Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Σαρώνει» την παγκόσμια αγορά το ελληνικό λάδι λόγω κατάρρευσης της ισπανικής παραγωγής

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

«Σαρώνει» την παγκόσμια αγορά το ελληνικό λάδι λόγω κατάρρευσης της ισπανικής παραγωγής

Θα… πλημμυρίσει η παγκόσμια αγορά από καλό ελληνικό ελαιόλαδο και σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές που βλέπουν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.
«Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κατρακυλήσει το 2014-15 και η τιμή του να εκτοξευτεί, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας και των κατεστραμμένων δέντρων στην Ισπανία, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», τόνισε αρμόδιος ερευνητής μιλώντας στο Bloomberg.
H παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί από 3.190.000 τόνους το 2013-2014 σε 2.550.000 τόνους το 2014-2015. Κύρια αιτία η χειρότερη ξηρασία που υπέστη ποτέ η Ισπανία αλλά και η παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς που εξάντλησε τα ελαιόδενδρα. Οπως σημειώνει το Bloomberg η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμου, καθώς το λάδι της χρησιμοποιείται παντού.
«Σαρώνει» την παγκόσμια αγορά το ελληνικό λάδι λόγω κατάρρευσης της ισπανικής παραγωγής
Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην ΕΕ αλλά και και σε άλλες χώρες, με την τιμή να αναμένεται να μείνει υψηλή για μεγάλη περίοδο και όπως τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων την πτώση στην παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να αντισταθμίσει η ελληνική παραγωγή που εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στους 300.000 τόνους από τους 158.000 τόνους.
Η παραγωγή στην Ελλάδα για το 2014 σημείωσε άνοδο 100%, ενώ εκτός της Ισπανίας που επλήγη από παρατεταμένη ξηρασία, η παραγωγή μειώθηκε και στη Συρία, λόγω του εμφυλίου πολέμου.
Η νότια Ισπανία έζησε τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα που διανύουμε από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2014 και τα δέντρα δεν έφτασαν τις προσδοκίες των παραγωγών της μεγαλύτερης χώρας σε παραγωγή και εξαγωγή ελαιόλαδου, που χρησιμοποιείται από σαλάτες μέχρι σαπούνια.
Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε άλλες χώρες, κρατώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα στο εγγύς μέλλον, αναφέρει το Bloomberg. Η τιμή στα συμβόλαια ελαιολάδου που διαπραγματεύονται χρηματιστηριακά έχουν εκτιναχθεί 27% σε σχέση με πέρυσι, ενώ, όπως προσθέτει το Oil World, η τιμή του ελαιολάδου στην Ισπανία αναμένεται να κινηθεί έντονα ανοδικά τους επόμενους μήνες ενόψει και των νέων στοιχείων που θα επιβεβαιώνουν τη μεγάλη πτώση στη φετινή παραγωγή (από τους 1.770.000 τόνους η παραγωγή έπεσε στους 870.000 τόνους).
Σημαντική αύξηση και για την Τυνησία που από τους 80.000 τόνους θα φτάσει τους 260.000 τόνους.
http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου