Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Αίτηση για την Κατασκευή Δύο Μεγάλων Πυρηνικών Μονάδων στην Ελλάδα!


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Energia. Gr χθες 31 Μαρτίου υπεβλήθη επίσημη αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από Γαλλό-Κινεζική Κοινοπραξία για την κατασκευή και λειτουργία δύο πυρηνικών μονάδων σε απόμερη τοποθεσία στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση της αίτησης οι μονάδες αφορούν δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες τρίτης γενιάς, ελαφρού ύδατος (LWR – Light Water Reactor) εγκατεστημένης ισχύος 1,000 MW ο κάθε ένας. Η τεχνολογία αυτή έχει αναπτυχθεί κυρίως από την Γαλλική Areva, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία μαζί με τη Γαλλική EDF και τις Κινεζικές CGN και Sinopec, και εστιάζεται σε αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, παρόμοιους με αυτούς που τώρα κατασκευάζονται στη Γαλλική πόλη Flamanville και στην Φινλανδική νήσο Olkiluoto.


Όπως αναφέρεται στην αίτηση στόχος της κοινοπραξίας είναι η εξασφάλιση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος βάσης (base load) που θα παράγεται από τους δύο αντιδραστήρες και θα διοχετεύεται πρωτίστως στην Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δευτερευόντως θα κατευθύνεται σε εξαγωγές (βλέπε Ιταλία, Τουρκία). Μάλιστα, η αναγκαιότητα για ηλεκτρικό ρεύμα base load δικαιολογείται από τις εκτιμήσεις της κοινοπραξίας για την λειτουργία στην Ελλάδα περισσότερων από 12,000 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο μέχρι το 2024. Το σκεπτικό της κοινοπραξίας είναι ότι η πυρηνικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύπτει τις ανάγκες δικτύου για το διάστημα όπου δεν θα εγχέεται στο δίκτυο ηλεκτρισμός παραγόμενος από ΑΠΕ, με απόλυτα οικονομικό και ανταγωνιστικό τρόπο.

Για το θέμα αυτό, δηλ. την συνύπαρξη πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ, η αίτηση της κοινοπραξίας αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο, καθότι πιστεύει ότι αυτή αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του όλου project. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η επιλεγείσα τοποθεσία για το συγκρότημα των δύο πυρηνικών αντιδραστήρων οι οποίοι, όπως όλες οι μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού για τις ανάγκες ψύξης για την λειτουργία των λεβήτων. Ένας ακόμη κρίσιμος παράγων στη επιλογή της τοποθεσίας είναι η εγγύτητα σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες συνήθως αποφεύγονται για λόγους ασφαλείας. Ως εκ τούτου η τοποθεσία που προκρίνεται βάσει εκτενούς μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει ήδη εκπονήσει η κοινοπραξία, με την συμβολή της Βρετανικής PENSPEN, είναι η νήσος Σκάντζουρα

στο Βόρειο Αιγαίο, 20 περίπου μίλια νοτιοανατολικά της Αλοννήσου. Η δε μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τους αντιδραστήρες θα γίνεται με υποβρύχιο καλώδιο μήκους περίπου 140 χλμ που θα συνδέεται με το δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα, πλησίον της Στυλίδας, όπου ήδη υπάρχει υποσταθμός υψηλής τάσης.

Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ο οποίος μετέβη στην Αθήνα για την κατάθεση του φακέλου στην ΡΑΕ, σε συνομιλία του με το Energia. Gr, δήλωσε αισιόδοξος για την προοπτική του έργου λέγοντας ότι η χθεσινή ημέρα για τις εμπλεκόμενες εταιρείες ήτο ιδιαίτερα σημαντική καθότι ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει το project definition, την τεχνική ανάλυση, την χωροταξική και περιβαλλοντική μελέτη και την οργάνωση και εξασφάλιση της χρηματοδότησης, μια διαδικασία που διήρκεσε 18 μήνες οπότε και έγιναν οι πρώτες επαφές με την κυβέρνηση Σαμαρά. «Είμεθα ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την άριστη συνεργασία που είχαμε με το γραφείο του πρωθυπουργού αλλά και με το αρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) αφού χωρίς την αμέριστη υποστήριξη τους και βοήθεια θα ήτο αδύνατη η ολοκλήρωση ενός τόσο σύνθετου φακέλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στου Μαξίμου το έργο των δύο πυρηνικών μονάδων θεωρείται η μεγαλύτερη μοναδιαία επένδυση και μάλιστα ξένη (Foreign Direct Investment) που πραγματοποιείται στην Ελλάδα την μεταπολεμική περίοδο συνολικού εκτιμώμενου ύψους άνω των 10,0 δις ευρώ. Η δε χρηματοδότηση της δίδυμης αυτής πυρηνικής μονάδας προέρχεται αποκλειστικά από τους συμμετέχουσες στην κοινοπραξία Γαλλικές και Κινεζικές εταιρείες οι οποίες εξάλλου συνεργάζονται στην κατασκευή δύο ανάλογων σταθμών στην Κίνα. Η στήριξη του εν λόγω έργου από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης θεωρήθηκε από την αρχή αυτονόητη σε ανταπόδοση της πολύτιμης βοήθειας που παρείχε η Γαλλική κυβέρνηση και ο τότε Γάλλος πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στην Ελλάδα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Αναφορικά με την αδειοδοτική διαδικασία ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας διευκρίνισε ότι η αίτηση που υπεβλήθη δεν αφορά μόνο άδεια εγκατάστασης για τις πυρηνικές μονάδες και την κατασκευή τους αλλά και άδεια πόντισης και λειτουργίας του υποθαλάσσιου καλωδίου, την κατασκευή των προβλεπόμενων υποσταθμών μέχρι και την πρόσβαση στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο στην κοινοπραξία έχουν δοθεί οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από το

πρωθυπουργικό γραφείο για πλήρη και σύντομη αξιολόγηση της αίτησης καθότι και στο παρελθόν όταν έγινε παρόμοια παρέμβαση από το Μαξίμου η άδεια εγκατάστασης είχε δοθεί από την ΡΑΕ εντός ολίγων εβδομάδων (βλέπε project για μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από LPG στον Αστακό). Στην δε παρατήρηση του Energia.Gr εάν απασχόλησε την κοινοπραξία τον ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας αντιδράσεων από περιβαλλοντικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε εκτενείς επαφές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με τους δημάρχους και κοινοτάρχες όλων των γύρω περιοχών (π.χ. Αλόννησος, Σκύρος, Βόρεια Εύβοια, Σκιάθος, Στυλίδα κλπ) οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο αφού στο πλαίσιο συμφωνητικού που θα κληθούν να υπογράψουν με την κοινοπραξία προβλέπεται σειρά ανταποδοτικών ωφελειών συμπεριλαμβανομένης και της άπλετης χρηματοδότησης έργων υποδομής και προβολής, που θα κληθούν να υποβάλλουν οι τοπικοί παράγοντες. Ήδη με μερικούς από αυτούς έχουν υπογραφεί σχετικά μνημόνια συνεργασίας και έχουν καταβληθεί ποσά για την υποστήριξη κοινωφελών σκοπών.
http://www.neaptolemaidas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου