Πριν λίγες μέρες το ΔΝΤ μίλησε για την αναγκαιότητα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Ο κ. Ασμουνσεν του απάντησε να μην ασχολείται με «κουρέματα» στα λεφτά των άλλων.
Προχθές το ΔΝΤ έδειξε τα «δόντια» κάνοντας επίδειξη της ύπαρξης και μη συμβατικών όπλων σε αυτή την αντιπαράθεση: οι οικονομολόγοι έκαναν μια πρόταση εργασίας για μείωση του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης με «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες της ζώνης κατά 10%...
Ο κ. Ασμουνσεν προχθές απέρριψε το ενδεχόμενο μετακύλησης της λήξης των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ...
Είναι φανερό πως έχει ξεκινήσει μια μεγάλη αντιπαράθεση με αντικείμενο το ελληνικό χρέος και την επιτάχυνση της τραπεζικής και δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τα έχει κάνει λάθος στον τρόπο με τον οποίο εμφάνισε και εμφανίζει το όποιο πλεόνασμα, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει πως έχει στήσει πολύ καλά το σκηνικό των συμμαχιών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες.
Δεν μιλά πλέον για πιστόλια πάνω στο τραπέζι κι άλλα αφελή ή για μονομερείς ενέργειες και παρόμοιους βρυχηθμούς ποντικών για δημαγωγικούς σκοπούς, αλλά έχει αφήσει τα «βουβάλια» στο βάλτο να συγκρουστούν, φροντίζοντας η ίδια να κάθεται στην άκρη...
Κατά αυτή την έννοια, η παρουσία πρωτογενούς πλεονάσματος με τρόπο που το αποδέχονται οι της τρόικας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη ανάλογη με εκείνη της πλήρωσης των κριτηρίων με τα οποία μας δέχτηκαν στην Ευρωζώνη.
Η αναδιάρθρωση του χρέους και το «κούρεμα» χρέους μπορεί να σημαίνουν και το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια. Οι όροι με τους οποίους γίνεται και κυρίως ο φιλικός ή ο εχθρικός τρόπος σε σχέση με τους δανειστές και τις αγορές.
Ένας εχθρικός τρόπος σημαίνει εμπάργκο των αγορών για πολλά χρόνια. Εμπάργκο των αγορών στο δανεισμό του δημοσίου ή των τραπεζών σημαίνει πως ακόμη και αν άρεις όλα τα αντικίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις δεν υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτηθούν αυτές...
Από τη στήλη αυτή έχουμε κατηγορήσει πολλάκις την κυβέρνηση και τον κ. Στουρνάρα για την αδιέξοδη φορομπηχτική πολιτική αλλά και την δειλία να προχωρήσουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θίγουν το πελατειακό κράτος. Στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους οι χειρισμοί μέχρι τώρα δείχνουν αποτελεσματικοί.(Δουλειά του δημοσιογράφου είναι να εντοπίζει και να αναδεικνύει τα προβλήματα και τις αδυναμίες και όχι να διαφημίζει τις επιτυχίες. Αλλά τις τελευταίες δεν πρέπει να τις παραβλέπει...).
Αν προκύψει στο πρώτο εξάμηνο του 2014 μια αναδιάρθρωση του χρέους με πολυετή επιμήκυνση και δραστική μείωση των επιτοκίων, συν περίοδος χάριτος, τότε ενδεχομένως τα δεδομένα του πολιτικού σκηνικού να αλλάξουν δραστικά.
Πόσο μάλλον αν η επανεκκίνηση των έργων υποδομής εκτονώσει την αυξανόμενη πίεση της ανεργίας. Πριν λίγες μέρες η ΔΕΗ εξασφάλισε κοινοπρακτικό δάνειο 740 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% για να ολοκληρώσει μονάδα στην Πτολεμαΐδα. Το χαμηλό επιτόκιο επετεύχθη χάρη στην εγγύηση του γερμανικού οργανισμού εγγύησης εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes.
Επίσης τα γερμανικά τοπικά ταμιευτήρια ψάχνουν στην περιφέρεια για ελληνικές μικρές επιχειρήσεις που θα εξάγουν στη Γερμανία. Αν αυτά αποτελούν ψήγματα στήριξης της ελληνικής οικονομικής ανασύνταξης, είναι πιο χρήσιμα από οποιοδήποτε σχέδιο Μάρσαλ που θα μοιράσει επιδοτήσεις στους κρατικοδίαιτους του πελατειακού κράτους.
Δεν επαρκούν όμως για μια βιώσιμη έξοδο αυτής της χώρας από την κατάσταση δημοσιονομικής, οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας που την έχουν υποχρεώσει η πελατοκρατία και η κυρίαρχη σοβιετική ιδεολογία. Μια σοβιετική αντίληψη για την οικονομία και το κράτος σε μια χώρα που ευημέρησε με δανεικά και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και άρα δεν δοκιμάστηκε ποτέ από την οικονομική ανέχεια αυτών των καθεστώτων.
Η Ελλάδα για να αποκτήσει εθνική κυριαρχία και οικονομική ανεξαρτησία πρέπει όντως να αποτινάξει το γερμανικό ζυγό. Όχι όμως όπως αυτοκτονώντας όπως προτείνουν η άκρα αριστερά και δεξιά, αλλά ανταγωνιζόμενη το οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας, που ούτως ή άλλως βρίσκεται κοντά σε σημείο καμπής...
Χώρες σαν την Ελλάδα μόνο με το μοντέλο της Ιρλανδίας μπορούν να επανέλθουν δυναμικά στο παιγνίδι του ανταγωνισμού μέσα στην Ευρωζώνη και να κάνουν τη Γερμανία να χάσει τον ύπνο της. Να χάσει όχι γιατί θα χάσει τα λεφτά που έχει δανείσει στην Ελλάδα, αλλά γιατί θα αναγκαστεί να χάνει επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας προς την Ελλάδα...
Η αναδιάρθρωση του χρέους θα αλλάξει τα δεδομένα, αυτό το προεξοφλούν ήδη τα spreads και οι μετοχές.
Θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για ένα εθνικό συμβόλαιο που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα κάνει τη Γερμανία να χάσει τον ύπνο της εντός της Ευρωζώνης, όπως τον είχε χάσει με την Ιρλανδία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου