Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Αυτό είναι το πακέτο της μικρής ΔΕΗ


Δύο λιγνιτικά συγκροτήματα που περιλαμβάνουν τρεις μονάδες σε λειτουργία καθώς και μία ακόμη άδεια για την κατασκευή μιας νέας μονάδας, τρεις υδροηλεκτρικές μονάδες και μια μονάδα φυσικού αερίου περιλαμβάνει το πακέτο της μικρής ΔΕΗ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση άμεσα και αποκαλύπτει το Capital.gr.

Η πώληση της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί με τα πάγια αυτά, αποτελεί το δεύτερο μεγάλο βήμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη για το διαχειριστή του συστήματος η προκήρυξη που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ έχει πάρει το δρόμο για τη βουλή.

Για τη μικρή ΔΕΗ το μείγμα που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr είναι:

- Οι λιγνιτικές μονάδες 1380MW: Αμύνταιο 1 και 2 καθώς επίσης και η Μελίτη 1 και 2 (παραχωρείται στη νέα εταιρεία η άδεια ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή μιας ακόμη λιγνιτικής μονάδας). Μαζί παραχωρούνται και τα λιγνιτωρυχεία Αμύνταιου, Μελίτης, Κομνηνά  και Κλειδί.

- Τα υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 833MW:  Θησαυρός 384MW και Πλατανόβρυση 116MW στον ποταμό Νέστο στη Δράμα, καθώς  και οι μονάδες Πουρνάρι 1 300MW και Πουρνάρι 2 33,6MW στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα.

- Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 485 MW.

Η πρόταση για τη μικρή ΔΕΗ αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ήδη ξεκινούν άμεσα οι ενημερωτικές επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι με την πώληση της μικρής ΔΕΗ επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα για το μονοπώλιο που υπάρχει σήμερα στην αγορά λιγνίτη (και των υδροηλεκτρικών) αφού δρομολογείται η πρόσβαση τρίτων στο φθηνό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Δηλαδή δημιουργούνται συνθήκες πραγματικής και επί ίσοις όροις απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα, με δεδομένη και τη συμφωνία των ΓΔ Ενέργειας και Ανταγωνισμού εκτιμάται ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της υπόθεσης για τον αποκλεισμό της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη, μια υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πάνω από 7 χρόνια με την Επιτροπή να επιδιώκει την καταδίκη της Ελλάδας.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου