Τη μεγαλύτερη μηλοπαραγωγική περιοχή της Ευρώπης, το Νότιο Τυρόλο στη Βόρεια Ιταλία επισκέφθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, για μια εβδομάδα, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, συνεταιριστών του Ανατολικού Πηλίου και μηλοπαραγωγών..
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο αντινομάρχης κ. Π. Μπατζιάκας, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ .Π. Ζυγούρης, η διευθύντρια Τουρισμού κα Μ. Θλιβερού, ο επίκουρος καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ Γ. Νάνος, εκπρόσωπος του ΕΘΙΑΓΕ, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, γεωπόνοι στελέχη της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, γεωπόνοι του συνεταιρισμού Ζαγοράς, εκπρόσωποι των Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου και των αγροτικών συλλόγων Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Κισσού και Τσαγκαράδας.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια περιοχή με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και προβλήματα με το Πήλιο. Πριν από 35 χρόνια οι μηλοπαραγωγοί αυτής της περιοχής αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα και κυρίως υψηλό κόστος παραγωγής, μεγάλα δένδρα χαμηλής παραγωγικότητας και δυσκολίες στο εμπόριο.
Οι μηλοπαραγωγοί εκείνης της εποχής προχώρησαν σε μια σειρά σημαντικών βελτιώσεων σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε σήμερα η περιοχή να είναι πρωτοπόρος στη τεχνική καλλιέργεια της μηλιάς , στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην προώθηση των προϊόντων τους.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν ένα φυτώριο μηλιάς στην περιοχή της Βενετίας. Ένα φυτώριο έρευνας, εξειδικευμένο, όπου δημιουργούνται και νέες ποικιλίες μηλιάς.
'Η εξειδίκευση βοηθά στη δημιουργία νέων ποικιλιών με άριστα χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού και των αγορών γενικότερα'
Ολες οι φυτωριακές μονάδες στην Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις (100δες χιλιόμετρα) από τους οπωρώνες.
Στην Ελλάδα τα φυτώρια βρίσκονται πολύ κοντά στις περιοχές παραγωγής οπωροφόρων.
Επίσης ένα σωστό φυτώριο πρέπει να έχει στη διάθεσή του μεγάλες εκτάσεις. Σε κάθε έκταση αναπτύσσεται φυτωριακό υλικό μόνο για μια φορά και στη συνέχεια μεταφέρεται σε καθαρό χωράφι.
Αυτό δυστυχώς γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία στην Ελλάδα.
Τα φυτώρια διαθέτουν εγκαταστάσεις αντιχαλαζικής προστασίας διότι η εργασία την οποία επιτελούν είναι πολύ σημαντική οικονομικά και είναι υψίστης σημασίας η προστασία από τη χαλαζόπτωση.
Η εν λόγω φυτωριακή μονάδα περιλαμβάνει ξεχωριστό τμήμα μελέτης και έρευνας νέων ποικιλιών και κλώνων.
Διενεργείται έλεγχος και επιλογή ποικιλιών στο φυτώριο από οφθαλμούς ώστε να διατηρούνται σταθερά τα βέλτιστα χαρακτηριστικά, ενώ οι νέες ποικιλίες που παράγονται είναι καλύτερες από τις ήδη υπάρχουσες.
|