο κρόκος Κοζάνης και το κόκκινο πιπέρι.
http://www.clickatlife.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου