Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Απόφαση - βόμβα: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους δικαστικούς

ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ

Απόφαση - βόμβα: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους δικαστικούς

«Βόμβα» για τα κρατικά ταμεία αποτελεί η προκλητική απόφαση που εξέδωσε το Μισθοδικείο το οποίο από τη μια έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των δικαστικών και από την άλλη αναγνωρίζει και αφορολόγητο στις αποδοχές τους, όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι το Μισθοδικείο απαρτίζεται από 3 δικαστές, 3 καθηγητές ΑΕΙ και 3 δικηγόρους, ουσιαστικά δηλαδή δικαστές αποφασίζουν για τις αποδοχές τους.
Το Μισθοδικείο έκρινε αντισυνταγματική την τελευταία μνημονιακή περικοπή των αποδοχών τους (20% έως 25%) που επιβλήθηκε αναδρομικά από τον Αύγουστο 2012, ενώ παράλληλα αναγνώρισε το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών τους, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές, αφού το Σύνταγμα επιβάλλει την ισοτιμία ανάμεσα στις τρεις κρατικές λειτουργίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική).
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων και αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αναδρομικά για τους τελευταίους 16 μήνες, ανάβοντας ταυτόχρονα «πράσινο φως» για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (με έκπτωση του 25% από το φορολογητέο εισόδημα) που στην πράξη οδηγεί σε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Πώς το αυτοκίνητο έγινε... ακίνητο

Ποιόν θα μαυρίσει αυτός στις εκλογές ???????



της Μάρως Τσαντήλα
Δυσβάσταχτο έγινε το κόστος συντήρησης του ΙΧ. Πώς «φορτώθηκε» κάθε είδους φόρους και επιβαρύνσεις. Τι δείχνει η σύγκριση με το 2008 για τα βασικά έξοδα. Κατατέθηκαν 1,38 εκατ. πινακίδες οχημάτων στα χρόνια της κρίσης.

Σε εφιάλτη στο δρόμο με τους…  φόρους έχει εξελιχθεί πλέον για τους Ελληνες και η ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Το Ι.Χ., μια από τις μεγάλες αγάπες των κατοίκων αυτής της χώρας, αποτέλεσε εύκολο στόχο στο πλαίσιο του  αέναου φοροεισπρακτικού σαφάρι των τελευταίων ετών. Οι επιβαρύνσεις τεράστιες και αφορούν τόσο την κατοχή, όσο και στην χρήση του αυτοκινήτου.
Τέλη, καύσιμα, διόδια, φόρος πολυτελείας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία πενταετία της κρίσης. Το κόστος για τον ιδιοκτήτη ενός μέσου οχήματος 1.600 κυβικών υπολογίζεται ότι το 2013 είναι αυξημένο κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο το 2008.
Από την άλλη πλευρά, για έναν κάτοχο ΙΧ 2.000 κυβικών το κόστος φέτος είναιαυξημένο κατά 68% σε σχέση με μια πέντε χρόνια νωρίτερα. Φυσικά κανείς δεν ξεχνάει τις μειώσεις των μισθών που έχουν υποστεί οι πολίτες στο διάστημα αυτό. 
Η κατοχή και χρήση αυτοκινήτων στη χώρα μας είναι πλέον υπόθεση για έχοντες αφού ο ιδιοκτήτης πρέπει να βάλει πολύ βαθιά στο χέρι στην τσέπη, πολύ πριν γυρίσει το κλειδί της μηχανής για να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού και ασφάλεια. 
Από την στιγμή που το αυτοκίνητο θα πάρει μπρος, η τσέπη του οδηγού θα αναστενάξει από τις  αυξημένες, μεταξύ των ακριβότερων στην Ευρώπη, τιμές των καυσίμων και τα διόδια.
Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε κατάρρευση την αγορά καινούργιων αυτοκινήτου, η οποία σε μια μόλις πενταετία καταγράφει απώλειες που προσεγγίζουν σωρρευτικά σε ποσοστό το 90%.  

Συνωστισμός στις εφορίες για κατάθεση πινακίδων

Οι μεγάλες επιβαρύνσεις έχουν επίσης ως αποτέλεσμα αρκετοί πλέον να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα δυσβάσταχτα χαράτσια που συνοδεύουν το αυτοκίνητο. Ετσι, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, χιλιάδες πολίτες συνωστίζονται στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες. Κάποιοι, όπως ο Μιχάλης Λιάπης επιλέγουν άλλες λύσεις... 
Από το 2009 και ως τις αρχές του μήνα είχαν κατατεθεί στις εφορίες όλης της χώρας οι πινακίδες 1.377.212 οχημάτων εκ των οποίων το 1.222.262 ήταν επιβατικά ΙΧ. Ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ έως αύριο, κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να προστεθούν ακόμα και 400.000... 

Ηλεκτροσόκ για συνδικαλιστή της ΔΕΗ. Βρέθηκαν 2 οφσόρ στην Κύπρο

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Ηλεκτροσόκ για συνδικαλιστή της ΔΕΗ. Βρέθηκαν 2 οφσόρ στην Κύπρο

Νέα κερηκτική τροπή παίρνει η υπόθεση του συνδικαλιστή της ΔΕΗ Ρίζου Ρίζου. Οπως αποκαλύπτει το "Εθνος της Κυριακής" νέα ευρήματα... υψηλής τάσης, σε λογαριασμούς οffshore στην Κύπρο, «φορτίζουν» το ήδη βαρύ κατηγορητήριο για τον συνδικαλιστή της ΔΕΗ Ρίζο Ρίζο.

Εκτός από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, που αντιμετωπίζει και επισύρουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη, ο κ. Ρίζος είναι πια κατηγορούμενος και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς βρέθηκαν 750.547,84 ευρώ.
Στην ίδια υπόθεση φέρονται εμπλεκόμενες και οι δύο κόρες του, Χριστιάνα και Ιωάννα, που εμφανίζονται ως συμμέτοχοι της υπεράκτιας εταιρείας.
Τα αδικήματα σε βάρος του συνδικαλιστή της ΔΕΗ αφορούσαν μέχρι τώρα τις «χορηγίες» της επιχείρησης προς τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό, την πολυτελή φιλοξενία ξένων συναδέλφων τους και άλλα, που φέρονται ότι ζημίωσαν την επιχείρηση με το ποσόν του 1.160.470,40.

Ο φετινός Νοέμβριος ο πιο ζεστός στην ιστορία


Για  τον λόγο αυτό δεν πέσαν και τα φύλα (ούτε τον Δεκέμβρη).

Στην Ελλάδα έκανε μάλλον κρύο, αλλά ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός Νοέμβριος των τελευταίων 134 ετών, δηλαδή από το 1880 που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά μετεωρολογικά αρχεία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες διευκρίνισαν ότι πρόκειται για τη μέση θερμοκρασία ξηράς και θάλασσας στη Γη, συνεπώς σε κάποιες περιοχές ο φετινός Νοέμβριος ήταν ιδιαίτερα κρύος. Έτσι, λόγω των θερμοκρασιακών διακυμάνσεων στον πλανήτη, ο Νοέμβριος του 2013 ήταν πιο ζεστός από το συνηθισμένο ιδίως στη Ρωσία, την Ινδία και τον Ειρηνικό ωκεανό, ενώ ήταν πιο κρύος από ό,τι συνήθως σε τμήματα της Αυστραλίας και της Βόρειας Αμερικής.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού βασιλιά του τάφου ΙΙ της Βεργίνας

Απάντηση στη θεωρία του καθ.Αρχαιολογίας Μαν.Ανδρόνικου και του Βρετανού καθ.Ανατομίας J.Musgrave σχετικά με την ταυτότητα του νεκρού βασιλιά του τάφου ΙΙ της Βεργίνας
Του Τριαντ.Δ.Παπαζώη
Ιστορ.Ερευνητή
Με την υπόψη θεωρία, η οποία δημοσιεύτηκε στον Ελληνικό και ξένο τύπο και μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ (Σεπτ. 2010), ο Dr. Musgrave επιβεβαιώνει την ίδια θεωρία του καθ. Αρχαιολογίας Μ. Ανδρόνικου για την ταυτότητα του ίδιου νεκρού που ανακάλυψε στις ανασκαφές του το 1997-80 στη Βεργίνας.
Δεν είμαι Αρχαιολόγος. Είμαι Ιστορικός Ερευνητής και αρκετά χρόνια τώρα ασχολούμαι ερευνητικά και συγγραφικά με την ταυτότητα των νεκρών στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας.
Έγραψα δυο σχετικά βιβλία (1993 και 2001) και από το 2000 μέχρι τώρα σειρά άρθρων και μελετών μου κυρίως με το παραπάνω θέμα, έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ» του Ιδρύματος Μελετών Χρ.Λαμπράκη.
Με την εμπειρία αυτή θα προσπαθήσω να παρουσιάσω παρακάτω για το επίμαχο αυτό θέμα, πληροφορίες των αρχαίων Ελληνικών και νεότερων πηγών οι οποίες περιληπτικά έχουν ως εξής:
  • Το 274/273 π.Χ. όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Αντίγονος Γονατάς, ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος εισέβαλε αιφνιδιαστικά στη Μακεδονία και μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος της.
  • Όταν τα στρατεύματα του Πύρρου έφτασαν στις αρχαίες Αιγές (Βεργίνα), όπου υπήρχε το βασιλικό Νεκροταφείο, «εσύλησαν όλους («άπαντας») τους τάφους, διασκόρπισαν τα οστά όλων των βασιλέων και αφαίρεσαν όλα τα κτερίσματα», «τα οποία ο Πύρρος δώρισε στη συνέχεια στο Ναό της Ιωνίδας Αθηνάς παρά τη Λάρισα και στο Ναό του Διός στη Δωδώνη» .
  • Ο Πύρρος για την ολοκλήρωση του καταστροφικού του έργου, εγκατέστησε στις Αιγές Φρουρά μισθοφόρων Γαλατών, η οποία παρέμεινε εκεί μέχρι τον επόμενο χρόνο, οπότε και απελευθερώθηκε η Μακεδονία από τους εισβολείς.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Οι ηλιακές πόλεις των αρχαίων Ελλήνων


Τυπικό αρχαιοελληνικό σπίτι προσανατολισμένο στον άξονα Βορρά-Νότου, με την είσοδο και τα κύρια δωμάτια στραμμένα στο Νότο για καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.
Αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι στην αρχαία Ελλάδα ακολουθούσαν τις συμβουλές του Σωκράτη στο σχεδιασμό σπιτιών και πόλεων με βάση την παθητική ηλιακή αρχιτεκτονική.
ΠΟΤΕ στην ανθρώπινη ιστορία δεν ..
υπήρξε ένα τόσο διαπρεπές και εξέχον μέλος της κοινωνίας που να υποστήριξε τόσο θερμά την ηλιακή αρχιτεκτονική από τον Σωκράτη.
Ο κορυφαίος φιλόσοφος ένιωθε τόσο έντονα την αναγκαιότητα οικοδόμησης πόλεων και κατοικιών σύμφωνα με τον ήλιο, ώστε σκέφτηκε να δημιουργήσει μια τάξη για να διδάξει στους μαθητές του τα μυστικά της ηλιακής αρχιτεκτονικής.
Αυτό αναφέρεται στο ενδιαφέρον βιβλίο του Τζον Περλίν “Let It Shine: The 6000-Year Story of Solar Energy”, στο οποίο ο συγγραφέας παραθέτει αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία για να δείξει ότι από τη Νεολιθική ακόμη εποχή τα σπίτια χτίζονταν με τέτοιο τρόπο ώστε να συλλαμβάνουν το φως του ήλιου τον χειμώνα.
Στο βιβλίο υπάρχουν μερικά εντυπωσιακά στοιχεία: όχι μόνο τώρα, αλλά τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες – παλιά για να εστιάσουν το ηλιακό φως και να ανάψουν φωτιά, κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης για να συγκολλήσουν μέταλλα και κατά τον δέκατο ένατο αιώνα για να κινήσουν ατμομηχανές· η βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων άρχισε να αναπτύσσεται στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ από τη δεκαετία του 1870, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί είχαν ήδη βρει τρόπους και μέσα που μετέτρεπαν την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Γιώργος Αδαμίδης για την πώληση του ΑΔΜΗΕ



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ Π.Σ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ: Σχέδιο Νόμου για την πώληση του ΑΔΜΗΕ και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (Μικρή ΔΕΗ – μετοχοποίηση του 17%)Ιστορική Αναδρομή
Το "ηλεκτρικό" φθάνει στην Ελλάδα το 1889 και η πρώτη μονάδα παραγωγής Η/Ρ κατασκευάζεται στην Αθήνα.

Δέκα χρόνια αργότερα οι πολυεθνικές εταιρίες ηλεκτρισμού κάνουν την εμφάνισή του και μέχρι το 1929 θα ηλεκτροδοτηθούν 250 πόλεις με πληθυσμό πάνω από 5.000 κατοίκους. 
Στις πιο απόμακρες περιοχές, που ήταν ασύμφορο για τις μεγάλες εταιρίες να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, την ηλεκτροδότηση αναλαμβάνουν ιδιώτες ή δημοτικές και κοινοτικές αρχές κατασκευάζοντας μικρά εργοστάσια. 
Το 1950 υπήρχαν στη Ελλάδα περί τις 400 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούσαν ήταν το πετρέλαιο και ο γαιάνθρακας που φυσικά εισάγονταν από το εξωτερικό. 
Η κατάτμηση αυτή της παραγωγής, σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα καύσιμα, εξωθούσε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη (τριπλάσιες ή και πενταπλάσιες τιμές απ' αυτές που ίσχυαν στις Ευρωπαϊκές χώρες).
Για να εξαπλωθεί, λοιπόν, η ηλεκτρική ενέργεια ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα και για να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά τόσο στη βιομηχανία όσο και στην ύπαιθρο, έπρεπε να υπάρξουν οι εξής προϋποθέσεις: 
Αξιοποίηση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πόρων, που απαιτούσε όμως τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από τους μεμονωμένους βιομηχάνους παραγωγής ενέργειας. 
Ενοποίηση της παραγωγής σε ενιαίο διασυνδεδεμένο δίκτυο, ώστε τα φορτία να επιμερίζονται σε εθνική κλίμακα. 
Ύπαρξη ενιαίου φορέα που θα επέτρεπε τον επιμερισμό του κόστους ανάμεσα στις κερδοφόρες και ζημιογόνες περιοχές. 
Προϋποθέσεις, που η ιστορία αποδεικνύει ότι μόνο ΔΕΗ μπορούσε και μπορεί να καλύπτει.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Το "ντόμινο" θα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη


Η Θεσσαλονίκη που πνίγεται στην αιθαλομίχλη, στην ανεργία, στον οικονομικό αφανισμό, με ζημιές μέχρι 94% σε παραγωγικές επιχειρήσεις και ανυπολόγιστες ζημιές στο 60% και άνω των εμπορικών επιχειρήσεων, δείχνει να είναι το πρώτο καζάνι που θα σκάσει από εκείνα που ήδη βράζουν και κάνουν και τον Economist να κατατάσσει την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις ρίσκου για κοινωνικές αναταραχές μέσα στο 2014.

Θα χαρακτήριζα πρώτος εγώ ως λαϊκίστικη κινδυνολογία την εισαγωγή στο σημερινό μου σημείωμα αν δεν υπήρχαν ορατά στοιχεία.

Αν δεν είχαν γίνει προειδοποιήσεις από τα πλέον υπεύθυνα χείλη των παραγωγικών τάξεων της Θεσσαλονίκης.

Και στην Θεσσαλονίκη που δεν θα καταπιεί εύκολα τον αφανισμό της έχουν ήδη μαζευτεί πολλά που ξεκινούν από τις αιματηρές (ας τις πούμε) «ανακατατάξεις» της ευρύτατης (μέχρι και την δεκαετία του 1990) παραγωγικής της βάσης τόσο στην βαριά βιομηχανία όσο και στην μεσαία (χημικά, επεξεργασία πετρελαίου, τρόφιμα και πρώτες ύλες, βοηθητικές ύλες, εξαγώγιμα προϊόντα και συναφείς κλάδοι).

Όλα αυτά δε προστίθενται στα οικονομικά και επιχειρηματικά αποτελέσματα της συμπρωτεύουσας μέσα στο 2013. Να τι λένε οι ίδιοι οι επιχειρηματίες .

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Εκστρατεία με τίτλο "Η Ελλάδα δικαιούται Α+" ξεκινάει η Japonica



Ανοιχτή επιστολή σε διεθνή ΜΜΕ και φορείς χάραξης πολιτικής σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον απέστειλε η επενδυτική εταιρεία Japonica, στο πλαίσιο εκστρατείας που ξεκίνησε με τίτλο «Η Ελλάδα δικαιούται αξιολόγηση Α+».

Η επιστολή χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αποτελεί αδιάψευστο γεγονός πως η Ελλάδα έχει καταφέρει μια ιστορική δημοσιονομική ανάκαμψη. Και σημειώνει πως τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει και πέρα από την τρέχουσα παράλογη και αναχρονιστική λογιστική που συσκοτίζει το γεγονός πως η χώρα αξίζει αξιολόγηση «Α+» και απόδοση ομολόγων κάτω του 5%.

Όπως τονίζει, τώρα είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η λογιστική είναι το μεγαλύτερο και το πιο εύκολο να προσπεραστεί εμπόδιο για να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξη.

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Συναγερμός: «Τρομοκράτες» δηλητηρίασαν αναψυκτικά;

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

 Ανακαλούνται Coca Cola και Nestea

Συναγερμός: «Τρομοκράτες» δηλητηρίασαν αναψυκτικά; Ανακαλούνται Coca Cola και Nestea
Στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει περιέλθει περίεργη προκήρυξη τρομοκρατικής ομάδας που εστάλη χθες Δευτέρα σε ενημερωτική ιστοσελίδα και σε εφημερίδα, μαζί με δύο φιάλες αναψυκτικού της Coca Cola που περιείχαν υδροχλωρικό οξύ.
Οπως ανακοινώθηκε την Τρίτη από την αστυνομία, οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής διενεργούν προανάκριση για την υπόθεση που αφορά προϊόντα Coca Cola και Nestea, ενώ παράλληλα έχουν ειδοποιηθεί τόσο οι εν λόγω εταιρείες, όσο και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για να προβούν στις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.
Η προκήρυξη εστάλη μέσω ταχυδρομείου στην ιστοσελίδα zougla.gr μέσα σε δέμα που περιείχε δύο USB stick και δύο πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού Coca Cola των 500 ml.
Από την ανάλυση που έγινε σε ειδικό πιστοποιημένο εργαστήριο, προέκυψε ότι ποσότητα υδροχλωρικού οξέως εμπεριέχεται στην πλαστική φιάλη του αναψυκτικού.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε



ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ: Προσωρινός Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας

Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. - ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., τα μέλη της οποίας αποτελούν θυγατρικές της, ανακηρύχθηκε Προσωρινός Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) αναφορικά με το έργο «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ΣΔΙΤ» (εφεξής το «Έργο») συνέχεια της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε υπ' αριθμόν 1/172/2013 (ΑΔΑ: ΒΛΓ10ΞΦ4-6Ψ3).
Το Έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες θα αποτελούνται από:
• Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως.
• Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
• 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) εκ των οποίων 9 υφιστάμενοι και 1 (ο ΣΜΑ Κοζάνης) αποτελεί νέα υποδομή στο πλαίσιο του Έργου.
Σημειώνεται πως το έργο περιλαμβάνει την τεχνολογική εφαρμογή της αερόβιας επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των Συμβατικών Αποβλήτων, η οποία θα αναληφθεί από τη διεθνώς αναγνωρισμένη γερμανική εταιρεία Herhof GmbH, πάροχο τεχνολογιών αιχμής αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων με κατατεθειμένες πατέντες προστατευόμενες από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, η οποία και αποτελεί 100% θυγατρική της εταιρείας της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση πινακίδων




Η κατάθεση των πινακίδων γίνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.  Μαζί σας θα πρέπει να έχετε τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

♦ Την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
♦ Τις πινακίδες κυκλοφορίας
♦ Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην εφορία. Καλό είναι να έχετε μαζί και ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
♦ Aντίγραφο του εντύπου Ε9. Για να θέσετε το ΙΧ σας σε ακινησία, πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσετε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομίσει\υε μια βεβαίωση ότι σας έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο.
♦ Το αποδεικτικό ότι έχουν πληρωθεί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.

Ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ η Ραχήλ Μακρή






Την ανεξαρτητοποίηση της από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ανακοίνωσε πριν από λίγο η βουλευτής Ραχήλ Μακρή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής εξέφρασε έντονη δυσφορία καθώς θεωρεί ότι το κόμμα της δίνει δεύτερο ρόλο στις συζητήσεις των νομοσχεδίων στο κοινοβούλιο.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι δεν υπέγραψε την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για ονομαστική ψηφοφορία στον φόρο ακινήτων και επέλεξε να καθίσει στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιστολή βρίσκεται στα χέρια του Π.Καμμένου ο οποίος θα πρέπει στη συνέχεια να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής.

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Τα επιστημονικά επιτεύγματα του 2013





Οι συντάκτες της επιθεώρησης Science επιλέγουν τις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς που φεύγει


Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου, δηλαδή η στρατολόγηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξουδετέρωση των όγκων, ανακηρύχθηκε από την επιθεώρηση «Science» τo σημαντικότερο επίτευγμα του 2013, «έτος καμπής» στον πόλεμο κατά του καρκίνου. Το κορυφαίο περιοδικό εξηγεί το σκεπτικό του και παρουσιάζει μια λίστα εννέα ακόμα σημαντικών εξελίξεων, από την κατανόηση της χρησιμότητας του ύπνου μέχρι τον διάφανο εγκέφαλο.

Νέα στρατηγική

«Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου κέρδισε την πρώτη θέση επειδή αλλάζει τον τρόπο σκέψης των ερευνητών για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος» αναφέρει η επιθεώρηση στο αφιέρωμα Breakthrough of the Year.

Εφέτος, τρεις προσεγγίσεις κατά του καρκίνου, οι οποίες βασίστηκαν σε ανακαλύψεις τη δεκαετία του 1980 και 1990, απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους σε ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών στους οποίους δοκιμάστηκαν.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Δεν παλεύεται, σύντροφοι! Πηγή:www.capital.gr



Στρατιές υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και στο περιθώριο, επειδή αστείοι πολιτευτές προστάτευσαν τους ψηφοφόρους τους που διόρισαν στο δημόσιο. Την ώρα που συμπολίτες μας ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν λίγο φαγητό, το ελληνικό δημόσιο σπαταλάει πόρους σε νέες προσλήψεις και σε αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων!

Σας δίδουμε ολόκληρη την δήλωση που έκανε ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5. Στη διοίκηση της Μένης Μαλλιώρη στον ΟΚΑΝΑ έφθανε ένας υπάλληλος να παίρνει 2.500-3.000 ευρώ! Κι έπειτα υπάρχουμε ακόμη ορισμένοι αφελείς που νομίζουμε ότι υπάρχει ελπίδα. Δεν παλεύεται, σύντροφοι. Δεν μπορεί να νικηθεί αυτό το τέρας της βλακείας που έχει κατακτήσει την χώρα εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε αναλυτικά την δήλωση του κ. Ρακιντζή και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα της κρίσης:

«Υπάρχουν τέσσερις εκθέσεις: διαχειριστική, οικονομική, φαρμάκων, λειτουργίας και περιφερειακή. Βρήκαμε αρκετές δυσλειτουργίες και οικονομική ζημία, έργα που δεν είχαν εκπληρωθεί, κονδύλια που πήγαιναν αλλού. Τα πορίσματα τα έστειλα στον εισαγγελέα και ζήτησα την ποινική δίωξη των προηγουμένων της κυρίας Μαλλιώρη διοικήσεων, διότι ήταν για τις διοικήσεις 2007-2009 και το πρώτο μισό του 2010. Ζήτησα, δηλαδή, να ασκηθεί δίωξη κατά των μελών της διοίκησης (του ΟΚΑΝΑ) και της ΔΕΠΑΝΟΜ. Έχω ζητήσει και έρευνα για τη διοίκηση της κυρίας Μαλλιώρη, πριν τις καταγγελίες του υπουργείου, να γίνει έλεγχος οικονομικός και το πόρισμα θα είναι έτοιμο πριν τα Χριστούγεννα. Διέταξα τον έλεγχο, διότι οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ πήραν αύξηση έως και 182% επί κυρίας Μαλλιώρη, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να συμμορφωθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Έφτανε, ας πούμε, ένας απλός υπάλληλος να παίρνει 2.500-3.000 ευρώ. Και εγώ πάω έτσι... Υπήρχαν και κονδύλια άλλα, όπως λογαριασμοί τηλεφώνων, υπερωρίες που δεν μπορούν να ελεγχθούν εδώ και δύο χρόνια, αν πήγαν κάποιοι εκτός έδρας για μεταφορικά κτλ. Είναι πολύ μεγάλα τα κονδύλια και βάσει της έκθεσής μου, έγινε καταλογισμός από το ΓΛΚ και ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα επιπλέον του βασικού μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, αλλά πέρασε ένας νόμος πριν από τρεις-τέσσερις μήνες που τα νομιμοποίησε. Είπε «καλώς από εδώ και πέρα, αλλά να μην αναζητηθούν τα χρήματα αυτά». Με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να πληρώνονται, διότι τα νομιμοποίησε η κυβέρνηση μέχρι την έκθεσή μου και από τότε σταμάτησαν να πληρώνονται, διότι έτσι δόθηκε και η εντολή για έλεγχο».

Καταλάβατε; Η εκλεκτή κομματάρχης του ΠΑΣΟΚ άρχισε να μοιράζει αυξήσεις μισθών λες και ήταν στην εταιρεία του πατέρα της. Κι ήρθε στην συνέχεια η κυβέρνηση που διαπραγματεύεται και ξανά-διαπραγματεύεται με την τρόικα για να καλύψει τις αυξήσεις μαμούθ! Πότε; Την εποχή της κρίσης. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν ένα μεροκάματο, η κυρία πρόεδρος μοίραζε αυξήσεις χιλιάδων ευρώ.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Kινητοποιήσεις Αγροτών στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου

kinitopoiiseis.Σε κινητοποιήσεις στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου προσανατολίζονται οι αγρότες, που πραγματοποίησαν πανελλαδική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
..Αν και, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝ Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η μορφή των κινητοποιήσεων αυτών, είναι ορατό το ενδεχόμενο τα αγροτικά μηχανήματα να βρεθούν για άλλη μία φορά στους δρόμους.
..Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των μπλόκων του περασμένου Φεβρουαρίου, με σκοπό το συντονισμό δράσης, καθώς, όπως υποστήριξε ο κ. Μπούτας, τα προβλήματα των αγροτών, αντί να επιλυθούν όπως τους είχαν υποσχεθεί, οξύνθηκαν.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Αρκτική: Ανάκαμψη των θαλάσσιων πάγων δείχνουν οι δορυφόροι


Ανάκαμψη της έκτασης των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική, φέτος το καλοκαίρι, δείχνουν τα τελευταία δεδομένα από την αποστολή Cryosat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Επιστήμονες δήλωσαν ότι τόσο η έκταση όσο και ο όγκος του πάγου έχουν αυξηθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2012.
Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2013, όταν ο θαλάσσιος πάγος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα ολόκληρης της χρονιάς, ο όγκος του πάγου υπολογίστηκε σε 9.000 κυβικά χιλιόμετρα. Ένα χρόνο νωρίτερα ήταν μόλις 6.000 κυβικά χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι σε ποσοστό 90% η αύξηση οφείλεται στην ανάπτυξη του λεγόμενου πολυετούς πάγου, δηλαδή του θαλάσσιου πάγου που δεν λιώνει για τουλάχιστον ένα καλοκαίρι.
«Ο πολυετής πάγος πιστεύεται σε γενικές γραμμές πως είναι κάτι καλό, αφού σημαίνει ότι ο όγκος πάγου είναι παλιότερος, παχύτερος και πιο ανθεκτικός», εξήγησε ο καθηγητής Άντι Σέπερντ από το Κέντρο Πολικών Παρατηρήσεων και Μοντέλων του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου. «Η ανάπτυξη πολυετούς πάγου δείχνει ότι η τήξη φέτος το καλοκαίρι ήταν σχετικά ήπια ή ότι η χιονόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη.»

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ανακάλυψη δεύτερου «κρυμμένου» κώδικα μέσα στο DNA από έλληνα επιστήμονα


Έναν δεύτερο γενετικό κώδικα μέσα στο DNA βρήκαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον έλληνα καθηγητή γενετικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, Γιάννη Σταματογιαννόπουλο.  
O κώδικας αυτός περιέχει πρόσθετες πληροφορίες που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες «διαβάζουν» τον κανονικό κώδικα του DNA και εξηγούν τις μεταλλάξεις του από άποψη υγείας. Έτσι η ανακάλυψη μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για τη διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών.
Από τότε που αποκωδικοποιήθηκε για πρώτη φορά ο γενετικός κώδικας στη δεκαετία του ΄60, οι βιολόγοι υπέθεσαν ότι αυτός χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για να καθοδηγεί τη δημιουργία των πρωτεϊνών. Όμως η ομάδα του Σταματογιαννόπουλου ανακάλυψε πως το γονιδίωμα χρησιμοποιεί τον γενετικό κώδικα για να «γράψει» δύο διαφορετικές «γλώσσες» βιολογικού προγραμματισμού.
Η μία κωδικοποιεί και κατευθύνει τις πρωτεΐνες και η άλλη καθοδηγεί το κύτταρο σχετικά με το πώς τα γονίδια θα ελέγχονται. Η μια «γλώσσα» είναι «γραμμένη» πάνω στην άλλη και γι' αυτό ο δεύτερος κώδικας είχε παραμείνει για τόσο καιρό κρυφός.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Handelsblatt: Καταστροφική λιτότητα στην Ελλάδα


«Η σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα έχει καταστροφικές συνέπειες», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Όταν στην Ελλάδα σβήνουν τα φώτα».
Η οικονομική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η ΔΕΗ ΔΕΗ-1,30% κόβει το ρεύμα σε πολλά νοικοκυριά επειδή αυτά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς. «Κάθονται στα σκοτεινά και εντείνεται ο φόβος ενόψει ενός κρύου χειμώνα», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Το ρεπορτάζ ξεκινά με τον πρόσφατο θάνατο από αναθυμιάσεις της 13χρονης Σάρας, το σπίτι της οποίας δεν είχε ρεύμα εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών. Αναφέρονται και άλλες τραγωδίες για τους ίδιους λόγους σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Η Ελλάδα, κατά τον έκτο χρόνο της κρίσης: η σκληρή λιτότητα, στην οποία κινείται η χώρα εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από τους διεθνείς δανειστές της, έχει οδηγήσει από το 2009 τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος κατά 38%», παρατηρεί η Handelsblatt, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει αγγίξει το 28%.
3,8 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Δοκιμάζουμε το «αέρινο» iPad Air

To βελτιωμένο ντιζάιν, οι καλύτερες επιδόσεις και το δωρεάν λογισμικό είναι η «απάντηση» της Apple στα ανταγωνιστικά tablet.




Αναβαθμισμένο στις πιο βασικές τεχνικές προδιαγραφές είναι το νέο iPad Air, η τελευταία πρόταση της Apple στην κατηγορία των «μεγάλων» tablet, που από τις αρχές Νοεμβρίου δίνει το «παρών» και στη χώρα μας. Καθώς υπάρχουν πλέον αρκετά αξιόλογα μοντέλα άλλων κατασκευαστών στην αγορά, η Apple κάνει την «αντεπίθεσή» με το iPad Air, το οποίο δύσκολα θα αφήσει ανικανοποίητο και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Ακόμη καλύτερα, η αμερικανική εταιρεία φρόντισε να κρατήσει την τιμή του στα ίδια επίπεδα με τον ανταγωνισμό, με συνέπεια η βασική του έκδοση να κοστίζει από 509 ευρώ στην Ελλάδα.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ (Δ.Ε.Υ.Α.Ε.)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Εορδαίας (Δ.Ε.Υ.Α.Ε.), ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ την μεθοδευόμενη προσπάθεια κατάργησης των Επιχειρήσεων Κοινωφελούς χαρακτήρα Ύδρευσης – Αποχέτευσης και Τηλεθέρμανσης με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση αυτών. Η επιχειρούμενη κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης  θα είναι καταστροφική για τους πολίτες, διότι θα αυξηθεί υπέρογκα η τιμή ύδατος όπως συνέβη σε όλες  τις χώρες που ιδιωτικοποιήθηκε η ύδρευση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Γαλλίας, που μειώθηκε η ποιότητα ύδατος και επταπλασιάστηκε η τιμή αυτού και σήμερα με νέα διάταξη νόμου κρατικοποιούνται και πάλι αυτές οι επιχειρήσεις.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις, που θέλουν να καταργήσουν, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ. Καλύπτουν με το παραπάνω τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες. Αυτή την στιγμή στη ΔΕΥΑΕ εκτελούνται πολλά έργα εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και των συστημάτων αποχέτευσης και Βιολογικών Καθαρισμών.
Και το σημαντικότερο, δεν μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους, δεν μιλάμε καν για δημοτικούς υπαλλήλους, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ έχουν συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου, έχουν προσληφθεί άπαντες πριν την εφαρμογή του ν.2527/97 (προσλήψεις με ΑΣΕΠ) και ουδεμία πρόσληψη έχει γίνει από το 1997 και μετά.
Εξάλλου δεν υφίσταται στη χώρα μας, αλλά ούτε και προβλέπεται, άλλος τρόπος πέρα από αυτό που ισχύει και υλοποιούν οι ΔΕΥΑ, διαχείρισης είτε του αποχετευτικού δικτύου με τους βιολογικούς καθαρισμούς, είτε της ασφαλούς υδροδότησης των πολιτών.
Καλούμε τον Δήμο Εορδαίας να αναλάβει προς τον σκοπό αυτό κάθε πρωτοβουλία προς την ανάδειξη του μεγάλου έργου που επιτελούν αλλά και των αξιόπιστων υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις για να πάψει πλέον να υφίσταται την απαξίωση και τον ακρωτηριασμό δομών και υπηρεσιών.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – ΤΟ ΝΕΡΟ – ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 142/2013 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Δ.Ε.Υ.Α.Ε.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΕ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

Η ασπιρίνη όπλο κατά του καρκίνου και της άνοιας

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ

Η ασπιρίνη όπλο κατά του καρκίνου και της άνοιας

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, της μεγαλύτερης του είδους της που έχει γίνει παγκοσμίως, δείχνουν ότι η ασπιρίνη δεν είναι ένα ισχυρό όπλο μόνο για ορισμένες μορφές καρκίνου αλλά και κατά της γεροντικής άνοιας.
Η μελέτη του ερευνητικού κέντρου Hobart Menzies Research κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά από έρευνα επί 15.000 Αυστραλών ηλικίας άνω των 70 ετών.
Στα άτομα αυτά δόθηκε ασπιρίνη για μεγάλο διάστημα και διαπιστώθηκε ότι εμποδίστηκε η εκδήλωση καρκίνου και άνοιας.
Ο καθηγητής Μαρκ Νέλσον είπε πως αν η ολοκλήρωση της μελέτης επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αυτά θα σημαίνει πως η ασπιρίνη, ένα φτηνό φάρμακο και χωρίς ιατρική συνταγή, θα αντιμετωπίσει σημαντικές παθήσεις «και αυτό θα είναι καλό και για την υγεία και για την οικονομία».
Ο καθηγητής Νέλσον παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πιθανές παρενέργειες από την μακρόχρονη κατανάλωση ασπιρίνης (π.χ. αιμορραγία στομάχου ή του εγκεφάλου).

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Πτολεμαΐδα: Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά σε τραγούδια που αγάπησαν

Ελένη Τσαλιγοπούλου & Μελίνα Κανά



Δύο από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες της γενιάς τους, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά, ετοίμασαν μια παράσταση με τραγούδια των σημαντικότερων τραγουδοποιών και συνθετών, που αγάπησαν αλλά δεν δισκογράφησαν ποτέ.
Πρόκειται για τραγούδια της Σμύρνης, ρεμπέτικα, λαϊκά, αλλά και παραδοσιακά, που παρουσιάζονται με μία υπέροχη μπάντα, τον Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου – κιθάρες, μαντολίνο,  τον Βαγγέλη Καλαμάρα – τύμπανα,  τον Αριστείδη Χατζησταύρου – κιθάρες, τον Χάρη Κελλάρη – κοντραμπάσο και τον Δημήτρη Μυστακίδη – μπουζούκι, τζουράς, λαούτο, κιθάρα.
Την εμφάνισή τους θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 10:30μ.μ. στο αμφιθέατρο Παντελίδη (3ο χλμ Πτολεμαΐδας – Φλώρινας), στην Πτολεμαΐδα. Είσοδος:10€.
Τηλέφωνα πληροφοριών και κρατήσεων 24630 53300 και 6980 773465.
Σημειώνεται ότι τα λεωφορεία του ξενοδοχείου μετά τις 9 θα κάνουν δωρεάν το δρομολόγιο μπροστά από την τράπεζα Πειραιώς.
Ελένη Τσαλιγοπούλου & Μελίνα Κανά


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση, με απαραίτητη τη χρήση ενεργού συνδέσμου. Διαβάστε περισσότερα http://e-ptolemeos.gr/?p=51949#ixzz2mQW6uDPv
Follow us: @eptolemeos on Twitter | ptolemeos.news on Facebook


Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Μίχαλος: Η στάση της τρόικας είναι εχθρική

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Μίχαλος: Η στάση της τρόικας είναι εχθρική

«Άκρως εχθρική» χαρακτήρισε τη στάση της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθηνών Κ. Μίχαλος, καλώντας τους δανειστές να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
«Από την δική μας πλευρά έχουμε κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Χάρη κυρίως στις θυσίες των Ελλήνων. Ήρθε η ώρα πλέον και οι εταίροι μας να αποδείξουν ότι είναι πραγματικοί εταίροι και όχι στυγνοί δανειστές. Ήρθε η ώρα να αποδείξουν ότι δεν είναι αφερέγγυοι. Ότι τηρούν και αυτοί τις δικές τους δεσμεύσεις, όπως τις τηρήσαμε εν πολλοίς και εμείς», ανέφερε ο κ. Μίχαλος από το βήμα του 24ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
«Δυστυχώς, όμως» πρόσθεσε, «η στάση τους είναι άκρως εχθρική προς τη χώρα μας. Και στις πράξεις και στα λόγια. Προκαλούν αντί να βοηθούν, αναζητούν προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος να αντιταχθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές»

Ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση των μελισσών

Το «More than Honey», στις 4 Δεκεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο


«Εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν από τον πλανήτη, η ανθρωπότητα θα έχει μόνο τέσσερα χρόνια ζωής ακόμα» είχε αναφέρει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Η συγκεκριμένη δήλωση του θεμελιωτή της θεωρίας της σχετικότητας - ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα - είναι το αντικείμενο του ντοκιμαντέρ, «More than Honey», του ελβετού υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη, Markus Imhoof.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 4 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ CineDoc, σε συνεργασία τις πρεσβείες της Αυστρίας και της Ελβετίας, καθώς και την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Σωματείων Ελλάδας.

Ένας συναρπαστικός, πολύπλοκο κόσμος, σε κρίση
Το «More than Honey» παρουσιάζει το φαινόμενο της μυστηριώδους μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών, αναλύοντας τη βιολογία και την κοινωνική συμπεριφορά των εντόμων, καθώς και της σύγχρονης εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο. Η συγκλονιστική μακρο-φωτογράφηση των μελισσών κατά την πτήση και μέσα στις κυψέλες τους αποκαλύπτει έναν συναρπαστικό, πολύπλοκο κόσμο σε κρίση. 

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Τι απέγιναν δύο από τα ισχυρότερα ελληνικά βιομηχανικά ονόματα




Από την ακμή των δεκαετιών του ΄60 και του ΄70, στην αφάνεια. Πως η eskimo, μέσω της f.g. europe, αναγκάστηκε να μεταφέρει την παραγωγή της σε Τουρκία και Σλοβενία για να επιβιώσει
Σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Καλλιθέας, εκεί όπου κάποτε λειτουργούσε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών της Ελλάδας, σήμερα δεσπόζει ένα τεράστιο σούπερ-μάρκετ, συμβολίζοντας, με την παρουσία του, όχι μόνο την πορεία της βιομηχανίας προς τον γκρεμό, αλλά και τη μετατροπή της παραγωγικής οικονομίας της χώρας σε οικονομία υπηρεσιών και εμπορίου.

Και, εάν το εργοστάσιο της Ιζόλα σήμερα στεγάζει μια υπεραγορά, η μονάδα του μεγάλου ανταγωνιστή της, της Eskimo, στη Μεταμόρφωση Αττικής, παραμένει εγκαταλελειμμένη, καθώς η παραγωγή προϊόντων του ιστορικού ελληνικού σήματος έχει μεταφερθεί σε Τουρκία και Σλοβενία.