Το ελληνικό πλεόνασμα είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, σχολιάζει το περιοδικό Fortune και παραθέτει τρεις λόγους που εξηγούν γιατί το πλεόνασμα είναι μία ψευδαίσθηση:
1) Αφήνει πολλά στοιχεία απ’ έξω
Παρά το γεγονός ότι οι περικοπές δαπανών έχουν βοηθήσει στη δημιουργία πλεονάσματος προϋπολογισμού, αυτό δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ρευστότητα στα ταμεία του κράτους. Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που δεν υπολογίζει τι πληρώνει η Ελλάδα σε τόκους για το υπέρογκο χρέος της.
Η Ελλάδα πληρώνει μειωμένα επιτόκια, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, αλλά ακόμη και αυτές οι πληρωμές είναι σημαντικές λόγω της κλίμακας χρέους. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 157% του ΑΕΠ και αναμένεται να ενισχυθεί στο 171% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον David Beim, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.
«Η γενική ιδέα είναι πως η κατάσταση του ελληνικού χρέους δεν είναι καθόλου βιώσιμη», λέει ο Beim, προσθέτοντας ότι ένας γρηγορότερος δρόμος για να επιστρέψει σε ευημερία η χώρα είναι να ακολουθήσει το μονοπάτι της Βραζιλίας και του Μεξικού τη δεκαετία του ΄80 όταν αυτές κήρυξαν στάση πληρωμών.
2) Η ύφεση έχει επιδεινωθεί
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να δαπανά πολύ λιγότερα, ωστόσο το κόστος για την οικονομία, που διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, είναι τεράστιο. Στο β΄τρίμηνο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,6% και πολλοί αμφιβάλλουν εάν θα μπορέσει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το 2014.
Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν ένα μεγάλο –αν και κάπως τεχνικό- ορόσημο για οποιαδήποτε χώρα προσπαθούσε να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της, λέει ο Jacob Kirkegaard, συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομικής Peterson. Δείχνει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να αναλάβει νέο χρέος για να πληρώσει το υπάρχον. Εάν το πλεόνασμα ενισχυθεί σημαντικά, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά.
Η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κατρακύλα, αλλά ο Kirkegaard εκτιμά ότι το πλεόνασμα είναι «μια ένδειξη ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση έχει σχεδόν επιτευχθεί. Υπό αυτή την έννοια, είναι μια καλή είδηση για την Αθήνα». Αυτό ωστόσο θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτύσσεται η χώρα σε μερικούς μήνες από τώρα. Για την Ελλάδα, όπου το ποσοστό ανεργίας αναρριχήθηκε στα επίπεδα-ρεκόρ του 27,6% το Μάιο, οι πιθανότητες επιστροφής στην οικονομική ευημερία μοιάζουν μακρινές.
3) Καθυστερεί το αναπόφευκτο
Εάν ο προϋπολογισμός δεν είναι τόσο ισχυρός όσο θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε η ελληνική κυβέρνηση, γιατί να μπει καν σε αυτή τη διαδικασία;
Ένας λόγος είναι ότι η Ελλάδα αναζητά τρόπους να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της δύναμη στην αναζήτηση μεγαλύτερης ανακούφισης χρέους από τους διεθνείς πιστωτές, καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν υποσχεθεί να βοηθήσουν την Ελλάδα με το χρέος της εάν σφίξει τον προϋπολογισμό της και αναδιαρθρώσει την λαβωμένη οικονομία της. Η Γερμανία, ωστόσο, αρνείται μια πρόσθετη βοήθεια.
Εάν το πλεόνασμα προϋπολογισμού ενισχυθεί περαιτέρω, τότε μπορεί κάλλιστα να αρχίσει να ακούγεται περισσότερο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Κάποιοι ειδικοί σχολιάζουν πως αυτή θα ήταν η καλύτερη στιγμή να γίνει κάτι τέτοιο αφού η Ελλάδα θα ξεφορτωνόταν το χρέος της σε μια συγκυρία που θα είχε το "οικονομικό μαξιλάρι" του πλεονάσματος. Όμως, καθώς η Ελλάδα αναζητά περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, οι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν το πλεόνασμα για ό,τιδήποτε άλλο, πλην της χρεοκοπίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου