Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Λαθούρια, πολλοί τα έχουν ξεχάσει και ακόμα περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν.


Φάβα από Λαθούρι Φενεού
Κάποτε το λειβάδι της Αράχωβας ήταν γεμάτο, τώρα πιά μόνο κάποιοι πολύ "παραδοσιακοί" κοπίαζουν γιά να τα καλλιεργήσουν.

Φάβα από Λαθούρι Φενεού"Σαν σ' αρέσει η φάβα σπείρε και κάνα λαθούρι." λέει η λαική παροιμία

Φάβα  δεν είναι ένα συγκεκριμένο όσπριο, για τη λέξη ερίζουν πολλοί, γράφοντας ανακρίβειες για το αν πρόκειται για χυλό από κουκιά  λαθούρια η από άλλα όσπρια.
Φάβα στη λατινική γλώσσα σημαίνει έτνος, λέξη αρχαιοελληνική που σημαίνει χυλός από οποιοδήποτε όσπριο.

φάβα, Ῥωμαίοις τὸ ἔτνος ἐδόκει καλεῖν
  
Λαθούρι (φάβα)«είδος νομευτικόν, ενίοτε καλλιεργούμενον», όπως αναφέρει ο Καββάδας στο εννιάτομο εικονογραφημένο Βοτανικό Φυτολογικό Λεξικό.
Από τους καρπούς αυτού του φυτού παράγεται το λαθούρι.
Είτε από παραδοσιακό ελληνικό σπόρο, είτε παραγόμενο με μαζικές βιομηχανοποιημένες καλλιέργειες, το λαθούρι είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ποτάσιο, βιταμίνες B, C, E, φολικό οξύ, πρωτεΐνες, έχει χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά, υψηλή περιεκτικότητα φυτοχημικών ουσιών που συμβάλλουν
στην αναπαραγωγική διαδικασία, βοηθούν την ανάπτυξη των παιδιών, ουσίες που είναι κατάλληλες στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, πιθανή πρόληψη κατά του καρκίνου και του διαβήτη

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Βρετανία: Δικαστική νίκη της ΦΑΓΕ στη διαμάχη για το «Ελληνικό Γιαούρτι»

Κανένα «Ελληνικό Γιαούρτι» («Greek Yogurt») δεν μπορεί να πωλείται πλέον στη βρετανική αγορά εάν δεν παρασκευάζεται στην Ελλάδα, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Πρόκειται για θετική κατάληξη για την ελληνική εταιρεία ΦΑΓΕ στη δικαστική διαμάχη με την τουρκικών συμφερόντων εταιρεία Chobani.
Η τουρκική εταιρεία Chobani πωλούσε στη βρετανική αγορά στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο όμως παρασκεύαζε στις ΗΠΑ.

Πρακτικά, το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης σημαίνει ότι όποιο γιαούρτι από εδώ και πέρα πουλιέται στη Μεγάλη Βρετανία ως «Greek Yogurt» θα πρέπει να φτιάχνεται σύμφωνα με τη διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, δεν θα περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και πάνω από όλα θα παρασκευάζεται στην Ελλάδα.
Μη εφέσιμη η απόφαση

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Λειτουργικό μόλις το 8,2% του ανθρώπινου DNA

Λιγότερο από ένα δέκατο του DNA του ανθρώπου έχει κάποια σημαντική λειτουργία μέσα στον οργανισμό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε συγκρίσεις με άλλα ζώα.
Η νέα μελέτη υπολόγισε ότι μόλις το 8,2% του DNA μας είναι «λειτουργικό», δηλαδή χρήσιμο σε κάτι. Μια πολύ διαφορετική εκτίμηση από αυτήν που είχαν κάνει το 2012 οι επιστήμονες της διεθνούς ομάδας «Εγκυκλοπαίδεια Στοιχείων DNA» (ENCODE) ότι το 80% του γενετικού μας υλικού έχει τελικά κάποια χρήσιμη βιοχημική λειτουργία.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Πόϊντινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «PLoS Genetics», υποστηρίζουν ότι κακώς η ερευνητική κοινοπραξία ENCODE έδωσε τόσο ευρύ ορισμό στο τι είναι λειτουργικό και χρήσιμο από βιοχημική άποψη, καθώς δεν αρκεί να κάνει κάτι ένα κομμάτι του DNA, αλλά αυτό το «κάτι» πρέπει και να είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Μελιτζάνες-κειμήλια, άσπρες και παχιές

Όταν άρχισαν να εμφανίζονται στην ελληνική αγορά, εδώ και μερικά χρόνια, ακούγονταν διάφορα φαιδρά του στυλ «Είδαμε βαμμένα γαλάζια γαρύφαλλα, τώρα βλέπουμε άσπρες μελιτζάνες και τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας!». Οι ιακωβίνοι της διατροφής (συνήθως εν ονόματι της υγείας και του «φυσικού») την πατάνε έτσι πολλές φορές λόγω άγνοιας, γιατί οι λευκές μελιτζάνες όχι μόνο δεν είναι τεχνητές, αλλά είναι οι πρώτες που ήρθαν στην Ευρώπη πριν από εκατοντάδες χρόνια. Ήταν μικροκαμωμένες και είχαν σχήμα ωοειδές, γι’ αυτό και τους δόθηκε το όνομα eggplant στα αγγλικά. Έκτοτε συνηθίσαμε τις σκούρες μωβ που έδωσαν και το Γαλλικό τους όνομα aubergine στο ιδιαίτερο αυτό χρώμα. Υπάρχουν πια και άλλες ποικιλίες, σε χρώμα βιολεττί (όπως η νοστιμότατη Violetta di Firenze) και ακόμα ριγέ, μωβ και άσπρες.
Η λευκή όμως είναι η πρώτη, με κάθε έννοια της λέξης. Οι σημερινές άρχισαν να καλλιεργούνται από σπόρους «κειμήλια», heirloom seeds. Έτσι λέγονται οι παραδοσιακές ποικιλίες που παραδίδονται από γενιά σε γενιά στον τόπο όπου πρωτοεμφανίστηκαν. Βέβαια και από αυτές τώρα έχουν δημιουργηθεί υβρίδια για την αγορά. Εγώ, όταν μπορώ να βρω τους σπόρους από φυτώρια εμπιστοσύνης ή «από χέρι», προτιμώ τα ίδια τα κειμήλια, ιδίως για ντομάτες και τώρα μελιτζάνες. 
Την λευκή καλλιεργώ στον κήπο μου εδώ και μερικά χρόνια τώρα κι έχω διαπιστώσει ότι έχει πάρα πολλά χαρίσματα. Κατ’ αρχήν είναι γλυκιά και δεν χρειάζεται το συνηθισμένο ξεπίκρισμα. Μάλιστα είναι τόσο γλυκιά, που στην παρακάτω μελιτζανοσαλάτα βάζω σχεδόν διπλό αλάτι και λεμόνι από συνήθως για να ισορροπήσει. Έχουν σάρκα κάτασπρη, πυκνή αλλά αφράτη, με λίγους και μικρούς σπόρους. Έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρό και γι’ αυτό η απώλεια όγκου στο ψήσιμο είναι πολύ μικρότερη. Οι τσακώνικες είναι ιδεώδεις για τηγανητές (Όταν τις φτιάχνω έτσι τις ξεφλουδίζω, γιατί η φλούδα σκληραίνει στο τηγάνισμα).
Η σωστή μελιτζανοσαλάτα σπανίζει πια, έχει γίνει κάτι που τρώμε σε σπίτια μόνο, γιατί στις ταβέρνες αυτό που σερβίρουν ως μελιτζανοσαλάτα είναι κάτι άλλο που αποτελείται κυρίως από μαγιονέζα βιομηχανική και περιέχει κι ένα σωρό παρείσακτες γεύσεις. Εδώ θα σας δώσω την πολύ απλή δική μου συνταγή που έχει ένα μυστικό που θα σας ξαφνιάσει. Την πήρα πριν από πολλά χρόνια από τον μακαρίτη τον Δημήτρη Μήτρου, τον μερακλή μάγειρα της νιότης μου. Η μελιτζανοσαλάτα αυτή έχει ιστορία στο σπίτι μας γιατί ο άντρας μου λέει σε όποιον την παινέσει ότι με παντρεύτηκε για την μελιτζανοσαλάτα μου...
Υλικά
(Αν οι μελιτζάνες είναι λευκές διπλασιάζετε τα άλλα υλικά)
  • 5 - 6 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 1 κρεμμύδι γλυκό τριμμένο
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • λάδι εξαιρετικής ποιότητας (περίπου ¾ του φλιτζανιού)
  • αλάτι θαλασσινό
  • 2 - 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
(και, προαιρετικό αν έχετε θέμα αρχής, το μυστικό που σκοτώνει: μισό ή λιγότερο κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα)*
Οδηγίες
Σε ταψί φοδραρισμένο με αλουμινόχαρτο (για λιγότερη λάντζα) ψήνετε τις μελιτζάνες στους 200 βαθμούς ώσπου η φλούδα να ξεραθεί και να καρβουνιάσει, περίπου 3 ώρες - περισσότερο αν είναι λευκές. Όταν κρυώσουν, βγάζετε την ψημένη σάρκα ξύνοντας το εσωτερικό της φλούδας για να πάρετε και καρβουνίλα κατά τα γούστα σας.
Αλατίζετε και βάζετε σε 2-3 στρώματα τουλπάνι μέσα σε τρυπητό για να στραγγίξει και την αφήνετε καμμιά ώρα, στύβοντας κάθε τόσο. Στις γνωστές μας μωβ μελιτζάνες με το «άρμεγμα» αυτό θα ελαττωθεί η μάζα της σάρκας στο μισό περίπου, στις λευκές πολύ λιγότερο.
Σ’ ένα μπολ μεγάλο βάζουμε τη μελιτζάνα, τη μαγιονέζα, το κρεμμύδι και ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι προσθέτουμε σε δόσεις το λεμόνι και το λάδι, ώσπου να μας ικανοποιεί η υφή και η γεύση. Τέλος, ελέγχουμε γι’ αλάτι και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
*η ελάχιστη αυτή ποσότητα, μου είχε εξηγήσει ο Δημήτρης, δεν αλλοιώνει τη γεύση αλλά εξομαλύνει την υφή και, κυρίως, δεν αφήνει την μελιτζανοσαλάτα να μαυρίσει.
http://www.bostanistas.gr/

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Στη φυλακή για αρχαιοκαπηλία ο γνωστότερος αρχαιολόγος της ΠΓΔΜ

Σε ποινές φυλάκισης,  που αθροιστικά φτάνουν τα 45 έτη, καταδίκασε σήμερα δικαστήριο των Σκοπίων 17 κατηγορούμενους για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, μεταξύ των οποίων και τον πρώην επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, Πάσκο Κούζμαν.
Ο Πάσκο Κούζμαν, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για έκδοση παράνομων αδειών σχετικά με αρχαιολογικές ανασκαφές.
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ πριν ένα ακριβώς χρόνο είχε συλλάβει πάνω από 20 άτομα με τις κατηγορίες της αρχαιοκαπηλίας.
Ο Πάσκο Κούζμαν είναι ένας από τους γνωστότερους αρχαιολόγους στην ΠΓΔΜ και θεωρείται ως ένας από τους βασικούς εμπνευστές του σχεδίου «Σκόπια 2014» (ανάπλαση και μνημιοθέτηση της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων), το οποίο αρκετοί αποκαλούν σχέδιο «εξαρχαϊσμού» της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι. Το σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τεράστιων αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων (Μ.Αλέξανδρος, Φίλιππος Β΄κ.α).
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ανέφερε ότι θα ασκήσει εφεση την απόφαση του δικαστηρίου.
Οι καταδικασθέντες τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό μέχρι την τελεσιδικήσει η διαδικασία εξέτασης της έφεσης.
http://www.naftemporiki.gr/

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Επέζησε το Venus Express της κατάδυσης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Έχοντας φθάσει στο τέλος της αποστολής της η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Venus Express επιχείρησε πρόσφατα μία «βουτιά θανάτου»  στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, προσπαθώντας να συλλέξει όσες το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύστασή της. Αν και οι μηχανικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) δεν ήταν σίγουροι πως το σκάφος θα επιζούσε έπειτα από τους ελιγμούς, το αφιλόξενο περιβάλλον που θα συναντούσε και την έλλειψη καυσίμων, το Venus Express διέψευσε για ακόμη μία φορά όλες τις εις βάρος του προσδοκίες καθώς αναδύθηκε άθικτο.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Λ-sat: Εκτόξευση δορυφόρου που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από Έλληνες ερευνητές

nasa.gov
Ο Λ-sat είναι ένας μικρού μεγέθους δορυφόρος ο οποίος διαθέτει τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα εδάφους για επιχειρησιακούς σκοπούς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση του Λ-sat της Lambda Team στο Διάστημα- του πρώτου ελληνικού δορυφόρου που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από Έλληνες επιστήμονες.
Η Lambda Team (με «μότο» το «Greek Minds at Work») αποτελεί μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και φοιτητών που εδρεύει στη Σίλικον Βάλεϊ. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος συνεργάστηκαν άτομα από το Σαν Χοσέ, τη Ν. Υόρκη, την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλα μέρη του κόσμου, με επικεφαλής ερευνητή τον Δρα Περικλή Παπαδόπουλο.
Μεταξύ των μελών της ομάδας βρίσκονται έξι φοιτητές, οι οποίοι επελέγησαν για να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό και την κατασκευαστική διαδικασία του δορυφόρου στη Σίλικον Βάλεϊ. Ο Λ-sat δοκιμάστηκε με επιτυχία στο Ames Research Center της NASA.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ομάδας, «είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι το “Greek Minds at Work” είναι κάτι παραπάνω από μια πεποίθηση. Είναι μία επίδειξη ενός ενωμένου ελληνικού μετώπου. Μια επίδειξη του παγκοσμίως διαπρέποντος επιστημονικού ελληνικού μυαλού. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό από το να κατασκευάσουμε και να στείλουμε στο Διάστημα έναν ελληνικό δορυφόρο».
LAMBDASAT.COM
Η Lambda Team.
Ο Λ-sat είναι ένας μικρού μεγέθους δορυφόρος ο οποίος διαθέτει τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα εδάφους για επιχειρησιακούς σκοπούς. Παράλληλα μεταφέρει ένα νέο επιστημονικό πείραμα, με σκοπό τη μέτρηση της επίδρασης της ακτινοβολίας στο γραφένιο υπό κανονικές συνθήκες σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO).
Eπίσης, ο δορυφόρος διαθέτει έναν δέκτη AIS, για παρακολούθηση σκαφών εντός της εμβέλειάς του. Τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ενοποιημένα και λειτουργούν χάρη σε ένα σύστημα παροχής ενέργειας και έναν κύριο υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για τον Λ-sat.
Το σύστημα επικοινωνίας του δορυφόρου αποτελείται από ένα Iridium Short Burst Data (SBD) μόντεμ, καθώς και δύο συσκευές UHF για uplink και downlink.
H εκτόξευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), από το Wallops Flight Facility της NASA, με πύραυλο Antares της Orbital Sciences. Ο δορυφόρος θα μεταφέρεται από το διαστημόπλοιο Cygnus της αποστολής Orb-2, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
http://www.naftemporiki.gr/

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΓΕΝΟΠ: «Μαύρη ημέρα» για τη ΔΕΗ η 9η Ιουλίου

Επίθεση ενάντια στους 51 βουλευτές οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ εξαπολύει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ανακοινώνοντας μία σειρά κινήσεων που θα πραγματοποιήσει, ενώ προειδοποιεί ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη.
Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οι 51 βουλευτές της κυβέρνησης που τάχθηκαν υπέρ της ιδιωτικοποίησης στην ουσία ακρωτηρίασαν την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, στήριξαν ένα αντεθνικό νομοσχέδιο, «πυροβόλησαν» τη ΔΕΗ, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να διατηρήσουν την δική τους βουλευτική ιδιότητα.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στέλνει το μήνυμα και την διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν θα εφαρμοσθεί. Ο δρόμος είναι μακρύς και τα εμπόδια ανυπέρβλητα».

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Κολύμβηση: «Χρυσός» με νέο παγκόσμιο ρεκόρ ο Χρήστου

Δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των Εφήβων σημείωσε σε διάστημα ενός 24ωρου ο Απόστολος Χρήστου, μόνο που σήμερα το συνδύασε με το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ο αθλητής του Ολυμπιακού τερμάτισε σε 54.03, καταρρίπτοντας εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων (54.41 είχε κάνει στον χθεσινό ημιτελικό) και πρόσθεσε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης σε εκείνον του πρωταθλητή κόσμου, που είχε κερδίσει πέρυσι στο Ντουμπάι.
Αυτό που του μένει πλέον, πριν ο Χρήστου μεταπηδήσει στην κατηγορία των Ανδρών, είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο στην Κίνα.
Ο Απόστολος Χρήστου ρίχνεται αύριο το πρωί και στη μάχη των 200μ. ύπτιο, η Ηλέκτρα Λεμπλ θα αγωνιστεί στα 100μ. πεταλούδα, ενώ ελληνική συμμετοχή θα υπάρχει και στα 4Χ100μ. μικτή ομαδική Νεανίδων.
http://www.naftemporiki.gr/

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Στη Bουλή μεταφέρεται η μάχη για τη ΔΕΗ

Κοντά στη συγκέντρωση των 120 υπογραφών για τη διεξαγωγή της τριήμερης συζήτησης στο Κοινοβούλιο με αντικείμενο τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗβρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί αναγκαστικά στη σύγκληση της Ολομέλειας, αφού πρέπει να αποσαφηνιστεί από το προεδρείο της Βουλής αν οι τέσσερις μέχρι στιγμής προτάσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ,Χρυση Αυγή) θα συναθροιστούν σαν ομοειδείς ή όχι.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεΐμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Ολομέλεια και μάλιστα σύντομα, αφού ουδείς στην κυβέρνηση θέλει να «σέρνεται επί μακρών», λέγοντας ότι δεν βρίσκει κάποιο λόγο να μη διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

«Βιολογικά» ρομπότ με μυικά κύτταρα

Μία νέα κατηγορία ρομπότ «βιολογικού» χαρακτήρα, τα οποία κινούνται χάρη σε μυϊκά κύτταρα και ελέγχονται με ακρίβεια μέσω ηλεκτρικών παλμών παρουσίασαν ερευνητές του University of Illinois at Urbana-Champaign.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στην online έκδοση του Proceedings ofthe National Academy of Science.«Η βιολογική κίνηση μέσω κυττάρων αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για κάθε είδους βιολογικό μηχάνημα που θέλεις να κατασκευάσεις» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Ρασίντ Μπασίρ, κάτοχος της έδρας Abel Bliss και επικεφαλής του τμήματος βιομηχανολογίας του πανεπιστημίου. «Προσπαθούμε να ενώσουμε τις αρχές της μηχανολογίας με τη βιολογία με τρόπο που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη βιολογικών μηχανημάτων και συστημάτων για περιβαλλοντικές και ιατρικές εφαρμογές. Η βιολογία είναι εντυπωσιακά ισχυρή, και αν μπορούσαμε κάπως να μάθουμε να αξιοποιούμε τα πλεονεκτήματά της για χρήσιμες εφαρμογές, αυτό θα μπορούσε να φέρει πολλά και πολύ σημαντικά επιτεύγματα».

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Έδεσσα: Τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών ζητεί με επιστολή του ο δήμαρχος

Να περιέλθουν στο δήμο οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί (ΥΗΣ) Άγρα και Εδεσσαίου ζητεί με επιστολή του στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η αναμενόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας» έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην πόλη της Έδεσσας και την ευρύτερη περιοχή λόγω της ένταξης στο σχεδιασμό των ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου.
Στην επιστολή εξηγεί ότι ο φόβος όλων αφορά τη διαχείριση των νερών, «καθώς είναι γνωστό ότι εάν καταστεί υπεύθυνος για τη διαχείρισή τους ο ιδιώτης που θα αναλάβει τη «μικρή ΔΕΗ» θα φροντίσει να υπάρχει έντονη ροή υδάτων τις ημέρες και ώρες που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και όχι για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα που οι Καταρράκτες είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες».
Παράλληλα τονίζει ότι τα νερά του Εδεσσαίου ποταμού, από τα οποία παράγεται η ενέργεια στους ΥΗΣ Άγρα και Εδεσσαίου, είναι αυτά που αρδεύουν τον εύφορο κάμπο της περιοχής και ότι αν υπάρξει διαχείριση σύμφωνα μόνο με τις ανάγκες παραγωγής ενέργειας και οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους η περιοχή θα πέσει σε οικονομικό μαρασμό.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Αλ. Τσίπρας: Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί το ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»


EUROKINISSI
«Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο Αμύνταιου, θα επικοινωνήσει τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε -αν υπάρξει ψήφιση του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ» από το θερινό τμήμα της Βουλής- να συγκεντρωθούν υπογραφές 120 βουλευτών κάτω από το αίτημα για το δημοψήφισμα, όπως προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ν/σ έκτρωμα, ενώ σημείωσε πως με αυτή τη διαδικασία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθούν όλοι στη Βουλή και δεν θα κρύβονται «πίσω από το θερινό τμήμα κάποιοι, που κάνουν ότι τάχαμου διαφωνούν». «Εδώ όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ιστορικές μας ευθύνες, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος» πρόσθεσε.