Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ανεκδοτάκι....ροζζζζ

Τέσσερεις φίλοι-παλιοί συμμαθητές συναντιούνται μετά απο 25 χρόνια σε ένα καφέ...

Aρχίζουν και μιλάνε για τα κατορθώματα της ζωής τους, και να λέει ο καθένας για το πώς έχει προκόψει ο δικός του γιος.

Aρχίζει ο πρώτος:
«O γιος μου; A, δεν έχω παράπονο...Tον σπούδασα και έγινε μεγάλος και τρανός! Tώρα είναι Γενικός Διευθυντής της Mercedes στην Eυρώπη και την Aσία...Πολλά λεφτά...Tα σκορπάει...Nα, προχτές είχε γενέθλια ένας φίλος του και του χάρισε μια Mercedes SLK cabrio...»

Συνεχίζει ο δεύτερος:
«Kι ο δικός μου...Eίναι ένας απο τους μεγαλύτερους πολιτικούς μηχανικούς της χώρας μας...Λεφτά με ουρά! Kαι συμπτωματικά κι αυτός έκανε προχτες δώρο σε ένα φίλο του μια βίλα 2.000 τετραγωνικά μέτρα...»

Λέει κι ο τρίτος:
«Eμένα είναι πιλότος...Kαι σήμερα έχει ανοίξει μια δική του αεροπορική εταιρία που πάει παρα πολύ καλά...Kι αυτός, προχτές να φανταστείτε, έκανε δώρο σε ένα φίλο του που γιόρταζε ένα ιδιωτικό Lear Jet...Λεφτά να δείτε....»

Έρχεται κι ο τέταρτος απο την τουαλέτα που δεν έχει ακούσει τίποτα τόση ώρα:
«Tι λέτε εσείς εδώ;...»

«Για τους γιους μας λέμε...», λέει ο ένας. «Eσύ, δε μας είπες για τον δικό σου; Tι έγινε στη ζωή του;»

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Εδώ ο Αλέξανδρος… Εκεί ο Αλέξανδρος… Πού είναι ο Αλέξανδρος;

Γιατί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν βρίσκεται στην Αμφίπολη

Γιατί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν βρίσκεται στην Αμφίπολη
66
εκτύπωση  

Τι  χρειάζεται  η Ιστορία αν τα  παραμύθια   είναι  περισσότερο  δελεαστικά  και  πιστευτά; Προφανώς  για να  αποκοιμίζουν τους ανθρώπους. Ματαίως αρχαιολόγοι και  ιστορικοί  προσπαθούν αυτές  τις  ημέρες να αντιπαρατάξουν ιστορικές  πηγές  και  γνώση  αιώνων για τα γεγονότα  που  ακολούθησαν  μετά τον  θάνατο  του  Μεγάλου  Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα  το 323 π.Χ.  ως την  ταφή του,  η  οποία  επ΄ ουδενί  αναφέρεται  ότι  μπορεί να  είχε  γίνει στην Αμφίπολη.   Από την Βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη και εν  συνεχεία  πέραν των ελληνικών συνόρων - ας είναι καλά το διαδίκτυο -  βοά ο  κόσμος,  ότι σ΄ αυτόν τον εντυπωσιακό  πράγματι,  τύμβο  της Αμφίπολης,  που  ανασκάπτεται τα  τελευταία  δύο χρόνια   βρίσκεται  θαμμένος  ο  Μέγας Αλέξανδρος.  Από  πού  κι ως  πού; Μα,  ένας  τόσο  μεγάλος  τύμβος  μόνον έναν  πολύ  μεγάλο  βασιλιά  θα  μπορούσε να  κρύβει,  είναι  η αφελής  απάντηση,  η  οποία  μάλιστα γίνεται  πιστευτή!

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα για να γλιτώσετε την φυλακή

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα για να γλιτώσετε την φυλακή
Αδωνις Γεωργιάδης // Υπουργός Υγείας
Tον κίνδυνο της φυλάκισης επισείει ο υπουργός Yγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε γιατρούς του EOΠYY που θησαυρίζουν μέσω της υπερσυνταγογράφησης. O υπουργός καλεί τους παραβάτες να επιστρέψουν τώρα τα χρήματα, πριν από την ολοκλήρωση των ελέγχων και δεσμεύεται για ευνοϊκή μεταχείριση.
Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Eκτός από τους γιατρούς προειδοποιήσεις απευθύνει ο υπουργός και προς τους προμηθευτές του EΣY. Το υπουργείο θα ζητήσει από το ΣΔOE φορολογικό έλεγχο όλων των προμηθευτών που υπερτιμολογούσαν υλικά.
Στη συνέντευξη ο υπουργός Yγείας εκφράζει τη συμπάθειά του στον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Δημήτρη Bαρνάβα, ο οποίος -όπως λέει- διανύει περίοδο μοναξιάς, ενώ αποκαλύπτει ότι συμβουλεύεται τους προκατόχους του στο υπουργείο Yγείας και δεν φείδεται εγκωμίων για το έργο που έχει συντελεστεί.
Oι πρόσφατες δηλώσεις σας για επίορκους που λυμαίνονται τον EOΠYY δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεστε σε «πόλεμο» με τους γιατρούς.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ποιος θα υπογράψει το νέο μνημόνιο;


Πυκνώνουν οι δηλώσεις Ευρωπαίων ότι μία νέα βοήθεια στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτη.  Εμείς θα συμπληρώναμε ότι αναπόφευκτο είναι και το κούρεμα που θα ήθελαν να αποφύγουν οι Γερμανοί. Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο κούρεμα και στο νέο πακέτο αν  δεν έχει προηγουμένως ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βάζουν το θέμα του νέου μνημονίου μπροστά από το κούρεμα. Στην πραγματικότητα δεν θα έχει νόημα ένα νέο πακέτο βοήθειας χωρίς να συνοδεύεται και από το κούρεμα. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Γιατί επιμένουν εμφατικά στο νέο πακέτο.

Μία πιθανή απάντηση είναι ότι δεν επιτρέπει να ειπωθεί κάτι περισσότερο, το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Αυτό όμως κοντεύει να γίνει ανέκδοτο. Μοιάζει με ένα δήθεν μυστικό, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι οι διαβεβαιώσεις στην προεκλογική περίοδο μοιάζουν με ένα καλά μασκαρεμένο ψέμα. 

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Απολύθηκε με εντολή Σαμαρά!

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, ο ατρόμητος τεχνοκράτης, την βρήκε την άκρη. Ανακάλυψε πόσο ευεργετικό θα είναι για το ελληνικό δημόσιο να κλείσουν οι εταιρείες που οφείλουν στο δημόσιο. Για να μην κουραζόμαστε και γράφουμε τώρα πόσα χρεωστάνε. Σαν να λέει: Έχουμε κι άλλες δουλειές. Που την έκρυβε ο άνθρωπος τόση σοφία; Αντώνη, άλλες μια - δυο τέτοιες δηλώσεις και δεν τις γλιτώνουμε τις εκλογές.

Είναι λίγοι, απίστευτα λίγοι. Όταν οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει να βγάλουν την χώρα από την κρίση σκέφτονται με τέτοιο τρόπο, τότε είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Ειδικά αυτή η ομάδα των δήθεν τεχνοκρατών που έχει πάρει τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομίας "φωνάζει" από μίλια μακριά για την ανικανότητα και την επικινδυνότητά της.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Crowdsourcing «νέας γενιάς»

To παιχνίδι συνδέει τους κατόχους του Glass σε ένα δίκτυο – εικονική «αποικία μυρμηγκιών», όπου ο καθένας διαγωνίζεται με τους συμπαίκτες του για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

GLASS-APPS.ORG/SWARM!
Πρόκειται για ένα παιχνίδι το οποίο συνδέει τους κατόχους του Glass σε ένα δίκτυο – εικονική «αποικία μυρμηγκιών», όπου ο καθένας διαγωνίζεται με τους συμπαίκτες του για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων, πρακτικά μετατρέποντας το crowdsourcing σε παιχνίδι.
Το crowdsourcing υπάρχει σαν έννοια και τρόπος λειτουργίας εδώ και αρκετά χρόνια, με τη Wikilpedia να αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Επίσης, ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι και το FoldIt: ένα πρόγραμμα που μετατρέπει τους υπολογισμούς αναδίπλωσης πρωτεϊνών σε ένα παιχνίδι, όπου ο χρήστης πρέπει να «logάρει» σε ένα συγκεκριμένο site από το PC του.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Τρεις λόγοι που το ελληνικό πλεόνασμα είναι ψευδαίσθηση


Το ελληνικό πλεόνασμα είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, σχολιάζει το περιοδικό Fortune και παραθέτει τρεις λόγους που εξηγούν γιατί το πλεόνασμα είναι μία ψευδαίσθηση: 

1) Αφήνει πολλά στοιχεία απ’ έξω

Παρά το γεγονός ότι οι περικοπές δαπανών έχουν βοηθήσει στη δημιουργία πλεονάσματος προϋπολογισμού, αυτό δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ρευστότητα στα ταμεία του κράτους. Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που δεν υπολογίζει τι πληρώνει η Ελλάδα σε τόκους για το υπέρογκο χρέος της.

Η Ελλάδα πληρώνει μειωμένα επιτόκια, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης, αλλά ακόμη και αυτές οι πληρωμές είναι σημαντικές λόγω της κλίμακας χρέους. Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στο 157% του ΑΕΠ και αναμένεται να ενισχυθεί στο 171% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον David Beim, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Η γενική ιδέα είναι πως η κατάσταση του ελληνικού χρέους δεν είναι καθόλου βιώσιμη», λέει ο Beim, προσθέτοντας ότι ένας γρηγορότερος δρόμος για να επιστρέψει σε ευημερία η χώρα είναι να ακολουθήσει το μονοπάτι της Βραζιλίας και του Μεξικού τη δεκαετία του ΄80 όταν αυτές κήρυξαν στάση πληρωμών. 

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Bloomberg: Το πλεόνασμα ανοίγει το δρόμο στη… χρεοκοπία της Ελλάδας


Μια διαφορετική ανάγνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που εμφάνισε για πρώτη φορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας η Ελλάδα στο επτάμηνο, κάνει σε δημοσίευμα που υπογράφει η Megan McArdle, το Bloomberg. "Βλέπει" το πλεόνασμα διαπραγματευτικό χαρτί που ισχυροποιεί την θέση της Ελλάδας καθιστώντας την ικανή να απειλεί με... χρεοκοπία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αν και ο προϋπολογισμός της παραμένει ελλειμματικός μετά τις πληρωμές για κοινωνική ασφάλιση, των τόκων του χρέους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορίσει κατά 8 δισ. ευρώ ή 20% τις δαπάνες τους πρώτους 7 μήνες του έτους, ενώ έχει αυξήσει τα έσοδα από φόρους κατά 11% στα 30,8 δισ. ευρώ. Αν και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κενό των 1,9 δισ. ευρώ μεταξύ εκροών και εισροών παραμένει, ωστόσο παρατηρείται σημαντική και ουσιαστική βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι φήμες περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, τις οποίες όμως η Γερμανία επιμένει να διαψεύδει ούσα σε προεκλογική περίοδο και απέχοντας 6 μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές. 

Μέρκελ για Ελλάδα: Νέο δάνειο είπατε; Αφού υπάρχει πλεόνασμα...

Στρίβειν δια του... πλεονάσματος από την Άνγκελα Μέρκελ, που αν και ρωτήθηκε δεν απάντησε επί της ουσίας για το μυστικό έγγραφο της Bundesbank, σύμφωνα με το οποίο το 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια. Αντίθετα, αναφέρθηκε εκτενώς στο... πλεόνασμα της Ελλάδας!

«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα λίγο χρόνο, ώστε τα πράγματα να μπορέσουν να εξελιχθούν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix και περιέγραψε το περιεχόμενο της έκθεσης οικονομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, στην οποία περιγράφονται κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, ως «τίποτα νέο». 
Αναφέρθηκε δε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα στον ελληνικό προϋπολογισμό. 
«Η Bundesbank επισήμανε κινδύνους που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα, οι οποίοι δεν αποτελούν κάτι καινούργιο», δήλωσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην έκθεση που διέρρευσε στο περιοδικό «Der Spiegel» και πρόσθεσε ότι «κάποια πράγματα στην Ελλάδα εξελίχθηκαν πιο αργά από ό,τι επιθυμούσαμε, από την άλλη πλευρά άλλα στοιχεία είναι αρκετά θετικά».

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας Γ. Μανιάτης
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας Γ. Μανιάτης
Της Μανταλένας Πίου
Νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου ανοίγει το Μνημόνιο Κατανόησης για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ που αναμένεται να υπογραφεί στη Λευκωσία αύριο, την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Το Μνημόνιο θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Λευκωσία, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κϋπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Silvan Shalom. Θα συνοδευτεί με κοινή διακήρυξη των τριών υπουργών για το υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Γ. ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ

«Δειλή και χωρίς αλληλλεγγύη η στάση της Γερμανίας»

«Δειλή και χωρίς αλληλλεγγύη η στάση της Γερμανίας»
Σύσταση προς την Γερμανία να χαλαρώσει τον ασφυκτικό κλοιό της λιτότητας και να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη προς τον Νότο της Ευρωζώνης απηύθυνε, ο διάσημος Γερμανός φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας (και δη από το βήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Ο Χάμπερμας, ομιλητής στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ανέλυσε την ευρωπαϊκή κρίση υπό το πρίσμα της έλλειψης πολιτικής αλληλλεγγύης.
«Μακροπρόθεσμα, ο δανεισμός σε υπερχρεωμένα κράτη δεν θα είναι αρκετός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
«Χωρίς κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη σταθερότητα στο άμεσο μέλλον».
Ο φιλόσοφος άσκησε κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι υπό την ηγεσία της, η ΕΕ θέτει ως προτεραιότητα την δημοσιονομική εξυγίανση.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Χαλκευμένα στοιχεία στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τα φωτοβολταϊκά

Χαλκευμένα στοιχεία στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για τα φωτοβολταϊκά
Της Μανταλένας Πίου
Περίεργη τροπή παίρνει η υπόθεση με τα κινέζικα φωτοβολταϊκά, μετά τις καταγγελίες πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε σε φαλκευμένα στοιχεία, τα οποία της παρείχε γερμανική εταιρεία, το κατηγορητήριο για ντάμπινγκ στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών από την Κίνα και επέβαλε στις 6 Ιουνίου τους δασμούς στα κινέζικα πάνελ.
Μάλιστα τη Δευτέρα, δύο μόλις ημέρες μετά τον συμβιβασμό που κατέληξαν Βρυξέλλες και Πεκίνο για το θέμα-, δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters έφερε τη Κομισιόν να διερευνά τη γερμανική εταιρεία για τα παραποιημένα στοιχεία, παρότι η Επιτροπή το αρνείται. Την ίδια στιγμή κανένα από τα ισχυρά λόμπι φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ούτε όσοι ήταν κατά των δασμών ούτε όσοι τους επιδίωξαν δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τη συμβιβασμό Ε.Ε. - Κίνας το περασμένο Σαββάτο, που μπορεί να απέτρεψε τον εμπορικό πόλεμο, αλλά σίγουρα δεν έσωσε την ευρωπαϊκή φωτοβολταϊκή βιομηχανία, που διέρχεται τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της.
Διαμάχη

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

«New deal» για το ελληνικό χρέος ζητά ο διεθνής Τύπος

ΠΛΗΘΩΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ

«New deal» για το ελληνικό χρέος ζητά ο διεθνής Τύπος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Aναγκαίο είναι ένα «new deal» για το ελληνικό χρέος, καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι βιώσιμο και στραγγαλίζει την όποια αναπτυξιακή προοπτική της χώρας: Αυτό αναφέρεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων, κυρίως στον αγγλο-σαξονικό τύπο, στον απόηχο της έκθεσης-φωτιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εντείνοντας την πίεση προς το Βερολίνο να αλλάξει ρότα: «Το ελληνικό πρόγραμμα δεν λειτουργεί», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση των New YorkTimes.
«Η χώρα είναι βυθισμένη σε ύφεση και η κυβέρνηση έχει επωμιστεί ένα μεγάλο και μη βιώσιμο χρέος. Ελάχιστοι αξιωματούχοι διατίθενται να παραδεχθούν δημοσίως την πραγματικότητα αυτή, αφού αυτό θα αποτελούσε αναγνώριση ότι έσφαλαν και θα τους υποχρέωνε να αλλάξουν προσέγγιση…Στο πλαίσιο αυτό, η ανταρσία της Βραζιλίας που απείχε από την ψηφοφορία στο ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ χαρακτηρίζοντας «πλάνη» την αντίληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της «μπορεί να ανοίξει μια σημαντική συζήτηση, εξωθώντας την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να επανεξετάσουν τις θέσεις τους ή τουλάχιστον να είναι πιο ειλικρινείς για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους».