Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Στο εδώλιο 14 για την υπόθεση του Βατοπεδίου

ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Στο εδώλιο 14 για την υπόθεση του Βατοπεδίου

Σε δίκη παραπέμπονται, οριστικά, τα 14 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου, με το υπ' αριθμ. 1221/2014 βούλευμα του Αρείου Πάγου.
Αναλυτικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Μποροδήμος κατά του βουλεύματος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη τα 14 άτομα.
Ο κ. Μποροδήμος υποστήριζε ότι το επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα έχει αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα. Της αναίρεσης του κ. Μποροδήμου είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ (κατά κόσμον Βασίλης Κουτσός) του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη.
Κατόπιν αυτών ισχύει το 2000/2013 βούλευμα του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα 14 εμπλεκόμενα άτομα.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

«Επίτιμος Ζωγραφειώτης» ανακηρύχθηκε ο Διονύσης Σαββόπουλος



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος απονέμει την τιμητική πλακέτα στον Διονύση Σαββόπουλο.
Σε  μία εκδήλωση που κυριάρχησε ο ενθουσιασμός και η μουσική, εκατοντάδες ομογενείς και Eλλαδίτες χειροκρότησαν στη σκηνή του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης τον Διονύση Σαββόπουλο, τον οποίο πλαισίωσαν μαθητές του Ζωγραφείου  και της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

Οι μαθητές - με έναν πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο - υποδέχτηκαν τον Θεσσαλονικιό τραγουδοποιό, Κωνσταντινουπολίτη στην καταγωγή, Διονύση Σαββόπουλο, τραγούδησαν τραγούδια βγαλμένα από την κοινή παράδοση των δύο πόλεων αλλά και τραγούδια του αγαπημένου τραγουδοποιού.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγούδησε μαζί τους και μοιράστηκε μνήμες αγαπημένες και ιστορίες του Κωνσταντινουπολίτη πατέρα του, Γεώργιου Σαββόπουλου. Η ιστορία του «Ψωμαθιανού» λαϊκού τραγουδιστή, που μαγεύτηκε από τις νεράιδες και έχασε τη φωνή του, κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Διονύσης Σαββόπουλος ανακηρύχθηκε από τον διευθυντή του Ζωγραφείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου «Επίτιμος Ζωγραφειώτης», για την 50ετή προσφορά του στον ελληνικό τραγούδι. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.


Οι μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου και των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη μοιράζονται την σκηνή με τον Διονύση Σαββόπουλο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο Ζωγράφειο Λύκειο, που διανύει τα 121 χρόνια από την ίδρυσή του και γιορτάζει, όπως κάθε χρόνο, τα Εισόδια της Παναγίας του Πέρα. Όπως τόνισε και ο διευθυντής του Ζωγραφείου στην ομιλία του:
«Στο Ζωγράφειο κάθε μέρα και κάθε στιγμή είναι αφορμή για γιορτή και κάθε εκδήλωση μια καλή  ευκαιρία να δώσουμε το μήνυμα ζωής, ύπαρξης και ελπίδας… Σήμερα μοναδικό μας πρόβλημα παραμένει ο αριθμός των μαθητών, χωρίς όμως να ανακόπτει την προοδευτική μας πορεία, χωρίς να περιορίζει τα όνειρα και τα σχέδιά μας, χωρίς να παγώνει την ελπίδα μας. Εξάλλου εμείς οι Ζωγραφειώτες πιστεύουμε πως και μια χούφτα χώμα αρκεί για να φτιάξουμε κήπο».

Ο κ. Δεμιρτζόγλου  κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους: «Να περάσετε όλοι καλά στο Ζωγράφειο και στην Πόλη και να φύγετε σιγοτραγουδώντας τη “Συννεφούλα” ή το “Ας κρατήσουν οι χοροί”. Γεμάτοι από το άρωμα της ιστορίας και της αρχοντιάς που η Πόλη αναδύει, να επιστρέψετε στην πατρίδα σας κουβαλώντας τη χαρά της ορθοδοξίας και την ελπίδα της αληθινής πίστης, έμπλεοι ονείρων και θαυμάτων».

Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν οι Σεβασμιότατοι Αρχιερείς Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Δέρκων κ. Απόστολος, ο πρέσβης κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης και γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, ο βουλευτής Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας  κ. Κώστας Μπλιάτκας, ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, ο δικηγόρος και Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ κ. Λάμπρος Παπαϊωάννου, οι εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου της Παναθηναϊκής Οργάνωσης κα Σίση Παυλοπούλου και κα Σίκη Παπαϊωάννου, γονείς και συγγενείς των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων και πλήθος φίλων.



Οι μαθητές του Ζωγράφειου Λυκείου και των Εκπαιδευτηρίων  Μαντουλίδη μοιράζονται την σκηνή με τον Διονύση Σαββόπουλο.
Παρόντες ήταν και οι απόφοιτοι του Ζωγραφείου, της τάξης του 1964, οι οποίοι γιόρτασαν τη χρυσή επέτειό τους καθώς και οι απόφοιτοι της τάξης του 1974  για τα σαράντα χρόνια από την αποφοίτησή τους. Για τους αποφοίτους  του 1964 μάλιστα  πραγματοποιήθηκε  ειδική τελετή την επόμενη μέρα, πήραν πτυχία και αναμνηστικά, μοιράστηκαν αγαπημένες θύμησες και συγκινήσεις, διασκέδασαν μέχρι πρωίας  υπό τους ήχους του Τέρη Ιερεμία, μουσικού του γνωστού συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60 Charms,  του μουσικού Σταύρου Αυγερινού και της Πολίτισσας ερμηνεύτριας Ήβης Δερμαντζή και αφέθηκαν στη μαγεία της βοσπορινής αύρας.



Η Άσπα Χασιώτη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο  Γιάννης Δερμιτζόγλου και ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.







και τρεις δικές μας φωτογραφίες από επίσκεψη του Μικρασιατικού συλλόγου Πτολεμαΐδας στο Ζωγράφειο 10/3/2005.

Στην ξεχωριστή εκδρομή τους οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη  μαζί με τους μαθητές του Ζωγραφείου αλλά και τους καλεσμένους είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό ναό των Εισοδίων της Παναγίας της Κοινότητας Σταυροδρομίου - Πέρα και να επισκεφθούν τον ιστορικό Αθλητικό Σύλλογο του Πέρα, που ιδρύθηκε το 1886. Επίσης είδαν την προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τότε οι νεκροί πεθαίνουν, όταν τους λησμονούν», με θέμα το Κοιμητήριο Σισλί Κωνσταντινουπόλεως. Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη και πλαισίωσε με τη μουσική του ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν  στην Αγια-Σοφιά, στο Μπλε Τζαμί, στη Βυζαντινή Κινστέρνα και στο Aquarium.

Το ταξίδι τελείωσε στη μαγευτική Κοινότητα Μέγα Ρεύματος, όπου περίμεναν πολλές, ευχάριστες εκπλήξεις όσους είχαν την τύχη να βρεθούν εκεί, αντάξιες της πολίτικης φιλοξενίας και της ρωμαίικης αρχοντιάς.
naftemporiki.gr

Συλλεκτικός δίσκος για τον Άσιμο, με έξι άγνωστα τραγούδια

Ο δίσκος βινυλίου, ο οποίος κυκλοφόρησε από τη «B-otherSide records», περιλαμβάνει συνολικά 15 τραγούδια: τα έξι «νέα» ακυκλοφόρητα, αλλά και γνωστές δημιουργίες σε διαφορετικές εκτελέσεις, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.
Για τις άγνωστες ιστορίες που έζησαν με τον ανένταχτο Νικόλα Άσιμο, μίλησαν οι φίλοι και συνεργάτες του, που βρέθηκαν σήμερα στην παρουσίαση του δίσκου η οποία πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Gorilla 11» στο Μαρούσι. Ανάμεσά τους, ο σκηνοθέτης και φίλος του τραγουδοποιού, Γιώργος Κορδελλάς, ο οποίος επιμελήθηκε το εξώφυλλο του δίσκου, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν με τον πρώτο και μοναδικό δίσκο του Άσιμου με τίτλο «Ο Ξαναπές».

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Η συνάντηση του Αύγουστου Καίσαρα με τον νεκρό Αλέξανδρο. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Από «Τα μυστικά ημερολόγια» του Αύγουστου Καίσαρα

Περγαμηνή αρ. LXXXIX

«Θέλω να ξεκινήσω από την αρχή, από τότε που ο άνθρωπος συνάντησε το είδωλο, όπως λένε και οι
Έλληνες, το είδωλο της τυφλής λατρείας. Εμείς οι Ρωμαίοι δανειστήκαμε αυτή τη λέξη, όπως και πολλές άλλες που μας έλειπαν, και πολλοί από εμάς αναζητούν τα είδωλά τους σε αυτούς που μας δάνεισαν αυτή τη λέξη. Δεν αποτελώ εξαίρεση και θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν ότι ο θρυλικός πατέρας μου, Γάιος Ιούλιος Καίσαρας, τον οποίο αγαπώ, αποτέλεσε είδωλο για μένα στα νεανικά μου χρόνια.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πτολεμαΐδα οριστικά εκτός, έμφαση στον Άγιο Δημήτριο



Τίποτα δεν άλλαξε, παρά μόνο επισπεύδονται ορισμένες ειλημμένες αποφάσεις, αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις και την πυρκαγιά που έθεσε οριστικά εκτός λειτουργίας τις δύο παλαιές μονάδες της Πτολεμαΐδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα γίνει κάποια κίνηση για αποκατάσταση των ζημιών στις 2 μονάδες που έχουν εξαιρετικά παλαιό εξοπλισμό και έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε επί της ουσίας κατασκευή νέων μονάδων αφού κανένα τμήμα της μονάδας – ακόμη και αυτά που δεν καταστράφηκαν από τη φωτιά – δε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω παρωχημένης τεχνολογίας αλλά και χρονικής φθοράς. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αυτό καθαυτό το ατύχημα οφείλεται στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και τη φθορά του.

Bloomberg προς δανειστές: «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία»

Bloomberg προς δανειστές: «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία»

Κάλεσμα στους δανειστές «να σταματήσουν την πίεση» και «να βρουν έναν τρόπο να ελαφρύνουν τα χρέη» απευθύνει το Bloomberg, προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να οδηγηθεί στη διάλυση.
Bloomberg προς Tρόικα: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία
Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία (Give Greece a chance) είναι ο τίτλος του άρθρου του Bloomberg, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Οι πιστωτές δοκιμάζουν -και πάλι- τις αντοχές της Ελλάδας. Αν συνεχίσουν να πιέζουν, τότε κινδυνεύουν να κάνουν κομμάτια την Ευρωζώνη, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους και την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν έναν τρόπο να ανακουφίσουν την Ελλάδα από τα χρέη της».
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει την προσφορά της Τρόικα προς την Ελλάδα προκειμένου να «ξεκλειδώσει» την τελευταία δόση του πακέτου στήριξης, «τοξική», εκτιμώντας πως οι δανειστές ζητούν περαιτέρω μειώσεις και μέτρα που δεν θα έχουν καμία θετική ανταπόκριση. Αντιθέτως, σημειώνεται, θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια και είναι βέβαιο πως θα αποτύχουν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται και ενδέχεται να αντικαταστήσει τον μετριοπαθή Σαμαρά, σημειώνει το άρθρο υπενθυμίζοντας τη νίκη που διήγαγε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Στη συνέχεια του άρθρου παρατίθενται οι κατακτήσεις της Ελλάδας κατά την τελευταία πενταετία, με κορυφαία εκείνη της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που χαρακτηρίζεται «σπάνιο κατόρθωμα».

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Συμμετοχή Ισραήλ στον αγωγό αερίου Ελλάδας-Κύπρου


Την άμεση συμμετοχή του στην επιλογή προώθησης των ενεργειακών φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του αγωγού East Med Pipeline, αλλά και στην κατασκευή του ίδιου του αγωγού, ζήτησε το Ισραήλ, δια στόματος του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ι. Μανιάτης.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ σε ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μαζί με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Ιταλία και την Κύπρο και τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση, συμφώνησαν στη συμμετοχή και του Ισραήλ στον αγωγό EastMed.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι ο αγωγός EastMed, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, αποκτά τεράστια ώθηση και συμβάλλει ανάλογα με τον ΤΑΡ στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο αγωγός EastMed είναι ούτως ή άλλως ανάλογος του TAP (8-10 bcm) και με αυτόν χαράσσεται νέα όδευση από πηγές του Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, προς την Ε.Ε., χωρίς να διέρχεται δηλαδή από την Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες, με κοινή επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενεργειακή Ενοποίηση και τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., Ιταλό ομόλογό τους, ο Έλληνας, ο Κύπριος και ο Ισραηλινός Υπουργός θα οριστικοποιήσουν τη συνάντηση όλων των μερών, προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω θέμα.

Alpha Bank: «Ασύμμετρη» η στάση της τρόικας «Όαση ισχυρής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη η Ελλάδα»

«Ασύμμετρη» χαρακτηρίζει η Alpha Bank ΑΛΦΑ+3,52% τη στάση που τηρεί η τρόικα απέναντι στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα».
«Η σημερινή στάση των εκπροσώπων της τρόικας είναι παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσαρμογή στο εξωτερικό ισοζύγιο και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή μέτρων προσαρμογής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ηAlpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.
Αναφερόμενοι στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πως αναδύεται «μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα» και εκτιμούν πως η στάση αυτή δεν αντανακλά τόσο στην κυβέρνηση όσο σε όλους τους πολίτες, που με τις θυσίες που επωμίσθηκαν έκαναν δυνατή την έξοδο της χώρας από την κρίση.
«Αντί θαυμασμού για το βάθος και εύρος της προσπάθειας προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εισπράττουμε σήμερα άρνηση των επιτευγμάτων της χώρας και αβεβαιότητα για το αύριο», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Σώστε την ΔΕΗ!



Το νούμερο είναι εντυπωσιακό και κόβει τη χολή. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την ΔΕΗ ξεπερνούν σήμερα το ποσό του 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ! Πέρυσι το Νοέμβριο οι υποχρεώσεις ήταν στο ύψος του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ένα στα πέντε νοικοκυριά οφείλει χρήματα στην ΔΕΗ! Το νούμερο είναι πράγματι εντυπωσιακό και δείχνει το μέγεθος της κρίσης. Κι ο αριθμός αυτός αυξάνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Όταν μέσα σε έναν χρόνο οι οφειλές των καταναλωτών καταγράφουν άνοδο 42%, πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον;

Το ερώτημα είναι πως θα καλυφθούν αυτές οι οφειλές. Είναι αδύνατον να συνεχίσει η ΔΕΗ να λειτουργεί με ένα τέτοιο βάρος. Μόνο και μόνο το χρηματοοικονομικό κόστος γι΄ αυτό το κονδύλι ανέρχεται σε περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ.

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΠΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ



https://www.youtube.com/watch?v=pE3Lmdr4A9k#t=122

Η συντριβή της ελληνικής οικονομίας



Το ζήτημα της συλλογικής ευθύνης βασανίζει την Ευρώπη έναν αιώνα τώρα. Πρώτα με την απόπειρα να συντριβούν οι Γερμανοί ως τιμωρία που προκάλεσαν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω των εξοντωτικών αποζημιώσεων προς τις νικήτριες χώρες, που οδήγησε στη φτωχοποίηση, τον υπερπληθωρισμό, τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Η συλλογική οικονομική συντριβή των Γερμανών, τους οδήγησε στην αγκαλιά του Χίτλερ.

Αντίστοιχα, για τον Αττατούρκ, συλλογική ευθύνη για τα δεινά των νεότουρκων έφεραν οι Αρμένιοι, και αυτό οδήγησε στην Γενοκτονία των Αρμενίων, και στη Μικρασιατική Καταστροφή. Συλλογικά εναντίον και των ελληνορθόδοξων κατοίκων της Τουρκίας.

Με τη σειρά τους, λίγες δεκαετίες μετά, οι Γερμανοί απέδωσαν συλλογική ευθύνη στους Εβραίους για τα δεινά τους, και αποφάσισαν να τους συντρίψουν. Συλλογικά.

Η συντριβή των Εβραίων δρομολογήθηκε μέσα από την προπαγάνδα εναντίον τους, αρχικά για να τους αποδώσουν συλλογική ευθύνη για τα δεινά της Γερμανίας, και να γίνει αποδεκτό από την Γερμανική κοινωνία ότι πρέπει να τιμωρηθούν, και κατόπιν την φυσική συντριβή τους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως της Τελικής Λύσης. Εμετικά πράγματα.

Γκάιτνερ: «Να συντρίψουν τους άσωτους Έλληνες» ήθελαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι


Την ιδιαίτερα σκληρή στάση την οποία επιθυμούσαν να τηρήσουν έναντι της Ελλάδας από το 2010 έως και το καλοκαίρι του 2012 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τιμοθι Γκάιτνερ, σε ανέκδοτο υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή του βιβλίου του, «Stress Test: Reflections on Financial Crises».
Πρόκειται για συνεντεύξεις τις οποίες έδωσε ο κ. Γκάιτνερ σε δημοσιογράφους οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της μελέτης του για το συγκεκριμένο πόνημά του και είδαν το φως της δημοσιότητας από τους Financial Times.
«Θα τους συντρίψουμε»
Αναφερόμενος στη σύνοδο της G7 στον Καναδά, τον Φεβρουάριο του 2010, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την Ελλάδα να συγκεντρώνει τότε - αρνητικά - τα φώτα της δημοσιότητας, ο κ. Γκάιτνερ αναφέρει ότι θυμάται χαρακτηριστικά να φθάνει στο δείπνο και να κοιτάζει το Blackberry του.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλη φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

ΜΑΧΗ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Μεγάλη φωτιά στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί της Κυριακής στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Επί τόπου βρίσκονται και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που εκκένωσαν το κτίριο, ενώ δύο άτομα έχουν μεταφερθεί στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, η φωτιά ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στο υπόγειο της 4ης μονάδας του ΑΗΣ, όπου βρίσκονται καλώδια.
Λόγω της φωτιάς υπάρχει διακοπή ρεύματος στην περιοχή.
http://www.imerisia.gr/

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Σαρώνει» την παγκόσμια αγορά το ελληνικό λάδι λόγω κατάρρευσης της ισπανικής παραγωγής

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

«Σαρώνει» την παγκόσμια αγορά το ελληνικό λάδι λόγω κατάρρευσης της ισπανικής παραγωγής

Θα… πλημμυρίσει η παγκόσμια αγορά από καλό ελληνικό ελαιόλαδο και σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές που βλέπουν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.
«Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κατρακυλήσει το 2014-15 και η τιμή του να εκτοξευτεί, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας και των κατεστραμμένων δέντρων στην Ισπανία, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», τόνισε αρμόδιος ερευνητής μιλώντας στο Bloomberg.
H παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί από 3.190.000 τόνους το 2013-2014 σε 2.550.000 τόνους το 2014-2015. Κύρια αιτία η χειρότερη ξηρασία που υπέστη ποτέ η Ισπανία αλλά και η παραγωγή ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς που εξάντλησε τα ελαιόδενδρα. Οπως σημειώνει το Bloomberg η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμου, καθώς το λάδι της χρησιμοποιείται παντού.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Βρέθηκαν λείψανα του αιγυπτιακού στρατού που πνίγηκε όταν ο Μωϋσής έδωσε εντολή να κλείσουν τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας

ΒΒΙΛΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ

Βρέθηκαν λείψανα του αιγυπτιακού στρατού που πνίγηκε όταν ο Μωϋσής έδωσε εντολή να κλείσουν τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας

Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ανθρώπινα οστά που φέρεται ότι ανήκουν στον μεγάλο αιγυπτιακό στρατό που πνίγηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, όταν ο Μωυσής έδωσε εντολή να κλείσουν τα νερά για να σώσει τον λαό του.
Υπολογίζεται ότι ανήκουν στον 14ο αιώνα π.Χ., και βρέθηκαν στον βυθό του κόλπου του Σουέζ, 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τη σύγχρονη πόλη του Ras Gharib, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Οι αρχαιολόγοι αναζητούσαν απομεινάρια αρχαίων πλοίων και αντικειμένων που σχετίζονται με την Εποχή του Λίθου και την Εποχή του Χαλκού στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, όταν βρέθηκαν μπροστά από μια γιγαντιαία μάζα ανθρώπινων οστών.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Αμπντέλ Μωάμεθ Γκάντερ σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου, έχουν ήδη ανακτήσει περισσότερους από 400 διαφορετικούς σκελετούς, καθώς και εκατοντάδες όπλα και κομμάτια της πανοπλίας, τα ερείπια των δύο πολεμικών αρμάτων τα οποία βρίσκονταν διάσπαρτα σε μια έκταση περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων. Οι αρχές εκτιμούν ότι στην περιοχή βρίσκοταν τα λείψανα περισσότερων από 5.000 ανθρώπων, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα στρατού, που έχασε τη ζωή του στην περιοχή.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Oυρία: μια πολύτιμη πηγή αζώτου για τις καλλιέργειες


ΟΥΡΙΑ 46-0-0
Εφαρμόζεται είτε επιφανειακά είτε μέσω συστημάτων άρδευσης. Έχει βραδεία δράση γιατί για να απορροφυθεί από τα φυτά πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε Νιτρική μορφή. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ υγρά ή πολύ ξηρά εδάφη όπως επίσης σε βαριά αργιλώδη και σε όξυνα εδάφη.
Oυρία: μια πολύτιμη πηγή αζώτου για τις καλλιέργειεςΜεταξύ των αζωτούχων λιπασμάτων η ουρία σε παγκόσμια κλίμακα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της το κυριότερο των οποίων είναι ότι αποτελεί την πιο πλούσια πηγή αφομοιώσιμου αζώτου για τις καλλιέργειες. Ωστόσο στην Ελλάδα η χρήση της ουρίας εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά από άλλες πηγές αζωτούχων λιπασμάτων (νιτρικά και αμμωνιακά), αλλά καταγράφει μία θεαματική άνοδο από χρόνο σε χρόνο. Οι λόγοι υστέρησης της ουρίας είναι ιστορικοί και τεχνικοί. Η εισαγωγή της στην ελληνική γεωργία καθυστέρησε για 10ετίες, αφού τα εγχώρια εργοστάσια λιπασμάτων δεν περιλάμβαναν την

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ρεκόρ Guinness από κύκλωμα της DARPA

Στα Guinness World Records εισήλθε το πρόγραμμα Terahertz Electronics της DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, για τη δημιουργία του ταχύτερου ενσωματωμένου κυκλώματος- ενισχυτή σε σταθερή κατάσταση (solid-state amplifier) που έχει υπάρξει ποτέ. Το εν λόγω κύκλωμα λειτουργεί σε ταχύτητα του ενός terahertz (1012 GHz), ή αλλιώς του ενός τρισ. κύκλων ανά δευτερόλεπτο- 150 δισ. κύκλους ταχύτερα από το υπάρχον ρεκόρ των 850 gigahertz του 2012.
«Τα κυκλώματα terahertz υπόσχονται να ανοίξουν νέους τομείς έρευνας και μη προβλεφθείσες εφαρμογές στο φάσμα κύματος υπό του χιλιοστού, φέρνοντας επιπλέον άνευ προηγουμένου επιδόσεις σε κυκλώματα τα οποία λειτουργούν σε πιο συμβατικές συχνότητες» δήλωσε σχετικά ο Ντεβ Πάλμερ, υπεύθυνος προγράμματος της DARPA. «Αυτό το επίτευγμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναστατικές τεχνολογίες όπως συστήματα ασφαλείας imaging υψηλής ανάλυσης, βελτιωμένα ραντάρ αποφυγής συγκρούσεων και φασματόμετρα που μπορούν να εντοπίσουν εν δυνάμει επικίνδυνα χημικά και εκρηκτικά με πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία».