Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012


ΜΟΜΦΗ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΟΙΜΠΛΕ

Spiegel: Η Γερμανία μπλοκάρει τη λύση για Ελλάδα

Spiegel: Η Γερμανία μπλοκάρει τη λύση για Ελλάδα
Σφοδρή επίθεση στη γερμανική κυβέρνηση εξαπολύει το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Spiegel καταλογίζοντας στο Βερολίνο ανυπαρξία στρατηγικής, έλλειψη πραγματικής βούλησης για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα και λανθασμένους υπολογισμούς.
«Οδεύοντας προς τις γερμανικές εκλογές του 2013, το Βερολίνο μπλοκάρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ηγέτες δεν θέλουν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους δίνοντας περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους χάνουν την υπομονή τους», αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση, σε άρθρο που τιτλοφορείται «Οι αυταπάτες του Βερολίνου εμποδίζουν την στρατηγική για την Ελλάδα».
Το περιοδικό χρεώνει το αδιέξοδο στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανφκ Σόιμπλε και του καταλογίζει ότι εμφανίζει το πολιτικό χάος σαν «στρατηγική».

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΔOΣΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
 
Τα μήλα που χάσαμε...

Eνα νοερό ταξίδι στους κήπους με τις χαμένες γεύσεις
και τα λησμονημένα χρώματα
Tου HΛIA Γ. ΠPOBOΠOYΛOY

Φερίκια, Μανιές, Λαδόμηλα, Φακηλάτα, Χαϊβάνια, Μαρκέικα, Καραουλάνια... Μερικές ποικιλίες μήλων από τις εκατοντάδες που υπήρχαν κάποτε στη χώρα μας. Μόνο στο Πήλιο καταγράφηκαν το 1889 τριάντα δύο είδη. Σήμερα τέσερις, το πολύ πέντε ποικιλίες στοιβάζονται στους πάγκους των μανάβικων. Προκλητικά ομοιόμορφοι οι καρποί, μοιάζουν πλέον περισσότερο σαν να βγήκαν από μηχανή παρά από δέντρο.

Δεν πρόκειται να μιλήσουμε για μπανάνες εισαγωγής ή για γαλάζια γκρέιπ φρουτ ούτε για ωχρά μάνγκος ούτε για μαραμένους ανανάδες. Για τα ταπεινά μήλα θα μιλήσουμε και με αφορμή την απουσία από τον πάγκο, του συνόλου σχεδόν των παραδοσιακών ποικιλιών της ελληνικής παραγωγής, θα ταξιδέψουμε νοερά στον χαμένο παράδεισο των γεύσεων και των αρωμάτων που ήταν κάποτε τα περιβόλια και οι ιθαγενείς οπωρώνες. Θυμίζουμε πως δεν υπήρχε σπίτι σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στα ημιορεινά και ορεινά μέρη που να μη διατηρεί κάποιον οπωρώνα ή μερικά μεμονωμένα δέντρα. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, η οπωροκαλλιέργεια (Πήλιο, Δυτική Φθιώτιδα, Nότια Aγραφα) είχε εξελιχθεί σε μονοκαλλιέργεια και χάριν αυτής ευημερούσαν πολλές κοινότητες ανθρώπων. Καλλιεργούσαν όλα τα είδη των οπωρικών και εκτιμούσαν τις ποικιλίες που οι καρποί τους διατηρούνταν περισσότερο χρόνο και ιδιαίτερα όσες άντεχαν στις μετακινήσεις.




Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Η Καλλιέργεια της μηλιάς στο νότιο Τυλόρο (BOLZANO, MERANO)



Εργαστήριο Δενδροκομίας - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η Καλλιέργεια της μηλιάς στο νότιο Τυλόρο (BOLZANO, MERANO)
Τη μεγαλύτερη μηλοπαραγωγική περιοχή της Ευρώπης, το Νότιο Τυρόλο στη Βόρεια Ιταλία επισκέφθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, για μια εβδομάδα, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, συνεταιριστών του Ανατολικού Πηλίου και μηλοπαραγωγών..
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο αντινομάρχης κ. Π. Μπατζιάκας, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ .Π. Ζυγούρης, η διευθύντρια Τουρισμού κα Μ. Θλιβερού, ο επίκουρος καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ Γ. Νάνος, εκπρόσωπος του ΕΘΙΑΓΕ, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, γεωπόνοι στελέχη της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, γεωπόνοι του συνεταιρισμού Ζαγοράς, εκπρόσωποι των Δήμων Ζαγοράς και Μουρεσίου και των αγροτικών συλλόγων Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Κισσού και Τσαγκαράδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια περιοχή με παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και προβλήματα με το Πήλιο. Πριν από 35 χρόνια οι μηλοπαραγωγοί αυτής της περιοχής αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα και κυρίως υψηλό κόστος παραγωγής, μεγάλα δένδρα χαμηλής παραγωγικότητας  και δυσκολίες στο εμπόριο.
Οι μηλοπαραγωγοί εκείνης της εποχής προχώρησαν σε μια σειρά σημαντικών βελτιώσεων σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε σήμερα η περιοχή να είναι πρωτοπόρος  στη τεχνική καλλιέργεια της μηλιάς , στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην προώθηση των προϊόντων τους.
Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν ένα φυτώριο μηλιάς στην περιοχή της Βενετίας. Ένα φυτώριο έρευνας, εξειδικευμένο, όπου δημιουργούνται και νέες ποικιλίες μηλιάς.
'Η εξειδίκευση βοηθά στη δημιουργία νέων ποικιλιών με άριστα χαρακτηριστικά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού και των αγορών  γενικότερα'
 Ολες οι φυτωριακές μονάδες στην Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις (100δες χιλιόμετρα) από τους οπωρώνες.
Στην Ελλάδα τα φυτώρια βρίσκονται πολύ κοντά στις περιοχές παραγωγής οπωροφόρων.
Επίσης ένα σωστό φυτώριο πρέπει να έχει στη διάθεσή του μεγάλες εκτάσεις. Σε κάθε έκταση αναπτύσσεται φυτωριακό υλικό μόνο για μια φορά και στη συνέχεια μεταφέρεται σε καθαρό χωράφι.

Αυτό δυστυχώς γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία στην Ελλάδα.

Τα φυτώρια διαθέτουν εγκαταστάσεις αντιχαλαζικής προστασίας διότι η εργασία την οποία επιτελούν είναι πολύ σημαντική οικονομικά και είναι υψίστης σημασίας η προστασία από τη χαλαζόπτωση.

Η εν λόγω φυτωριακή μονάδα περιλαμβάνει ξεχωριστό τμήμα μελέτης και έρευνας νέων ποικιλιών και κλώνων.
Διενεργείται έλεγχος και επιλογή ποικιλιών στο φυτώριο από οφθαλμούς ώστε να διατηρούνται σταθερά τα βέλτιστα χαρακτηριστικά, ενώ οι νέες ποικιλίες που παράγονται είναι καλύτερες από τις ήδη υπάρχουσες.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012


ΕΞΩΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧ​ΩΝ ΔΕΗ ΚΑΤΑ ΔΣ ΤΑΥΤΕΚΩ‏Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του σωματείου μας ξεκίνησε, στέλνοντας το παρακάτω εξώδικο, διαδικασία αναζήτησης τυχόν ΑΣΤΙΚΩΝ και ΠΟΙΝΙΚΩΝ ευθυνών από το Δ.Σ. του ΤΑΥΤΕΚΩ, των αρμοδίων οργάνων του ΚΑΠ – ΔΕΗ και την προσφυγή στη δικαιοσύνη για τους Λόγους που αναφέρονται σ’ αυτό.
Προς Κάθε Αρμόδιο Δικαστήριο και Κάθε 'Άλλη Αρχή
Εξώδικη Πρόσκληση- Δήλωση με Διαμαρτυρία και Επιφύλαξη
Του συνδικαλιστικού σωματείου με την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ» (αριθμός απόφ. 12/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης, και αριθμός εγγραφής στο Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Κοζάνης 4077/10-2-2012),  που εδρεύει στην Πτολεμαϊδα, οδός Γ. Τομέας 5β.-
ΚΑΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΗ ΔΕΗ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννη Βρούτση 
ΘΕΜΑ: «Να αποκατασταθεί δίκαια η σειρά προτεραιότητας στη χορήγηση εφάπαξ για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ» 

Κύριε Υπουργέ, 
Με την υπ. αριθμ. 57/26-7-2012 
Αναφορά την οποία κατέθεσα στο Υπουργείο Εργασίας, σας επισήμανα τα ζητήματα που θέτει προς επίλυση η Παγκρήτια Ένωση Συνταξιούχων ΔΕΗ. Ένα από αυτά αποτελεί και το αίτημα τους για την επαναφορά της σειράς προτεραιότητας χορήγησης του εφάπαξ, με βάση την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης των εργαζομένων από τη ΔΕΗ. 
Με το σημερινό σύστημα της σειράς με βάση την τελική απόφαση συνταξιοδότησης αδικούνται όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση αφού ο χρόνος έκδοσης τους είναι πολλαπλάσιος αυτών που έχουν ασφάλιση σ’ ένα φορέα. 
Επειδή η έκδοση της οριστικής απόφασης για τη χορήγηση του εφάπαξ, αποτελεί ευθύνη του ασφαλιστικού φορέα και της Πολιτείας και επειδή είναι άδικο να τιμωρούνται οι συνταξιούχοι που έχουν πέραν του ενός ταμεία. 
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ, 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΣΤΗΝ ΔΕΗ



Σε ημέτερους και προσκείμενους στον ασφαλιστικό μας φορέα και τα κομματικά γραφεία εκδόθηκαν απευθείας οριστικές αποφάσεις κύριας σύνταξης ( χωρίς να προηγηθούν προσωρινές) κατά σκανδαλώδη και προνομιακό τρόπο ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 1 και 1,5 χρόνο μετά από τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων συνταξιούχων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΤΟΥ
Ραφαήλ Μεβοράχ, Μεταλλειολόγου ΕΜΠ, κατοίκου Αθηνών , οδός Ακάμαντος 6 , ΤΚ 11851, τηλ. 6932609298.

ΠΡΟΣ

Υπουργείο Εργασίας Κοιν. Αφάλισης και Πρόνοιας-Γενική Γραμματεία Κοιν. Ασφαλίσεων/Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης/Δ/νση Πρόσθετης Ασφάλισης -ΤΜΗΜΑ Γ΄, Οδός Σταδίου 29, Αθήνα,ΤΚ 10110

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012




Διαφορά Κόλασης και Παράδεισου


Πεθαίνει κάποιος καὶ πάει στὸν Παράδεισο. Ἐκεῖ του δίνουν μία πολυθρόνα ὅπου καθόταν ὅλη τὴν ἡμέρα, κάπνιζε πούρα Ἀβάνας, εἶχε ἕνα μπουκάλι μὲ τὸ καλύτερο οὐίσκι, φρεσκοψημένους ξηροὺς καρποὺς καὶ μία ὡραία γυναίκα νὰ τοῦ κάνει παρέα.
Μετὰ ἀπὸ μερικὲς ἡμέρες ζητάει ἀπὸ τὸν Ἅγιο Πέτρο νὰ τοῦ δείξει τὴν Κόλαση.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ποδηλάτης εναντίον 25 σκύλων στο Αμύνταιο




 στο επόμενο κοπάδι υπήρχαν 25 σκυλιά φύλακες με τις πιο άγριες διαθέσεις που έχω συναντήσει.

Οι τυφώνες είναι γένους θηλυκού!

Γιατί το συγκεκριμένο φαινόμενο «βαφτίζεται» με γυναικεία ονόματα
Η απόδοση ονομάτων στους τυφώνες, το μετεωρολογικό φαινόμενο που παράγει εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, έχει μεγάλη ιστορία.

Κατά το 19ο αιώνα, οι τυφώνες στην Καραϊβική έφεραν το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα εκδήλωσης του φαινόμενου. Αργότερα, οι μετεωρολόγοι άρχισαν να περιγράφουν τους τυφώνες με τις γεωγραφικές συντεταγμένες της θέσης όπου εκδηλώνονταν, γρήγορα όμως συνειδητοποίησαν ότι ήταν ευκολότερο να χρησιμοποιούν σύντομα, διακριτά ονόματα, τα οποία υπόκεινται σε μικρότερη πιθανότητα λάθους σε σχέση με τις παλαιότερες, δύσχρηστες μεθόδους. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ανταλλαγή λεπτομερών πληροφοριών από εκατοντάδες σταθμούς, παράκτιες βάσεις και πλοία στους ωκεανούς. 

Πρόστιμα 350.000 ευρώ για ενεργειακά βραχιόλια

  

Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 350.000 ευρώ σε εταιρείες για παραβάσεις των διατάξεων περί «αθέμιτων εμπορικών πρακτικών» του νόμου Ν. 2251/1994 «Προστασία των Καταναλωτών» και των διατάξεων σχετικά με τις πωλήσεις από απόσταση του ιδίου νόμου προχώρησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.