Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Επιμήκυνσης το ανάγνωσμα

Γιάνης Βαρουφάκης

Η επιμήκυνση του χρέους που μαγειρεύεται για την Άνοιξη του 2014 (βλ. εδώ για τους λόγους) απειλεί τη χώρα με καθεστώς μόνιμης χρεο-δουλοπαροικίας. Αν απλά μας επιτρέψουν (όπως σχεδιάζουν) να αναβάλουμε την καταβολή των 26 δισ. που, σύμφωνα με το ισχύον Μνημόνιο, πρέπει να τους καταβάλουμε έως το τέλος του 2016, και επεκτείνουν τις αποπληρωμές μας για μερικές ακόμα δεκαετίες, οι πιθανότητες σταθεροποίησης (περί ανάπτυξης δεν πρέπει καν να μιλάμε) εκμηδενίζονται.
Το εκκολαπτόμενο σενάριο έχει ως εξής: Το «κενό» έως την Άνοιξη του 2014, το οποίο κατά τη δική μου εκτίμηση αγγίζει τα 10 δισ., θα «καλυφθεί» με έκδοση τραπεζογραμματίων και επιδρομή στο κονδύλι που απομένει από τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Κολλιτσίδες. Φυτά λαθρεπιβάτες ή φυτά εφευρέτες;

 (Από τον Μιχάλη Πολίτη) 
Μου έγινε κολλιτσίδα, λέμε για κάποιον ο οποίος μας γίνεται φορτικός. Στην πραγματικότητα με τον όρο κολλιτσίδα αναφερόμαστε στους καρπούς ορισμένων φυτών που χάρη στα περίτεχνα αγκάθια τους καταφέρνουν να γαντζώνονται στα ρούχα μας και να μην ξεκολλάνε από εκεί παρά μόνο μετά από αρκετή προσπάθεια και υπομονή.
Αφορμή γι' αυτό το αφιέρωμα μου έδωσε ένας περίπατος στη φύση, όπου ανακάλυψα επιστρέφοντας πως στα ρούχα μου φώλιαζαν πλήθος διαφορετικοί λαθρεπιβάτες! Πράγματι οι κολλιτσίδες είναι οι διασημότεροι στον κόσμο φυτικοί λαθρεπιβάτες. Στο εξωτερικό γι' αυτά τα φυτά υπάρχει ο όρος "Hitchhiker plants" που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει φυτά "ωτοστοπατζήδες", ωστόσο νομίζω ότι ο όρος λαθρεπιβάτες τους ταιριάζει καλύτερα. Εξ άλλου δεν νομίζω να κουβαλάει κανείς κολιτσίδες στα ρούχα του με τη θέλησή του, έτσι δεν είναι;

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Παπούλιας βραβεύει την ηρωική Αγγελική

ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΟΥ Π. ΦΥΣΣΑ

Ο Παπούλιας βραβεύει την ηρωική Αγγελική
Τη νεαρή αστυνομικό που συνέλαβε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα το βράδυ της περασμένης Τρίτης στο Κερατσίνι θα βραβεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Όπως έκανε χθες γνωστό, ο κ. Παπούλιας προτίθεται να καλέσει την επόμενη εβδομάδα την 24χρονη κοπέλα προκειμένου να την τιμήσει, «ώστε να προβάλλονται τα ωραία παραδείγματα».
Η ακαριαία αντίδρασή της, άλλωστε, έχει αγγίξει τις τελευταίες ημέρες το πανελλήνιο, καθώς η ίδια, παρά τη μικρή εμπειρία της στο Σώμα και ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι συνάδελφοί της καθυστερούσαν να επέμβουν, ακινητοποίησε τον Γιώργο Ρουπακιά και προχώρησε στη σύλληψή του πριν προλάβει να διαφύγει.
Σύμφωνα με το «Έθνος», στη συνέχεια εντόπισε το ματωμένο μαχαίρι που ο δράστης είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του και λίγο μετά επέστρεψε στον 34χρονο Παύλο, με τον οποίο παρέμεινε - προσπαθώντας να τον εμψυχώσει- μέχρι που εκείνος ξεψύχησε.

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

«Google Earth» για τον αρχαίο κόσμο


Από αρχαίες πηγές αντλεί δεδομένα το πρόγραμμα Pelagios 3, που αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον: πρόκειται για μία βάση δεδομένων/ εργαλείο αναζήτησης το οποίο πραγματεύεται τοποθεσίες και χάρτες από την αρχαιότητα μέχρι το 1492 – όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο Guardian, πρόκειται για ένα είδος «Google Maps» για τον αρχαίο κόσμο.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο «εξολοθρευτής» του Μονάχου

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΧΑΝΣ ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ


Ασπονδος φίλος της Ελλάδας ο οικονομολόγος και πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς Βέρνερ Ζιν, που μέχρι πρότινος έβαζε στοιχήματα ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ όντας θιασώτης της Grexit, χτύπησε και πάλι, αυτήν τη φορά συγκρίνοντας την Ελλάδα με τη Μογγολία.

Ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος του γερμανικού υπ. Οικονομικών Χανς Βέρνερ Ζιν
Ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος του γερμανικού υπ. Οικονομικών Χανς Βέρνερ Ζιν
Σε ένα αιχμηρό του άρθρο στην οικονομική επιθεώρηση Wirts-chaftswoche εντοπίζει πολλά κοινά μεταξύ των δύο χωρών: «Και οι δύο χώρες είναι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ δεν ανήκουν στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Και στις δύο επικρατεί το χάος. Στις πόλεις επικρατεί μία άγρια οικιστική ανάπτυξη, η οποία εξαιτίας της έλλειψης μιας λειτουργούσας πολεοδομίας παραπέμπει σε διεφθαρμένα συστήματα δημόσιας διοίκησης», αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Με εξαίρεση την αγροτική οικονομία, νέες θέσεις εργασίας προσφέρουν το κράτος, το εμπόριο και οι διεθνείς οργανισμοί», αναφέρει ο Χ. Β. Ζιν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι και στις δύο χώρες λείπει η μεταποιητική βιομηχανία. Επισημαίνει, επίσης, ότι η Μογγολία ζει από την εξαγωγή του ορυκτού της πλούτου, ενώ η Ελλάδα από την εξαγωγή των χρεογράφων της.

Με μαθηματικό τύπο και συντελεστές ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια

Τσατσάκης Γιάννης
Βάσει ενός μαθηματικού τύπου με βασικό συντελεστή 0,0015 ευρώ ανά τ.μ. ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα με τη χρήση, τη θέση, την καλλιέργεια, την πρόσοψη (ή μη) σε εθνική οδό κ.α. παράγοντες θα υπολογίζεται ο φόρος στα αγροτεμάχια, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνεται υπόψη τόσο η χρήση της γης όσο και το είδος της καλλιέργειας που "φιλοξενεί".Για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνεται υπόψη τόσο η χρήση της γης όσο και το είδος της καλλιέργειας που "φιλοξενεί".
Με βάση το συγκεκριμένο τύπο, ο ελάχιστος φόρος που προκύπτει για την αγροτική γη είναι, όπως είχαν γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ η Agrenda και το Agronews, τα 1,5 ευρώ το στρέμμα.

Από το κείμενο, πάντως, που έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών δεν προκύπτει διαχωρισμός μεταξύ γης που ανήκει κατ' επάγγελμα αγρότες και ετεροεπαγγελματίες. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, κάτι τέτοιο να γίνει στο τελικό κείμενο που έχει δοθεί προς διαβούλευση στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών, ίσως και ορών.
κατ' επάγγελμα αγροτών και ετερο 

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ελληνο-καναδική σύρραξη για την ελληνική φέτα

Οι παγκόσμιες πωλήσεις του επώνυμου προϊόντος ανέρχονται σε 2,5 δις. ευρώ


Φουντώνει η μάχη για την κατοχύρωση της ονομασίας φέτα από τους Ελληνες και εκτός των ευρωπαϊκών τειχών. Και μπορεί η θέση της ελληνικής πλευράς να είναι η παγκόσμια αναγνώριση του προϊόντος της, όμως αυτό δεν είναι κάτι που το επιθυμούν Αμερικανοί και Καναδοί. Οι τελευταίοι παράγουν τεράστιες ποσότητες από λευκό τυρί που όμως δεν είναι φέτα, καθώς παρασκευάζεται από αγελαδινό τυρί και όχι από αιγοπρόβειο (όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία).
Οι παγκόσμιες πωλήσεις φέτας (ή τύπου φέτας) φθάνει τους 600.000 τόνους περίπου που αποτιμώνται περί τα 2,5 δισ. ευρώ (με τιμή λιανικής  4,5 ευρώ). Παράγοντας από τον γαλακτοκομικό κλάδο υποστηρίζει ότι πολλοί δύσκολα οι Ελληνες θα κερδίσουν την «παρτίδα της ονομασίας» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι εκεί εταιρείες δεν μπορούν ακόμη να χωνέψουν το «φιάσκο» που έπαθαν με το ελληνικό γιαούρτι (με την Φάγε να αποσπά συνεχώς μερίδια από τις τοπικές βιομηχανίες).

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Το πορτοκαλί...πουλί!!!!!!!!!!!



Ένας τύπος πηγαίνει στο γιατρό.
- Γιατρέ, πρέπει να με βοηθήσεις. Το ...πουλί μου είναι πορτοκαλί!
Ο γιατρός το σκέφτεται λίγο και του ζητάει να κατεβάσει το παντελόνι του για να ελέγξει. Πράγματι, το πουλί του τύπου είναι έντονο πορτοκαλί. Λέει ο γιατρός στον τύπο :
- Αυτό είναι πολύ παράξενο. Μερικές φορές τέτοια συμπτώματα εμφανίζονται από έντονο στρες. Αλήθεια, πως πάνε τα πράγματα στη δουλειά;
Ο τύπος απαντάει ότι είχε απολυθεί πριν από δύο εβδομάδες. Ο γιατρός του λέει ότι μάλλον αυτή πρέπει να είναι η αιτία του στρες.
- Όχι, όχι, λέει ο τύπος, το αφεντικό ήταν πραγματικό καθίκι, έπρεπε να δουλεύω 10-20 ώρες υπερωρία κάθε εβδομάδα και πάντα μα πάντα με εκμεταλλευόταν. Πριν από δύο εβδομάδες βρήκα μια καινούργια δουλειά που μπορώ και ορίζω εγώ το χρόνο μου, πληρώνομαι τα διπλά λεφτά από την προηγούμενη δουλειά και το αφεντικό είναι σπουδαίο.
Έτσι, ο γιατρός συμπεραίνει ότι δεν είναι αυτή η αιτία του στρες.
Ξαναρωτάει τον τύπο:
- Πως είναι η ζωή στο σπίτι;

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Για άλλη μια φορά στο ίδιο σημείο........

Θανατηφόρο τροχαίο στην Πτολεμαΐδα πριν από λίγο (φωτογραφίες)





Μοτοσικλέτα κατευθυνόταν από Περδίκκα προς Πτολεμαΐδα. Αγροτικό μηχάνημα τύπου UNIMOG με ρυμουλκούμενη πλατφόρμα φορτωμένη με μπάλες, διέσχισε κάθετα το δρόμο στο ύψος της ΔΕΗ ΔΕΣΜΗΕ στην Καρδιά Πτολεμαΐδας. Η μοτοσικλέτα προσέκρουσε επάνω του.


Σύμφωνα με πληροφορίες τουeordaiamakedonia ο 33χρονος οδηγός της μοτοσυκλέτας κατέληξε.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: αιτήσεις για αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων για προστασία από τις αρκούδες

mel
Το μέγιστο κόστος ανέρχεται σε 2.200 ευρώ το μισό στρέμμα
Από 15/07/2013 έως 28/09/2013 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι περιοχές παρέμβασης της δράσης είναι μόνο εκείνες που αποτελούν περιοχές παρουσίας της αρκούδας.
Η ενίσχυση (το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει το 80% ανά μελισσοκομική ή κτηνοτροφική μονάδα) θα δοθεί απολογιστικά, με μορφή επιδότησης κεφαλαίου. Το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης της ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200 ευρώ το μισό στρέμμα.