Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Βουλή: Αποσύρθηκε η τροπολογία για το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ

Απέσυρε η κυβέρνηση την παράγραφο 5 της τροπολογίας που είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και αφορούσε στο ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ.
Σε νομοτεχνικές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής αποσύρεται η ρύθμιση των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 2773/1999, σχετικά με τη ΔΕΗ Α.Ε. και τα νομικά πρόσωπα που δημιουργούνται από αυτή.
Η αποσυρόμενη διάταξη ουσιαστικά ανέφερε ότι η ΔΕΗ δεν βαρύνεται με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων της, και, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, άνοιγε το δρόμο για να είναι «ελευθέρα βαρών» η ΔΕΗ στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης.
newsroom naftemporiki.gr

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Terranova η ελληνική απάντηση στα twitter


Terranova η ελληνική απάντηση στα twitter
Μία ελληνική μηχανή αναζήτησης εντυπωσιάζει στο παγκοσμίου φήμης διαδραστικό φεστιβάλ SXSW (South by South West) στο Όστιν του Τέξας, όπου πρωτοπαρουσιάστηκαν το Twitter και το Foursquare.
Εκεί θα παρουσιαστεί μεταξύ 7 και 11 Μαρτίου 2014 η ελληνικής έμπνευσης «κοινωνική» μηχανή αναζήτησης Terranova, όπως ονομάζεται, η εφαρμογή που συνδέει το χρήστη με ανθρώπους, τόπους, εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τελετάρχης του φετινού Φεστιβάλ θα είναι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, John Sculley, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks.

Όπως επισημαίνεται, το ετήσιο αυτό Διαδραστικό Φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 1994, ως αποκλειστικά μουσικό γεγονός, έχει καταστεί εδώ και μια δεκαετία το κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως, όπου το σήμερα συναντά την τεχνολογία του αύριο και όπου ο κόσμος γνωρίζει τα πιο φιλόδοξα ταλέντα και τις πιο δημιουργικές, καινοτόμες ιδέες και προϊόντα στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Από το Φεστιβάλ του Όστιν ξεκίνησε το Twitter το 2007 και το Foursquare το 2009, ενώ αρκετές άλλες εταιρείες που έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ, όπως η Siri που υπάρχει σε κάθε iPhone, εξαγοράστηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από κολοσσούς του χώρου, όπως η Google και η Apple.

Alpha Bank: Εκθεση καταπέλτης για την τρόικα. Για ποιο λόγο καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις;

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Alpha Bank: Εκθεση καταπέλτης για την τρόικα. Για ποιο λόγο καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις;

Έντονη κριτική στη στάση της τρόικας, ασκεί η Alpha Bank, με αφορμή την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Δύο από τις πιο εντυπωσιακές εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία το 2013 ήταν η απόλυτα επιτυχημένη αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας και η πολύ καλύτερη από ό,τι είχε προγραμματιστεί εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης το 2013, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση (ΓΚ) ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), ήδη από το 2013.
Με βάση τις ανωτέρω εξελίξεις και το επιπλέον γεγονός ότι η πτώση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη το 2013 και, πιθανότατα, η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη το 2014, από ό,τι προβλέπει η Τρόικα, δημιουργούνται ουσιαστικά ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκεται με τις νέες καθυστερήσεις όσον αφορά την καταβολή των συμφωνημένων δόσεων για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Νέο μηχάνημα σκανάρει το γονιδίωμα και προβλέπει τις ασθένειες

Επανάσταση στον έλεγχο του ανθρώπινου γονιδιώματος και την πρόβλεψη των ασθενειών από τις οποίες κινδυνεύει κάθε οργανισμός αναμένεται να φέρει ένα νέο ιατρικό μηχάνημα που έχουν στη διάθεσή τους επιστήμονες στην Αυστραλία.
Το μηχάνημα κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ και ονομάζεται «HiSeq X Ten», ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων που βρίσκονται πίσω από αυτό έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το γονιδίωμα του ανθρώπινου οργανισμού πολύ πιο σύντομα και πιο οικονομικά από ό,τι μπορούν τα μηχανήματα που υπάρχουν σήμερα.
Κι αυτό γιατί το «HiSeq X Ten» αποτελεί συνδυασμό δέκα μηχανημάτων και σε μία μέρα μπορεί να «σκανάρει» το γονιδίωμα πέντε ανθρώπων με κόστος που δεν ξεπερνά τα 1.000 δολάρια – ποσό πολύ χαμηλότερο από εκείνο που απαιτείται σήμερα για την αντίστοιχη εξέταση και κυμαίνεται στις 5.000 δολάρια.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στα 5 κορυφαία του κόσμου, το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης

Το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα κορυφαία πέντε εστιατόρια των Μουσείων του κόσμου, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας του Καναδά «Toronto Star».
Η ηλεκτρονική έκδοση, αναπαράγει ρεπορτάζ από το www.virtual.com με τίτλο «Εστιατόρια Μουσείων: Οι κορυφαίοι προορισμοί για φαγητό», το οποίο κατατάσσει το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης ανάμεσα σε εκείνα της Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ) και του Ορσέ στο Παρίσι.

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Βγήκε η διευκρινιστική εγκύκλιος για τα λογιστικά βιβλία των αγροτών


Δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων από 1ης Ιανουαρίου 2014 αγρότες οι οποίοι θα προχωρήσουν στη μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους.Δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων από 1ης Ιανουαρίου 2014 αγρότες οι οποίοι θα προχωρήσουν στη μεταβίβαση των δικαιωμάτων τους.
Εάν µέχρι το τέλος της προηγούµενης διαχειριστικής περιόδου δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο αγρότης, θα λαµβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούµενης διαχειριστικής περιόδου.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι  δεν συνιστούν ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση οι χώροι που ασκούνται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις (χωράφια, ανεξάρτητα εάν υπάρχει σε αυτά ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση, όπως ξηραντήρια, θερμοκήπια, χώροι εσταυλισμού ζώων, αποθήκες ζωωτροφών, εργαλείων, κλπ.) εφόσον στις εγκαταστάσεις αυτές δεν διενεργούνται συστηματικά συναλλαγές (δηλαδή λειτουργίας αυτών ως καταστήματα)."

Αναλυτικά η εγκύκλιος Θεοχάρη αναφέρει τα εξής:

 
ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων επί των διατάξεων της απόφασης ΠΟΛ 1281/2013(ΦΕΚ 3367Β΄/31.12.2013) «Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.»

Για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της ανωτέρω απόφασης, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες και διευκρινίσεις:

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Xτυπήματα κάτω από τη μέση στις ελληνικές τράπεζες

ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ Η ΤΡΟΙΚΑ

Eίναι οι ίδιες δυνάμεις που βυσσοδομούσαν για να αποτραπεί η συγχώνευση Eθνικής και Eurobank και πέτυχαν τελικά την ακύρωση του deal την τελευταία στιγμή

Eίναι οι ίδιες δυνάμεις που βυσσοδομούσαν για να αποτραπεί η συγχώνευση Eθνικής και Eurobank και πέτυχαν τελικά την ακύρωση του deal την τελευταία στιγμή
Eνας ακήρυχτος πόλεμος -αθέατος στο ευρύ κοινό- σε βάρος των ελληνικών τραπεζών, με παράπλευρες απώλειες τις ελληνικές επιχειρήσεις και ολόκληρη την οικονομία, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δυνάμεις που δραστηριοποιούνται πέριξ της τρόικας και κινούνται στους διαδρόμους του κτιρίου της Eυρωπαϊκής Eνωσης στις Bρυξέλλες και σε κυβερνεία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις εξελίξεις, έτσι ώστε τράπεζες και οικονομία να συνεχίσουν να τελούν υπό ασφυκτικό έλεγχο.
Eίναι οι ίδιες δυνάμεις που βυσσοδομούσαν για να αποτραπεί η συγχώνευση Eθνικής και Eurobank και πέτυχαν τελικά την ακύρωση του deal την τελευταία στιγμή και όλοι αυτοί που εξεπλάγησαν δυσάρεστα από τη μεγάλη επιτυχία των τριών μεγάλων συστημικών τραπεζών (Eθνική, Πειραιώς και Alpha Bank) στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες, διατηρώντας έτσι τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
Xτυπήματα κάτω από τη μέση στις ελληνικές τράπεζες
Tώρα ετοιμάζουν δύο νέες τορπίλες σε μία εποχή που και το πολιτικό σκηνικό είναι εύθραυστο και η οικονομία και οι τράπεζες προσπαθούν να ισορροπήσουν.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η Καλλιέργεια της μηλιάς στο νότιο Τυλόρο (BOLZANO, MERANO)

Κομνηνά Νότια

Βέρμιο Κομνηνά Νότια



Εργαστήριο Δενδροκομίας - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η Καλλιέργεια της μηλιάς στο νότιο Τυλόρο (BOLZANO, MERANO)
Τη μεγαλύτερη μηλοπαραγωγική περιοχή της Ευρώπης, το Νότιο Τυρόλο στη Βόρεια Ιταλία επισκέφθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, για μια εβδομάδα, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, συνεταιριστών του Ανατολικού Πηλίου και μηλοπαραγωγών..
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο αντινομάρχης κ. Π. Μπατζιάκας, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ .Π. Ζυγούρης, η διευθύντρια Τουρισμού κα Μ. Θλιβερού, ο επίκουρος καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ Γ. Νάνος, εκπρόσωπος του ΕΘΙΑΓΕ, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, γεωπόνοι στελέχη της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, γεωπόνοι του συνεταιρισμού Ζαγοράς, εκπρόσωποι των Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου και των αγροτικών συλλόγων Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Κισσού και Τσαγκαράδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια περιοχή με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και προβλήματα με το Πήλιο. Πριν από 35 χρόνια οι μηλοπαραγωγοί αυτής της περιοχής αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα και κυρίως υψηλό κόστος παραγωγής, μεγάλα δένδρα χαμηλής παραγωγικότητας  και δυσκολίες στο εμπόριο.
Οι μηλοπαραγωγοί εκείνης της εποχής προχώρησαν σε μια σειρά σημαντικών βελτιώσεων σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε σήμερα η περιοχή να είναι πρωτοπόρος  στη τεχνική καλλιέργεια της μηλιάς , στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην προώθηση των προϊόντων τους.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν ένα φυτώριο μηλιάς στην περιοχή της Βενετίας. Ένα φυτώριο έρευνας, εξειδικευμένο, όπου δημιουργούνται και νέες ποικιλίες μηλιάς.
'Η εξειδίκευση βοηθά στη δημιουργία νέων ποικιλιών με άριστα χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού και των αγορών  γενικότερα'
 Ολες οι φυτωριακές μονάδες στην Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις (100δες χιλιόμετρα) από τους οπωρώνες.
Στην Ελλάδα τα φυτώρια βρίσκονται πολύ κοντά στις περιοχές παραγωγής οπωροφόρων.
Επίσης ένα σωστό φυτώριο πρέπει να έχει στη διάθεσή του μεγάλες εκτάσεις. Σε κάθε έκταση αναπτύσσεται φυτωριακό υλικό μόνο για μια φορά και στη συνέχεια μεταφέρεται σε καθαρό χωράφι.


ΝΕΡΙΤ 2 στη Θεσσαλονίκη προαναγγέλλει ο Π. Καψής

«Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του δ.σ της ΝΕΡΙΤ, προβλέπεται η δημιουργία 2ου καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακού Περιεχομένου η οποία θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής.
Σύμφωνα με τον ίδιο ήδη προκηρύχθηκαν ή θα προκηρυχθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες 64 θέσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων. 
Με αφορμή τις αντιδράσεις, μεταξύ άλλων, της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, που μιλούν για υποβάθμιση της δημόσιας ενημέρωσης στη Βόρεια Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «επιτακτική την ανάγκη για επαναλειτουργία δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη», ο κ. Καψής σημειώνει ότι σύμφωνα με  η Γενική Διεύθυνση θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την παραγωγή τοπικού και περιφερειακού προγράμματος.
Επίσης όπως λέει στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασία με την τοπική πολιτιστική βιομηχανία στην παραγωγή ενημερωτικών εκπομπών και να προσλάβει για το σκοπό αυτόν τους αναγκαίους δημοσιογράφους και συντελεστές παραγωγής που επιπλέον θα χρειαστούν, με συμβάσεις έργου.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Χωρίς τέλος επιτηδεύματος τα 3 πρώτα χρόνια οι αγρότες


Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται ότι για τα 3 πρώτα χρόνια οι αγρότες δε θα χρειάζεται να καταβάλλουν τα χρήματα για το τέλος επιτηδεύματος. Μετά τα 3 χρόνια θα δούμε. Όμως δεν υπάρχει το κόστος που κάποιοι επισημαίνουν.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την πρώτη ανάγνωση του Πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού αναφέρει τα εξής:
Σημεία της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την πρώτη ανάγνωση του Πολυνομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ
Η συμβολή του νομοσχεδίου
Στην προσπάθεια που κάνουμε ως Υπουργείο να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της γεωργίας σε όλα της τα στάδια, από τον πρωτογενή τομέα και τις εισροές, τη μεταποιητική βιομηχανία αλλά και την εμπορία και διακίνηση, μέχρι τον καταναλωτή και τους εξαγωγείς, η συμβολή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ είναι καθοριστική. Σας εξήγησα ότι και μόνο που καταπιάνεται με την ανάπτυξη όλων αυτών των σταδίων και μάλιστα σε όλους τους τομείς, διάφορους τομείς όπως τα φυτά, τα ζώα κτλ, το νομοσχέδιο αυτό είναι καθαρά αναπτυξιακό νομοσχέδιο, πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει, δεν λύνει όλα τα προβλήματα, Μακάρι να μπορούσαμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να τα λύσουμε και πιστεύω ότι θα το υπερασπίστε και θα το ψηφίσετε.

Για την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων

Κρούγκμαν : «Το ευρώ είναι ζουρλομανδύας»


Νέα επίθεση εξαπολύει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κατά της λιτότητας και της Γερμανίας.
Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE, ο Κρούγκμαν σημείωσε ότι η πολιτική της λιτότητας και η «επιχείρηση» που λέγεται ευρώ, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας και σε βάρος της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε, οι χώρες της λιτότητας πρέπει να διαμαρτυρηθούν δυναμικά για την οικονομική ύφεση που έφεραν τα προγράμματα διάσωσης και τόνισε ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι απουσιάζει ένας συνασπισμός των οφειλετών χωρών, οι οποίες θα έπρεπε να πουν «Κοιτάξτε, κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά κόψτε κάτι και σεις».
«Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας κι έτσι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά ακόμη και μία μικρή χαλάρωση μπορεί να σημαίνει  λιγότερο άσχημες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.

Περίεργα σύνορα: Τα σύνορα ΗΠΑ - Ρωσίας (Μικρός και Μεγάλος Διομήδης)


http://www.panoramio.com/photo/98544549?source=wapi&referrer=kh.google.com
Τα νησιά Διομήδη είναι δύο μικρά βραχώδη νησάκια που βρίσκονται στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού.
Ο Μικρός Διομήδης φιλοξενεί την αμερικανική πόλη του Διομήδη με πληθυσμό 146 κατοίκων.
Ο Μεγάλος Διομήδης ανήκει στη Ρωσία και δεν κατοικείται. Τα δύο νησιά απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα. 15 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από το Μικρό Διομήδη βρίσκεται άλλο ένα μικρό, ακατοίκητο νησί που λέγεται Βράχος Φέργουεϊ.

Κατασκεύασαν ρομποτικό μυ χίλιες φορές δυνατότερο από τον ανθρώπινο


Αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν έναν πανίσχυρο ρομποτικό μυ που μπορεί να μετακινεί ένα αντικείμενο πενήντα φορές το βαρύτερο από αυτόν.
Η πρωτοποριακή εφεύρεση βασίζεται σε ένα υλικό που ονομάζεται διοξείδιο του βαναδίου, το οποίο έχει τη μοναδική ιδιότητα να μεταβάλλει το μέγεθος, το σχήμα και τη δομή του όταν θερμαίνεται.
Η ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Εργαστήριο Berkeley των ΗΠΑ είχε παλαιότερα χρησιμοποιήσει το βανάδιο ώστε να κατασκευάσει ένα στροφικό κινητήρα που λειτουργεί ακριβώς όπως ο ανθρώπινος μυς, με τη διαφορά ότι ήταν ταχύτερος και δυνατότερος.
Η νέα κατασκευή από βανάδιο έχει τη δυνατότητα να εκσφενδονίζει εξαιρετικά βαριά αντικείμενα σε μόλις εξήντα χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Economist: Ασυνήθιστα καλά νέα για την Ελλάδα το 2014 Πηγή:www.capital.gr


Μια ρόδινη εικόνα της πορείας της οικονομίας της χώρας μας παρουσιάζει η πιο σημαντική στήλη της έντυπης έκδοσης του περιοδικού Economist (Charlemagne).

Όπως αναφέρει το βρετανικό περιοδικό, η Ελλάδα ξεκινά το 2014 με μια σειρά από ασυνήθιστα καλές εξελίξεις. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν η χώρα βρισκόταν παγιδευμένη σε ένα θανατηφόρο σπιράλ χαμένων οικονομικών στόχων, πανικόβλητων αγορών και απειλών εξόδου από την Ευρωζώνη και τώρα, το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, ξεπερνά τις προσδοκίες.

Στα θετικά νέα για τη χώρα, ο Economist ξεχωρίζει την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος, τη συρρίκνωση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου κάτω από 8%, από άνω του 40% που καταγράφηκε στην κορύφωση του πανικού για ενδεχόμενο Grexit, αλλά και την πιθανή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το τρέχον έτος. Αναφέρει επίσης, πως ορισμένοι ξένοι επενδυτές δοκιμάζουν τα νερά του Αιγαίου, η ανταγωνιστικότητα αποκαθίσταται, η τουριστική περίοδος στέφθηκε με επιτυχία, ενώ φέτος αναμένεται η πρώτη αύξηση του ΑΕΠ έπειτα από έξι συναπτά έτη ύφεσης.

Ο Σαμαράς έσωσε τη χώρα του και το ευρώ 

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Ιστορίες χριστιανικής φαντασίας: Ο Ηρώδης και η σφαγή των 14.000 νηπίων τής Βηθλεέμ


Η «ιστορία» -που διδάσκεται και στα σχολεία- γνωστή: 
Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, ο βασιλιάς τής Ιουδαίας, Ηρώδης ο Μέγας, μόλις έμαθε δήθεν από τους τρεις μάγους, ότι γεννήθηκε ο νέος «βασιλιάς τής Ιουδαίας» (δηλαδή ο Ιησούς), πανικοβλήθηκε, και δρώντας προληπτικά, διέταξε την σφαγή όλων των άρρενων νηπίων κάτω των δύο ετών, στην Βηθλεέμ και τα περίχωρα αυτής.
Αν ανατρέξει σήμερα κανείς σε κάποιο χριστιανικό ημερολόγιο, θα διαπιστώσει ότι αυτή την ημέρα (29 Δεκεμβρίου) τιμάται η «Μνήμη των υπό τού Ηρώδου αναιρεθέντων δεκατεσσάρων χιλιάδων νηπίων εν Βηθλεέμ».
Μάλιστα… Καλό το παραμύθι βέβαια, αλλά δεν έχει δράκο…

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Παράταση λειτουργίας του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στον Κήπο των Δεινοσαύρων» στο Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας.








Λόγω της αθρόας προσέλευσης και του μεγάλου ενδιαφέροντος για το εκπαιδευτικό παιχνίδι, που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, κρίθηκε σκόπιμο να παραταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014.
Οι δεινόσαυροι και τα μαμούθ παραμένουν στην Πτολεμαΐδα!Τα παιδιά μπορούν να δουν τα τεράστια ζώα από κοντά, αλλά και παίζοντας, κάνοντας ανασκαφές να γίνουν μικροί παλαιοντολόγοι!

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι πραγματοποιείται από Δευτέρα-Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 14:00 και κάθεΤετάρτη και Πέμπτη από τις 17:00 έως 19:30 μέσα στο μουσείο.
Για περισσότερες πληροφορίες και προγραμματισμό επίσκεψης επικοινωνήστε με το Μουσείο (28ης Οκτωβρίου 1) και στο τηλέφωνο 24630-54444.

Η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ
Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

Όπως… παλιά «Μουχαμπέτ» από τον Φυσιολατρικό Όμιλο Κομνηνών


DSC01941


Με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων και με την παρουσία της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου, ο Φυσιολατρικός Όμιλος Κομνηνών «Φίλοι του Βουνού» αναβίωσε την παραμονή των Θεοφανείων το παραδοσιακό αυθεντικό γλέντι ή άλλως «Μουχαμπέτι» σ’ έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο του χωριού.
Με στόχο να φέρει πιο κοντά τους κατοίκους του χωριού τις εορταστικές μέρες και τη διατήρηση των στενών σχέσεων με τα μέλη της, η Διοίκηση του Ομίλου αναβιώνει τα παλιά πατροπαράδοτα έθιμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Νικόλαο Τεληγιαννίδη, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την ανταπόκρισή τους και ιδιαίτερα τη Δήμαρχο Εορδαίας, που στέκεται αρωγός στο έργο του συλλόγου.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ανανεώνονται οι ψηφιακοί χάρτες για το ΟΣΔΕ 2014

Μεγάλη σημασία έχει το ποιος θα διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και εάν θα δοθεί και φέτος στη Neuropublic.
Η Ερατοσθένης έχει δεσμευτεί να παραδώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων δορυφορικών εικόνων (σύστημα LPIS) μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Παράλληλα, στις 8 Ιανουαρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή συμμετοχής στο διαγωνισμό του έργου «Απλοποίηση Διαδικασίας Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης & Ελέγχου Αγροτικών Ενισχύσεων», προϋπολογισμού 1.028.600 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που υλοποιεί τον διαγωνισμό, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση της πρόσκλησης προς τους φορείς που θέλουν να πιστοποιηθούν για τη συγκέντρωση και καταχώριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2014.
Μεγάλη σημασία έχει το ποιος θα διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και εάν θα δοθεί φέτος στη Neuropublic, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό γιατί η ίδια εταιρεία θα εμπλέκεται τόσο στην κεντρική διαχείριση του ΟΣΔΕ, όσο και στην καταχώριση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, μέσω του προγράμματος ΓΑΙΑ-Επιχειρείν και της κοινής εταιρείας που σκοπεύουν να ιδρύσουν οι Τράπεζα Πειραιώς, με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη Neuropublic.

Τι θα κάνει η Ερατοσθένης
Αντικείμενο του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο Ανανεωμένο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων» που ανέλαβε η Ερατοσθένης ύψους 3.210.000 ευρώ είναι:
«Η παροχή προς τους Έλληνες παραγωγούς ενός νέου ψηφιακού και ορθού υποβάθρου επί του οποίου θα μπορούν να δηλώνουν ψηφιακά την αίτησή τους για ενιαία ενίσχυση. Η πράξη θα καλύψει μέρος της ανανέωσης του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων, όπως αυτή επιβάλλεται από τη σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (δεδομένου ότι έχει παρέλθει ο χρόνος χρήσης του προηγούμενου υποβάθρου), ώστε να παρέχονται υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης από τους παραγωγούς μέσω της πύλης e-ΥπΑΑΤ με χρήση web-gis.
Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων και συνίσταται στο υποσύστημα γεωβάσης δεδομένων, στη διασύνδεση των υπηρεσιών με τους χρήστες, στην προμήθεια ορθοεικόνων και στην διανυσματοποίηση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων. Ειδικότερα, το υποσύστημα της βάσης δεδομένων περιλαμβάνει τη γεωβάση που θα απαιτηθεί και θα περιλαμβάνει τόσο τις ορθοεικόνες όσο και τις ενότητες σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της ανανέωσης του Σ.Α.Α. Συμπληρωματικά περιλαμβάνει την προμήθεια έγχρωμων ορθοεικόνων και αφορά περιοχές που καλύπτουν το 30% της χώρας καθώς και τη διανυσματοποίηση των ενοτήτων και υποενοτήτων του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων σε περιοχές που καλύπτουν το 69% της χώρας.»

Εγκρίθηκαν οι όροι κατασκευής 7 μεγάλων Αιολικών σταθμών στο Βέρμιο


Εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία 7 μεγάλων Αιολικών σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 465 MW, στο όρος Βέρμιο εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Βέροιας και Νάουσας του Νομού Ημαθίας και του Δήμου Εορδαίας του Νομού Κοζάνης, καθώς και των συμπληρωματικών τεχνικών έργων που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία των αιολικών πάρκων.


Η κατασκευή των έργων αυτών θα αποφέρει περίπου 558 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ με την έναρξη λειτουργίας τους θα προσφέρουν ετησίως περίπου 1.075 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί περίπου στο 2% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για άλλα 16 μεγάλα αιολικά πάρκα στο ηπειρωτικό σύστημα και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, συνολικής ισχύος 422,7 MW, η κατασκευή των οποίων θα αποφέρει περίπου 507 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Η Μεγάλη του Γένους Κλοπή...



Του Γιώργου Κράλογλου

Το 1975 μέχρι το 1995 μας βούτηξαν 1 τρισ. δραχμές για τους αφισοκολλητές «κρατικούς βιομήχανους» που τα σπατάλησαν σε 33 προβληματικές βιομηχανίες χωρίς να ανοίξει μύτη . Μέχρι το 2009 έφαγαν ότι βάλαμε στο χρηματιστήριο και βγήκαν λάδι. Το 2009 μέχρι το 2013 μας έφαγαν όσα μπόρεσαν σε ομόλογα, μισθούς και συντάξεις. Από το 2014 μας τρώνε και τα σπίτια.

Το «τυράκι» για να βουτήξουν ό,τι προλαβαίνουν και από τα σπίτια είναι η μείωση του φόρου μεταβίβασης που πληρώνει ο αγοραστής. Η «φάκα» είναι ο φόρος υπεραξίας (από την τιμή κτήσης) του σπιτιού που πουλάει ακόμη και ο εξαθλιωμένος ιδιοκτήτης για να κάνει εγχείριση ή να νοσηλευτεί.

Η «λογική» τους είναι ότι δεν πρέπει να κερδίσεις απολύτως τίποτε γιατί έχεις αναγκαστικό συνεταίρο την ελληνική σοβιετία που εκδικείται κάθε μορφής ιδιοκτησία και ειδικά κάθε μορφής κέρδος από ιδιοκτησία. Έστω και αν το σπίτι το αγόρασες πριν μισό αιώνα ή το κληρονόμησες από τον πατέρα σου που το πήρε τότε.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Τι μέρες «πέφτουν» οι αργίες του 2014;

Πριν καλά καλά τελειώσουν οι γιορτινές ημέρες και μαζί με αυτές και οι επίσημες αργίες, εμείς ξεκινάμε να υπολογίζουμε τις…επόμενες αργίες που θα έχουμε μέσα στο 2014.

Η αλήθεια είναι ότι οι αργίες είναι η χαρά του κάθε εργαζόμενου, του μαθητή, του φοιτητή, με απλά λόγια εκατομμυρίων ανθρώπων. Για να ξέρετε λοιπόν από νωρίς (ίσως και πάρα πολύ νωρίς, εδώ που τα λέμε) τι μας επιφυλάσσει το 2014, πάρτε χαρτί και στυλό και ξεκινήστε να υπολογίζετε τις…επόμενες μέρες άδειας που θα πάρετε.
Αρχίζουμε στις 3 Μαρτίου που είναι Καθαρά Δευτέρα για το πρώτο μετά των Φώτων επίσημο τριήμερο. Ακολουθεί η 25η Μαρτίου που για το 2014, «πέφτει» ημέρα Τρίτη και χαλάει λίγο τα πράγματα.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Le Soir: Η Αθήνα στο τιμόνι της Ευρώπης

FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
Υπό τον τίτλο  «Η Αθήνα στο τιμόνι της Ευρώπης» η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να επαναβεβαιώσει τη νομιμοποίηση της.
«Πάντα υπό διεθνή βοήθεια η Ελλάδα θα καθοδηγήσει το έργο των Συμβουλίων των Ευρωπαίων Υπουργών για έξι μήνες» αναφέρει η βελγική εφημερίδα και προσθέτει ότι η Αθήνα τόσο ως οδηγός όσο και ως αιτούσα βοήθεια για τη μείωση του χρέους, θα πρέπει να κάνει λεπτούς ελιγμούς.
Ακόμη η εφημερίδα αναφέρεται και στην πρόσφατη  επίθεση με καλάσνικοφ στην οικία του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, σχολιάζοντας ότι αυτό αυξάνει την ένταση. Ωστόσο επικαλείται τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις του εκπροσώπου της Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ένα περιστατικό που θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, τονίζοντας παράλληλα ότι η αντίδραση της Ελλάδας υπήρξε υποδειγματική.