Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Spiegel: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από Σόιμπλε για Ισπανία και Ελλάδα


Spiegel: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από Σόιμπλε για Ισπανία και Ελλάδα

Για μεροληπτική στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της Ισπανίας, ενώ αντίθετα απορρίπτει κάθε επιείκια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση, αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, γράφει το γερμανικό περιοδικό.
Αυτό είναι φρόνιμο, αλλά δεν ταιριάζει στους συνήθεις τόνους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δεν διαψεύστηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε επιδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της ΕΕ, την ήπια αντιμετώπιση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων λόγω των ελλειμμάτων τους.
Από οικονομικής απόψεως κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο. Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικότητας την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Και τώρα τι, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό. Μεσοπρόθεσμα η ΕΕ πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση η οποία επιδείχθηκε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε επί μακρόν κάθε αίτημα για ηπιότητα. Εν τούτοις οι οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η εφαρμογή ακόμα και στο ελάχιστο των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζουν την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα όμως η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση. Αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και καρό για να διατηρήσει την εξουσία.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Βούλγαρος Καθηγητής Ξεφτιλίζει Τους Σκοπιανούς Και Τους Βουλώνει Το Στόμα

bojidar-dimitrov










Σε συνέντευξή του στο κανάλι των Σκοπίων ο Βούλγαρος καθηγητής ιστορίας, Μπότζινταρ Ντιμίτροφ- Божидар Димитров, απάντησε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του νοτιοσλάβου -των Σκοπίων- δημοσιογράφου Μάριαν Νικολόφσκι. Διανθίζουμε μερικές από αυτές, όπως τις παρουσιάζει το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους:Σε συνέντευξή του στο κανάλι των Σκοπίων ο Βούλγαρος καθηγητής ιστορίας, Μπότζινταρ Ντιμίτροφ- Божидар Димитров, απάντησε σε ορισμένες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του νοτιοσλάβου -των Σκοπίων- δημοσιογράφου Μάριαν Νικολόφσκι.
Ερώτηση: Κάθε δημόσια εμφάνισή σας σχετικά με τα Σκόπια προκαλεί σάλο. Γιατί προκαλείτε το ‘μακεδονικό έθνος’;
Димитров: Ποτέ δεν αποκάλεσα ‘μακεδονικό έθνος’, ούτε σε πολιτικούς, ούτε σε «ιστορικούς» και σε δημοσιογράφους. Είναι διασκεδαστικό να αντικρούω αυτές τις ανοησίες.
Ερώτηση: Πως μπορείτε να καθορίσετε το «μακεδονικό έθνος» και τον «μακεδονικό λαό»;
Димитров: Η απόφαση της Κομιντέρν το 1934 αναφέρει ότι ο βουλγαρικός λαός ζούσε στο βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και συνέχιζε να ζει στην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία μετά το 1944. Η ιδέα του ‘Μακεδονισμού’ ήταν του Σέρβου πολιτικού Στ. Νοβάκοβιτς από το 1889 που κυνικά έγραψε: «Κάθε προσπάθεια των Βουλγάρων της Μακεδονίας να ενωθούν με τη Βουλγαρία έχει αποτύχει. Έτσι, αφήστε τους να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε ένα άλλο έθνος εκτός της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Έτσι θα αποκοπούν από το βουλγαρικό έθνος και θα δημιουργήσουν ένα άλλο, μικρότερο και αδύναμο, εύκολο στην υποδούλωση».

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Οι Έλληνες πέτυχαν να μας μισήσει όλη η Ευρώπη!»


«Ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία βλέπει με αφορμή την Ελλάδα το μίσος απέναντι στη Γερμανία να παίρνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. «Πριν από έναν χρόνο όλα ήταν διαφορετικά», γράφει η εφημερίδα. «Ο γερμανικός λαός παρουσιαζόταν στον αμερικανικό, τον ιταλικό ακόμη και στον αυστριακό Τύπο ως αυτός που έλυνε προβλήματα, έκανε μακροπρόθεσμα σχέδια, ως το πρότυπο που θα έπρεπε να ακολουθούν όλες οι σύγχρονες χώρες», παρατηρεί η εφημερίδα. Μετά την καταλυτική ανάμειξη της Γερμανίας στην ελληνική κρίση όμως, το προφίλ της Γερμανίας φαίνεται να περνάει τη δική του κρίση. «Τώρα πια όμως, προωθείται η εικόνα του μισητού Γερμανού ο οποίος δεν διστάζει να υποτάξει μικρά κράτη, ο οποίος αψηφά τις ειρηνευτικές συνθήκες με τον εθνικισμό του και γεμίζει ανυπεράσπιστες οικονομίες με τον στρατιωτικό του εξοπλισμό»,

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Γλυκαιμικός δείκτης: τι είναι και πώς να τον κρατήσετε χαμηλά

O Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) των τροφίμων σχετίζεται με την πρόσληψη νοσημάτων και ήρθε η ώρα να μάθουμε τι ακριβώς είναι και πώς να τον διαχειριστούμε, από την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Βαλασία Τοκμακίδου.
Τι είναι
Ο ΓΔ δείχνει πόσο αυξάνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που ανήκει στην οικογένεια των υδατανθράκων (ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά κ.λπ.) με βάση ένα τρόφιμο αναφοράς: τη γλυκόζη.
Πού χρησιμεύει
Ο ΓΔ αποτελεί ουσιαστικά ένα τρόπο ώστε να καταταχθούν τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, σύμφωνα με το βαθμό στον οποίο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου αίματος μετά από το φαγητό.
Πώς ταξινομούνται οι τροφές
Ταξινομούνται σε μία κλίμακα από το 0 έως το 100, με το 100 να είναι η τιμή που αντιστοιχεί στα τρόφιμα αναφοράς, όπως η γλυκόζη ή το άσπρο ψωμί. Έτσι όταν η τιμή του ΓΔ είναι έως 55 θεωρείται χαμηλή, όταν είναι 55-69 θεωρείται μέτρια, ενώ όταν είναι πάνω από 70 θεωρείται υψηλή. Γενικά, τα επεξεργασμένα προϊόντα σιταριού, όπως το ψωμί έχουν υψηλό ΓΔ, τα όσπρια και τα ακατέργαστα προϊόντα σίτου μέτριο και τα μη αμυλούχα λαχανικά χαμηλό.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Παραιτήσεις στελεχών «τρίζουν» τα θεμέλια του ΕΛΓΑ

Τριγμούς και παραιτήσεις φέρνει στον ΕΛΓΑ το θέμα των οδοιπορικών των γεωπόνων του οργανισμού, που έχει σταματήσει πάνω από τρεις μήνες τη διαδικασία των εκτιμήσεων, ενώ θέτει σοβαρό ζήτημα και για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Δεδομένου πως οι εκκρεμείς εκτιμήσεις αφορούν ήδη ζημιές έκτασης πάνω από 1 εκατ. στρέμματα, πολλοί αγρότες εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο ΕΛΓΑ θα μπορέσει να φέρει αφενός σε πέρας το έργο και αφετέρου να πληρώσει δίκαια και έγκαιρα τους δικαιούχους.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων του ΕΛΓΑ την Τετάρτη έξω από τη Βουλή, ημέρα ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των εργαζομένων του ΕΛΓΑ την Τετάρτη έξω από τη Βουλή, ημέρα ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας.
Την ίδια ώρα βόμβα στα θεμέλια του ΕΛΓΑ αλλά και στους αγρότες αποτελεί η μαζική κατάθεση παραιτήσεων των εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης στον Οργανισμό, ακολουθώντας το κάλεσμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη 6 Ιουλίου, νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εξαιρείται ο ΕΛ.Γ.Α. από τις διατάξεις του μνημονιακού νόμου 4336/2015.
Ρύθμιση που αποτελεί μία ακόμη απαξίωση του έργου των εκτιμητών με στόχο τη διάλυση του ΕΛΓΑ, αναφέρουν Λαρισαίοι αγρότες, ενός Οργανισμού ο οποίος έχει την αυτοδιαχείρισή του καθώς χρηματοδοτείται από λεφτά των ίδιων των αγροτών.